Drink na ochladenie v horúcom počasí? Vyberte si z týchto jednoduchých receptov
Drink v horúcich dňoch poriadne schladí. V letnom období sú veľmi obľúbené nápoje ako Cuba Libre či Mojito. Inšpitujte sa týmito receptami.
Ešte pred prípravou drinku by ste si mali prečítať tieto zásady:
- Teplota všetkých potravín musí byť rovnaká.
- Potraviny, z ktorých nápoj pripravujeme, musia byť čerstvé.
- Nádoby na pripravovanie drinkov musia byť čisté.
- Ľad by mal byť čerstvý a vyrobený z pitnej vody.
- Ak nádoba na miešanie nemá sitko, musíme použiť dobre umyté sito.
- Citrusové ovocie používame aj s kôrkou a preto ho musíme dôkladne umyť kefkou pod tečúcou vodou.
- S pomerom jednotlivých ingrediencií môžete narábať kreatívne.Každý podľa svojej chuti.
- Niektoré drinky sa podávajú so slamkou,myslite však na životné prostredie. Existujú rôzne náhrady.
1. Cuba Libre

Tento nápoj vymysleli v Havane okolo roku 1900. Názov Cuba Libre vznikol podľa drinkcentrum.sk vtedy, keď si americkí vojaci pripíjali na slobodnú Kubu práve nápojom, ktorý bol do tej doby označovaný ako Bacardi&Coke.
Ingrediencie:
- kubánsky rum
- citrónová šťava
- pomarančová šťava
- Coca-cola
- limetka
- ľad
Postup:
Drink by ste nemali miešať v šejkeri, pretože by zmizli bublinky z Coca-coly. Preto do pohára vložíme, pomarančovú a citrónovú šťavu, Coca-colu ľad a rum. Ozdobíme limetkou.
2. Mojito

Tento tradičný kubánsky koktail údajne obľuboval aj sám Ernest Hemingway. Na výrobu tohto osviežujúceho nápoja potrebujete klasické ingrediencie, ktoré nájdete v každej kuchyni a záhrade.
Ingrediencie:
- biely ruma
- trstinový caukor
- limetka
- limetková šťava
- čerstvé lístky mäty
- sóda
Postup:
Mojito sa nemieša v šejkeri ale priamo v pohári. Do vysokého pohára vytlačíme šťavu z polovice limetky a pridáme trstinový cukor. Do polovice pohára nasypeme ľad a na vrch položíme dve steblá mäty. Pohár doplníme ľadom až po okraj. Pridáme rum a premiešame. Pridáme trochou sódy a ozdobíme vetvičkou mätou.
3. Margarita

Tento koktejl je populárny hlavne v USA a Mexiku. Vznikol z amerického miešaného nápoja, ktorého súčasťou bolo brandy. V tom čase však Brandy nebolo jednoduché zohnať a preto ho nahradili tequilou.
Ingrediencie:
- tequila
- pomarančový likér Contreau
- limetková šťava
- ľad
Postup:
Pohár na Margaritu vychladíme a tesne pred podávaním prejdeme okraj pohára plátkom limetky. Do barového šejkeru vložíme všetky ostatné ingrediencie a poriadne ním zatrepeme. Precedené zvyšky vlejeme do vychladeného pohára. Na jeho okraj pridáme plátok limetky.
4. Long Island Iced Tea

Nápoj údajne vynašiel Robert “Rosebud” Butt. Chcel sa ním prihlásiť do súťaže v roku 1972. Pracoval v Oak Beach Inn na Long Islande v New Yorku.
Ingrediencie:
- vodka
- gin
- biely rum
- tequila
- limetková šťava
- coca-cola
- cukor
- koktailová čerešňa
- limetka
Postup:
Vodku, gin, rum, tequilu, limetkovú šťavu a cukor premiešame spolu s ľadom v šejkeri. Zmes nalejeme do pohára a ozdobíme limetkou a kokteilovou čerešňou.
5. Aperol Spritz

Oranžový likér Aperol sa začal podľa svetnapojov.sk vyrábať v roku 1919 v Taliansku. Pôvodne ho ľudia vnímali ako diétny a ľahký likér, keďže má len 11 % alkoholu. Drink sa inšpiroval benátskym zvykom, ktorý biele víno riedil s vodou alebo minerálkou. Postupne do tejto zmesi začali ľudia pridávať aj likér Aperol, a tak vznikol tento drink.
Ingrediencie:
- proceso
- sóda
- Aperol
- ľad
- pomaranč
Postup:
Pohár na víno naplníme ľadom do a vložíme doň plátok pomaranča. Ďalej doňho nalejeme Prosecco a krúživým pohybom vlievame Aperol. Na koniec nalejeme sódu a podávame.