fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Komplexná revitalizácia Krásnej Hôrky má stáť takmer 35 miliónov eur, sprístupnená bude asi až v roku 2023

Bratislava 9. mája (TASR) – Komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 35 miliónov eur.

Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023. Predpokladá to návrh na finančné zabezpečenie komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky, ktorú Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Príprava rozpočtu vychádzala z dostupných informácií, aktuálneho stavu výskumu hradu Krásna Hôrka a pripravenej projektovej dokumentácie pre územné rozhodnutie, ktorá je v schvaľovacom konaní,“ uviedla ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD).

Ako na začiatku 20. storočia

Rezort v predloženom materiáli deklaruje, že cieľom obnovy nie je iba dosiahnutie stavu pred devastujúcim požiarom v roku 2012, ale aj odstránenie nevhodných úprav z posledných desaťročí, po obnove by mal mať hrad vyzerať tak ako na začiatku 20. storočia.

„Použitím tradičných postupov a materiálov sa má obnoviť prirodzené, stáročiami overené fungovanie konštrukcií hradného komplexu s rešpektovaním ich prirodzených technických a estetických vlastností, uisťuje MK.

Pripomína tiež, že hrad má v súčasnosti realizované trvalé strechy, navrhnuté na základe poznatkov z doby projekčných prác na krovoch a trvalých strechách a s ohľadom na vtedajšiu koncepciu budúcej prevádzky múzea.

Na hrade sa realizujú reštaurátorské práce a tiež sa reštaurujú zbierkové predmety, ktoré sa momentálne nenachádzajú na hrade. Okrem niektorých stabilizačných prác a spomínaného zastrešenia boli na hrade realizované aj predprojektové práce. A to napríklad zameranie, posudky, prieskumy, výskumy, rozbory), reštaurátorské práce a pod.

Na Slovensku je veľa pamiatok, ktoré treba obnoviť, viac sa o nich dočítaš tu.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií