Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Skúste si raz do týždňa poplakať. Vedie to k životu bez stresu, tvrdí štúdia

Pre naše duševné zdravie je teda prospešné aj sledovanie dojímavého filmu, pri ktorom si schuti poplačeme.

Nielen smiech, spánok alebo šálka horúcej kávy. Japonský akademik prichádza s tvrdením, že najprospešnejším a najúčinnejším spôsobom, ako predchádzať stresu, je vyroniť slzu. Alebo aj niekoľko sĺz.

Bývalý stredoškolský učiteľ Hidefumi Yoshida sám o sebe hovorí ako o „učiteľovi sĺz“. Pravidelne organizuje prednášky a workshopy po celej krajine, pričom vzdeláva ľudí a informuje ich o psychologických výhodách plaču.

„Plač je pri znižovaní stresu efektívnejší ako smiech alebo spánok,“ povedal 43-ročný učiteľ pre Japan Times.

Yoshida vysvetľuje, že počúvanie emotívnej hudby, sledovanie smutných filmov či čítanie kníh, pri ktorých sa nám do očí hrnú slzy, môže nášmu mentálnemu zdraviu priniesť obrovské výhody. Stimuluje to parasympatický nervový systém (môžeme ho nazvať aj „nerv pokoja“ – pozn. red.), ktorý spomaľuje srdcovú frekvenciu a na našu myseľ to má spomaľujúci, upokojujúci účinok.

„Keď budete plakať raz do týždňa, môžete žiť život bez stresu,“ dodáva.

V roku 2014 sa spojil s Hideho Aritom, profesorom na Lekárskej fakulte na Univerzite Toho v Tokiu, a začali spolupracovať na sérii prednášok zameraných na zvýšenie povedomia o výhodách plaču.

Yoshida ale nie je prvý výskumník, ktorému to napadlo. Štúdia „Tear Expert“, vedená doktorom Williamom Freyom na Univerzite v Minnesote z roku 1981, tvrdila, že plač uvoľňuje endorfíny a následne podporuje pocity šťastia a blahobytu.

Ďalšia štúdia, uskutočnená v roku 2008, na základe skúmania 3000 ľudí zistila, že sa vďaka plaču cítime v ťažkých situáciách oveľa lepšie. Autori naznačili, že „navodené“ slzy by sa mali používať ako forma liečby.

Počúvnite Janis Joplin a poplačte si.

Zdroj: independent.co.uk

Foto: pixabay.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií