fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

V jari je štatisticky najviac samovrážd! Vedci tvrdia, že možno je dôvodom toto

Máte tip? napíšte nám mailom

Aj keď sa samovraždy a depresie pripisujú skôr k jesennému a zimnému obdobiu, opak je pravdou. Najviac samovrahov sa objavuje na jar.

Depresie sa často dávajú do súvislosti s nedostatkom denného svetla, takže človek by čakal, že sa najviac objavujú v jeseni a zime. Pravda je ale iná. „V jarných mesiacoch umiera vlastnou rukou o 20 až 60 percent viac ľudí než v mesiacoch zimných,“ tvrdí Fotis Papadoulos, vedec z Uppsala Univerzity vo Švédsku.

To, akú má človek náladu, ovplyvňuje hladina hormónu serotonínu v tele. Práve táto látka riadi v mozgu našu náladu a čím viac jej máme, tým lepšie. Hormón sa do krvi začína uvoľňovať pri slnečnom svite, a tak by to mohlo vyzerať, že dôvod, prečo si siahnuť v jari na život, nie je. Serotonín má ale i vedľajšie účinky, o ktorých sa donedávna nevedelo. „Viem, že keď liečime pacientov pomocou antidepresív, trvá asi tri až štyri týždne, kým sa nám podarí zlepšiť im náladu. V tej dobe býva mnoho ľudí viac podráždených a výbušnejších, čo môže spôsobiť, že ich konanie môže byť skratové. Možno, že na menšinu ľudí má podobný vplyv i slnečné svetlo,“ uvádza odborník na samovraždy, ktorý zároveň dodal, že niektoré druhy antidepresív môžu dobrovoľný odchod zo sveta zvýšiť.

Prečítajte si tiež:
Vďaka týmto mužom opäť uveríš v ľudstvo a ľudskosť

Ďalšia teória tvrdí, že za zvýšený počet samovrážd môže peľ a alergia. Tieto faktory totiž môžu v ľudskom mozgu spôsobiť chemické zmeny. „Mohlo by sa to zdať zvláštne, ale našli sme súvislosť medzi vysokou koncentráciou peľu a počtom samovrážd u žien,“ tvrdí psychiater Teodor Postolache z University of Maryland. Pokiaľ teda si alergický na peľ, mal by si si na seba dávať väčší pozor.

Zdroj: Expres

Máte tip? napíšte nám mailom
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií