Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Virtuálna realita posúva hranice: Čoskoro sa budeme môcť dotknúť blízkych aj na diaľku

Virtuálna realita opäť posúva hranice. Vďaka umelej koži sa už čoskoro budeme môcť dotknúť ľudí, hoci budú na opačnom konci sveta.  

Vývoj komunikácie prešiel naozaj pozoruhodným progresom. Stačí sa len presunúť o niekoľko desaťročí späť. Neexistoval internet, telefóny, sociálne siete a keby ste sa predsa len chceli s niekým spojiť, mohli ste sa spoľahnúť akurát tak na list alebo na osobné stretnutie.

Dnes, v dobe sociálnych sietí, sa v priebehu niekoľkých sekúnd dokážeme dohovoriť aj s ľuďmi, ktorí sú od nás vzdialení tisícky kilometrov. Už dávno to nie je len o slovách či písmenkách, ale aj o možnosti videohovorov, pri ktorých svojim blízkym môžeme pozerať priamo do očí.  Virtuálna realita však posunula hranice o niečo ďalej.

Virtuálna realita prekvapuje

Tu sa kruh ani zďaleka neuzavrel. Aj keď máme pocit, že sociálne siete už nemá čo prekonať, predsa len sa to podarilo. Vedci vyvinuli niečo, čo zrejme prepíše dejiny. Stačilo dať dokopy inteligentné hlavy a zamerať sa na problém. Presne takýmto spôsobom zrejme vznikla umelá koža, ktorá má výnimočné vlastnosti. Novinka zatiaľ nesie pracovný názov epidermálny VR systém. 

virtuálna realita
Vďaka umelej koži budeme môcť cítiť dotyk iného človeka. Zdroj: dailymail.co.uk

Umelá koža pozostáva z tenkého flexibilného materiálu, do ktorého vedci nainštalovali 32 malých vibračných mechanizmov. Celé zariadenie má veľkosť približne 15 centimetrov štvorcových a frekvencia a amplitúda každého mechanizmu v zariadení môže byť zvlášť upravená tak, aby bol čo najvernejšie imitovaný pocit dotyku.

Pomôže aj zdravotne znevýhodneným

Umelá koža je podľa odborníkov pozitívnou správou aj pre zdravotníctvo. Pomôže najmä ľuďom, ktorí nemôžu cítiť dotyk kvôli umelým končatinám. Ak človek prišiel o ruku a získal náhradu v podobe protézy, stačí ak sa koža aplikuje na rameno a človek môže cítiť, ak ho niekto chytí za ruku alebo pohladí.  

Umelá koža umožňuje cítiť dotyk. Zdroj: Northwestern University

Nové zariadenie vedci v týchto dňoch testujú na ľuďoch, aby sa naozaj potvrdilo, že umelá koža spríjemní život aspoň tak, ako sa pri jej vývoji predpokladalo.

Ako sa vám pozdáva nápad, ktorým virtuálna hranica posunula hranice toho, čo je a čo nie je možné?

Zdroj: dailymail.co.uk 

 

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií