fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Aké je tradičné vianočné menu? V každom kúte Slovenska rozvoniavalo niečo iné

Máte tip? napíšte nám mailom

Najlepšou častou na blížiacich sa sviatkoch je tradičné vianočné menu. Nie každému však na stole rozvoniava kapustnica a ryby. 

Keď odbije šiesta hodina, väčšina rodín si zvykne sadať k štedrovečernému stolu. Niektorí si jedlo pripravili deň vopred, no u mnohých je typická príprava vianočnej večere práve 24. decembra. Pred začiatkom sa rodina pomodlí a po spoločnej modlitbe si každý jeden vezme oblátku, natrie na ňu med, ktorým si urobí krížik na čelo a potom ju zje. Až teraz nasleduje najobľúbenejšia časť večere.

Vianočné menu

Najtypickejším jedlom, ktoré nechýba na väčšine stoloch je kapustnica. Niekto do nej dá klobásu, niekto hríby, niekto ju ochutí smotanou. Nech už je uvarená na akýkoľvek spôsob, stále patrí medzi najobľúbenejšie  vianočné jedlá. V iných častiach Slovenska je zase populárne variť hráškovú či strukovinovú polievku. 

Na stole nechýba ani zemiakový šalát, ktorý je vďačnou pochúťkou aj počas Veľkej noci či veľkých rodinných osláv. Ku šalátu sa zvykne podávať ryba. Niektorí majú radi kapra, iní pstruhy, ďalší lososa a tí, ktorí majú strach zo zbytočných kostí, si pochutnajú na filé. Nie všade je ryba tradíciou. V niektorých rodinách večerajú počas Vianoc aj rezne.   

Prečítajte si tiež:
Na Instagrame má svoj vlastný profil včela: Zbiera "lajky" ako najväčší influenceri

https://www.instagram.com/p/B4HvrMnlEA1/

Bobaľky aj šúľance

Na východnom Slovensku by ste na stole našli aj chutné bobaľky alebo aj inak nazvané opekance s makom. V západnejších častiach Slovenska býva zase zvykom variť bryndzové šúľance zo zemiakového cesta. 

Okrem hlavných jedál tvoria vianočné menu aj zákusky, ovocie či varené víno, ktorým si rodina hneď na začiatku večere pripije. Niektorí Slováci aj dnes dodržiavajú počas celého dňa prísny post.

https://www.instagram.com/p/BrlHsjzBD2a/

Okrem prestierania tanierov či pohárov pre celú rodinu sa v niektorých rodinách zachoval pozoruhodný zvyk. Za stolom je pripravené aj špeciálne miesto s tanierom a príborom pre pocestných. Iní nechávajú prázdny tanier pre toho, kto počas roka zomrel.   

Čo varíte počas Vianoc vy? Podeľte sa s nami s vaším vianočným menu a dajte nám vedieť, z akej časti Slovenska pochádzate.

Zdroj: Instagram

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií