Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

V Kórei vyrábajú jedlé slamky z ryže a tapioky, chcú nadobro skoncovať s jednorazovým plastom

Výhodou týchto eko slamiek je, že sa rozložia za približne 100 dní, zatiaľ čo u plastových slamiek to môže trvať až 200 rokov.

Síce neskoro, ale predsa. Asi tak by sme mohli definovať toto obdobie, kedy si ľudstvo začína konečne uvedomovať ničivé následky, ktoré svojou nedbalosťou a pohodlnosťou spôsobilo.

Mnoho ľudí i miest – v krátkej dobe sme písali už o dvoch – začína hľadať ekologické riešenia pre vecí, ktoré sa pre nás stali každodennou súčasťou. Nie je žiadnym tajomstvom, že plasty používame prakticky na všetko a veľakrát i zbytočne. Aby to nestačilo, nemáme ho vo zvyku recyklovať. Preto sa niektorí v súčasnosti zameriavajú najmä na zvýšenie povedomia z tejto oblasti.

View this post on Instagram

The only 10 year challenge we should be talking about!⠀ Thank you @louisaguirre for bringing awareness #repost “Antarctica ice melt has accelerated by 280% in the last 4 decades. Our planet's ice is melting at an alarming rate. Devastating news for global sea levels. Antarctica holds a majority of the planet's ice and if melted, would cause the average sea level to rise 188 feet. ⠀ If climate stays at the temperature it's been for the last decade Greenland is going away. ⠀ By 2040 you'll be able to sail over the North Pole there will be no sea ice left in the arctic ocean in the summer⠀ Climate change is the greatest challenge that we face as a civilization. It is a threat to the entire world and to life on Earth as we know it. We as a global community must work together to curb our emissions and stabilize our green house gases asap or we will reach the point of no return. As it is change is coming, it's unavoidable and it will be painful. How we react to that will define our generation. #10yearchallenge #globalwarming #createtosustain #noplastic #environment #protectenvironment

A post shared by Create To Sustain (@createtosustain) on

Jednou z vecí, ktoré boli najviac kritizované (a ktoré spôsobili smrť mnohým druhom živočíchov), sú slamky. Nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí neustále hľadajú riešenia tohto problému, ale aj takí, ktorí už riešenie našli. Písali sme o tom len nedávno McDonald´s sa rozhodol vymeniť slamky za uzatvárateľné vrchnáky podobné tým, z ktorých boli ľudia ešte pred masívnym používaním slamiek zvyknutí piť kávu. V apríli sme informovali aj o ďalšom kreatívnom počine slamkách z trávy.

Slamky z ryže a tapioky

Najnovšie sa o ďalšiu alternatívu plastových slamiek postarala juhokórejská spoločnosť Yeonjigonji. Tá totiž vyrába jedlé, samorozložiteľné slamky z ryže a tapioky.

Podľa oficiálnych údajov sa v Južnej Kórei každý rok použije minimálne 2500 miliónov slamiek.

Problém týchto eko slamiek je, že majú vyššiu cenu, ktorá 6-krát prevyšuje plastové. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa nestávajú atraktívnymi pre väčšinu reštaurácií, kde sa denne minú tisíce slamiek. Slamky sa vyrábajú z vietnamskej ryže, ktorá je menej lepková ako tá z Kórei, čo je taktiež premietnuté do ceny.

Skladajú sa zo 70 % ryžovej múky a 30 % prášku tapioky, sú tvrdšie ako plastové a hoci majú svoju špecifickú vôňu, nemenia chuť nápoja.

Zdroj: upsocl.com

Momentálne ich distribuujú do malých obchodíkov v Južnej Kórei, no vďaka zmluvám, ktoré sa im medzičasom podarilo podpísať, sa k nim pridá i Singapur a Kanada.

Do budúcna plánujú nájsť eko alternatívu i pre okuliare, vidličky, ako aj iné plastové veci, ktoré majú v krajine obrovskú spotrebu. Držíme prsty a pevne veríme, že sa táto novinka dostane čoskoro aj k nám!

Zdroj: upsocl.com, instagram.com/Create To Sustain, haaretz.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií