fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Tajomstvo zdravého chrupu poznali už Rimania

Máte tip? napíšte nám mailom

Už v minulosti vedeli ľudia, ako sa o svoj chrup starať. Možno dokonca lepšie ako my v dnešnej dobe a to rozhodne nemali tak moderné a ľahké doplnky, ako poznáme. Doteraz sa robia rôzne výskumy na starých a zachovalých kostrách či iných pozostatkoch. Na čo prišli vedci teraz?

Niekoľko vedcov preskúmalo pozostatky tridsiatich mužov a žien z Pompejí, ktorí sa v roku 79 stali obeťami výbuchu sopky Vezuv. Výsledky vedcom ukázali, že vtedajší ľudia mali mimoriadne zdravý chrup. Vedci to pripisujú zdravej stredomorskej strave, ktorá je bohatá na vlákninu s nízkym obsahom cukru. Podľa výskumov bola ich strava vyvážená a zdravá.

V dobe ich smrti pritom ani zďaleka neexistovali zubné kefky. Aspoň nie také, ako ich poznáme dnes. Podľa niekoľkých dochovaných dôkazov sa už pred 3500 rokmi ľudia v starom Babylone starali o svoj chrup dôkladne. Používali na to akési paličky. Samotný vynález zubnej kefky je pripisovaný Číňanom okolo roku 1500, ktorý do bambusovej alebo kostenej rúčky vkladali štetinky divokého kanca. Naopak, zubnú pastu už poznali v starom Ríme. Jej hlavnou zložkou bol ale ľudský moč. Asi si to dnes nedokážeme nijak veľmi predstaviť, každopádne už vtedy mali dostatočné poznatky a vedeli, prečo to používajú. Moč totiž obsahuje amoniak a je veľmi účinný pri bielení zubov.

Prečítajte si tiež:
Čo znamená pojem Homo smartphonis? Si ním aj ty? - VIDEO

Teraz si môžete všetci, ktorí ste už boli na bielení zubov, povedať, čo vám to vlastne ten zubár dal na zuby, prípadne či sa nepraktikuje tento prípravok do zubných pást aj teraz. Myslím, že báť sa ale naozaj nemusíte. Ak chcete mať ale aj vy zdravý chrup, mali by ste jesť či piť menej cukrov. Určite nenecháte u zubára pri najbližšej návšteve toľko peňazí.

Zdroj: telegraph.co.uk
Obrázky: 1., 2.

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií