fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Drink na ochladenie v horúcom počasí? Vyberte si z týchto jednoduchých receptov

Drink v horúcich dňoch poriadne schladí. V letnom období sú veľmi obľúbené nápoje ako Cuba Libre či Mojito. Inšpitujte sa týmito receptami.

Ešte pred prípravou drinku by ste si mali prečítať tieto zásady:

  1. Teplota všetkých potravín musí byť rovnaká.
  2. Potraviny, z ktorých nápoj pripravujeme, musia byť čerstvé.
  3. Nádoby na pripravovanie drinkov musia byť čisté.
  4. Ľad by mal byť čerstvý a vyrobený z pitnej vody.
  5. Ak nádoba na miešanie nemá sitko, musíme použiť dobre umyté sito.
  6. Citrusové ovocie používame aj s kôrkou a preto ho musíme dôkladne umyť kefkou pod tečúcou vodou.
  7. S pomerom jednotlivých ingrediencií môžete narábať kreatívne.Každý podľa svojej chuti.
  8. Niektoré drinky sa podávajú so slamkou,myslite však na životné prostredie. Existujú rôzne náhrady.

1. Cuba Libre

drink
Zdroj: unsplash.com

Tento nápoj vymysleli v Havane okolo roku 1900. Názov Cuba Libre vznikol podľa drinkcentrum.sk vtedy, keď si americkí vojaci pripíjali na slobodnú Kubu práve nápojom, ktorý bol do tej doby označovaný ako Bacardi&Coke.

Ingrediencie:

  • kubánsky rum
  • citrónová šťava
  • pomarančová šťava
  • Coca-cola
  • limetka
  • ľad

Postup:

Drink by ste nemali miešať v šejkeri, pretože by zmizli bublinky z Coca-coly. Preto do pohára vložíme, pomarančovú a citrónovú šťavu, Coca-colu ľad a rum. Ozdobíme limetkou.

2. Mojito

drink
Zdroj: unsplash.com

Tento tradičný kubánsky koktail údajne obľuboval aj sám Ernest Hemingway. Na výrobu tohto osviežujúceho nápoja potrebujete klasické ingrediencie, ktoré nájdete v každej kuchyni a záhrade.

Ingrediencie:

  • biely ruma
  • trstinový caukor
  • limetka
  • limetková šťava
  • čerstvé lístky mäty
  • sóda

Postup:

Mojito sa nemieša v šejkeri ale priamo v pohári. Do vysokého pohára vytlačíme šťavu z polovice limetky a pridáme trstinový cukor. Do polovice pohára nasypeme ľad a na vrch položíme dve steblá mäty. Pohár doplníme ľadom až po okraj. Pridáme rum a premiešame. Pridáme trochou sódy a ozdobíme vetvičkou mätou.

3. Margarita

drink
Zdroj: unsplash.com

Tento koktejl je populárny hlavne v USA a Mexiku. Vznikol z amerického miešaného nápoja, ktorého súčasťou bolo brandy. V tom čase však Brandy nebolo jednoduché zohnať a preto ho nahradili tequilou.

Ingrediencie:

  • tequila
  • pomarančový likér Contreau
  • limetková šťava
  • ľad

Postup:

Pohár na Margaritu vychladíme a tesne pred podávaním prejdeme okraj pohára plátkom limetky. Do barového šejkeru vložíme všetky ostatné ingrediencie a poriadne ním zatrepeme. Precedené zvyšky vlejeme do vychladeného pohára. Na jeho okraj pridáme plátok limetky.

4. Long Island Iced Tea

drink
Zdroj: unsplash.com

Nápoj údajne vynašiel Robert “Rosebud” Butt. Chcel sa ním prihlásiť do súťaže v roku 1972. Pracoval v Oak Beach Inn na Long Islande v New Yorku.

Ingrediencie:

  • vodka
  • gin
  • biely rum
  • tequila
  • limetková šťava
  • coca-cola
  • cukor
  • koktailová čerešňa
  • limetka

Postup:

Vodku, gin, rum, tequilu, limetkovú šťavu a cukor premiešame spolu s ľadom v šejkeri. Zmes nalejeme do pohára a ozdobíme limetkou a kokteilovou čerešňou.

5. Aperol Spritz

alko
Zdroj: unsplash.com

Oranžový likér Aperol sa začal podľa svetnapojov.sk vyrábať v roku 1919 v Taliansku. Pôvodne ho ľudia vnímali ako diétny a ľahký likér, keďže má len 11 % alkoholu. Drink sa inšpiroval benátskym zvykom, ktorý biele víno riedil s vodou alebo minerálkou. Postupne do tejto zmesi začali ľudia pridávať aj likér Aperol, a tak vznikol tento drink.

Ingrediencie:

  • proceso
  • sóda
  • Aperol
  • ľad
  • pomaranč

Postup:

Pohár na víno naplníme ľadom do a vložíme doň plátok pomaranča. Ďalej doňho nalejeme Prosecco a krúživým pohybom vlievame Aperol. Na koniec nalejeme sódu a podávame.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií