Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Zuzana Čaputová sa podľa Forbes stala Osobnosťou roka 2019: Čím zaujala?

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová ako Osobnosť roka 2019. Slovenské vydanie magazínu Forbes ju označilo za pozitívnu zmenu v krajine. 

Na Slovensku zrejme neexistuje nikto, kto by neregistroval meno Zuzana Čaputová. Sympatická blondínka a súčasná hlava štátu bola zvolená za osobnosť roka ako prvá prezidentka v histórii Slovenska na znak toho, že zmena je možná a že politika sa dá robiť inak, ako sa doposiaľ robila.

Forbes udeľuje ocenenie Osobnosť roka už od roku 2014. Minulý rok získal rovnaké ocenenie primátor Trnavy Peter Bročka, no v minulosti boli ocenení aj Andrej Kiska či športovec Matej Tóth.

Galavečer plný známych mien

Slovenská prezidentka si prevzala ocenenie 2. decembra. Slávnostný galavečer Top Covers sa uskutočnil v priestoroch hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave. Každoročne sa na ňom stretávajú obálkové tváre magazínu Forbes Slovensko.  

View this post on Instagram

Dnes si z okresu Dunajská Streda budem pamätať stretnutia so skvelými ľuďmi. Úspešní podnikatelia plní energie a pozitívneho odhodlania, predstavitelia samospráv, ktorí hlavne v obci Malé Dvorníky robia na slovenské pomery takmer zázraky, skvelí umelci a angažovaní ľudia. Srdečné prijatie v Dunajskej Strede, na radnici aj pred ňou. A v obci Malé Dvorníky aj 5 ročné dievčatko, ktoré ma privítalo s otázkou: “Môžem ťa pomojkať?” Na stretnutiach s predstaviteľmi samospráv som sa pýtala na školy a kvalitu vyučovania v jazykoch menšiny aj v slovenčine a na to, ako zvládajú pokryť záujem maďarských a slovenských žiakov v meniacej sa štruktúre obyvateľov v okrese Dunajská Streda. Vypočula som si veľa o problémoch s nedostatočnou dopravnou infraštruktúrou, na ktorú denne doplácajú tisíce obyvateľov Žitného ostrova. Zvedavá som bola aj na podporu vlády a samosprávy smerom k maďarským spolkom, združeniam a komunitným aktivitám rozvíjajúcim rôznorodú menšinovú kultúru a jazyk. Život v zmiešanom území má svoje špecifiká a v tejto súvislosti som počúvala aj o obavách zo straty identity, asimilácie alebo intelektuálnej a sociálnej izolácie, ktorú Maďari žijúci na Slovensku cítia. Maďarská menšina a jej politickí predstavitelia boli v uplynulých rokoch pri všetkých zásadných spoločenských zmenách a bez ich aktívnej pomoci by sa mnohé ani nepodarili. Považujem za dôležité, aby to rovnako zostalo aj v budúcnosti. Preto témy, ktoré sme dnes v mnohých diskusiách s Maďarmi žijúcimi na Slovensku otvorili, by mali byť výraznejšie reflektované aj slovenskými stranami v parlamente, vo vláde, ale mali by byť viac prítomné aj v spoločnosti. Vzájomný dialóg, uznanie a pochopenie medzi väčšinou a menšinami je nevyhnutným predpokladom k vytvoreniu pocitu domova, ktorý nielen národnostné menšiny na Slovensku musia cítiť.

A post shared by Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova) on

„Pokiaľ ide o tému práva a spravodlivosti, toto je pre Slovensko beh na dlhé trate. Už som naznačila, že si myslím, že na Slovensku prebieha katarzné obdobie a verím, že ho úspešne dotiahneme do konca. Dúfam, že sa nám po voľbách podarí presadiť dôležité systémové zmeny. Už počas kampane som hovorila o veľkých ambíciách, ktoré mám – a to, že na základe analýzy chcem dať dokopy odborníkov a posunúť tak systémové nastavenie justície a prokuratúry, aby sme nečítali v novinách podobné články, ako čítame dnes,“  povedala prezidentka v pódiovom rozhovore po prebratí ocenenia.

Zuzana Čaputová sa poďakovala aj na sociálnej sieti

View this post on Instagram

Vážim si ocenenie Osobnosť roka 2019, ktorú mi včera udelil časopis Forbes Slovensko. Teší ma hlavne dôvod ocenenia – na znak toho, že zmena je možná a že politika sa dá robiť inak, ako sa doposiaľ robila. Práve s týmto cieľom pristupujem k výkonu svojho mandátu. Narábať s verejnou mienkou cez strach, hrozby a cez vykresľovanie verejného nepriateľa, čoho sme dnes stále viac a viac svedkami, to je veľmi tenký ľad, ktorý môže spoločnosť odviať z demokracie na celkom inú cestu. Preto som aj pri preberaní ceny na slávnostnom galavečere povedala, že stojíme na križovatke. Musíme si všetci byť vedomí zodpovednosti, ktorú voči voličom máme. Buďme optimistickí, že veci sa dajú zmeniť k lepšiemu a ak to nevzdáme, môžu byť aj našim pričinením lepšie. zdroj foto: Forbes

A post shared by Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova) on

„Vážim si ocenenie Osobnosť roka 2019, ktorú mi včera udelil časopis Forbes Slovensko. Teší ma hlavne dôvod ocenenia – na znak toho, že zmena je možná a že politika sa dá robiť inak, ako sa doposiaľ robila. Práve s týmto cieľom pristupujem k výkonu svojho mandátu,“ pochválila sa na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová.

Zároveň uviedla, že narábať s verejnou mienkou cez strach, hrozby a cez vykresľovanie verejného nepriateľa, čoho sme dnes stále viac a viac svedkami, to je veľmi tenký ľad, ktorý môže spoločnosť odviať z demokracie na celkom inú cestu.

Aj napriek tomu, že Zuzana Čaputová vyhrala vo férových a demokratických prezidentských voľbách, stále leží v žalúdku niektorých politikov či médií. Najčastejšie je terčom výsmechu bulvárnych novinárov, ktorí si všímajú jej oblečenie, mimiku tváre alebo účes. Nedávno dokonca sociálne siete obletela dezinformácia, ktorú rozšíril aj politik za stranu Smer, Ľuboš Blaha. Na prezidentskom paláci svietila vianočná výzdoba v dúhových farbách. Automaticky sa začal šíriť hoax o tom, že Zuzana Čaputová podporuje LGBTI.

Celú situáciu musel už po pár hodinách vysvetľovať hovorca prezidentky. Uviedol, že to bola iba skúška nového osvetlenia.   

Zdroj: Forbes.sk

 

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií