Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Narodeninová torta na poslednú chvíľu: Dá sa „upiecť“ aj za polhodinu?

Kto povie, že upiecť tortu nie je umenie, pravdepodobne, upiecť tortu nikdy neskúšal. Je to naozaj veľká drina ako pre nervy, tak i zručnosť, bez ktorej sa s dobrým výsledkom môžete rozlúčiť.

Aký má na to však názor odborník? Spýtali sme sa dlhoročnej cukrárky Martiny Puszterovej, ktorá sa tortám venuje vo svojej cukrárenskej výrobe Karamelka.

Robiť torty je umenie. Povedzte nám, ako to robíte, že dostanete požadovaný tvar? Niekedy je naozaj neuveriteľné, že ide o jedlú tortu, a nie sochu.

Samostatnú kategóriu tvoria atypické torty, na ktoré väčšinou nie sú
formy. Preto je potrebná zručnosť a predstavivosť. Musíte mať vedomosti o
„stavebnom materiáli“ a pracovnom postupe, aby takáto torta držala
vcelku. Pracovala som na rôznych zadaniach atypických tort. Taká jedna
zo zaujímavých bola 12-kilová loď s morom, v ktorom plávali kosatky a na
palube bola aj morská panna. Torta bola určená pre námorníka.

Zdroj: karamelka.sk

Ako sa na tvorbu takejto torty pripravujete? Pripravujete sa vôbec?

Pred samotnou výrobou atypickej torty si naštudujem a pripravím
materiály. Určím si postup výroby korpusu, postup vrstvenia, atď. Výber plnky
musí byť vhodný na vyrezávanie, aby torta mala stabilitu, nehodia sa
smotanové náplne. Pri samotnom plnení si určujem proporcie, prirovnávam,
ak je potrebné, mám načrtnutý pôdorys alebo jednoduchý nákres. Vo
väčšine prípadov sa torta spevňuje výstuhami či podložkami. Treba brať
do úvahy,  že materiál nie je pevný, krém veľmi rýchlo mäkne a čo
najskôr treba dať tortu zachladiť.

Po zachladení takejto torty, ktorá má ešte hrubý obrys, orezávam a ešte
ju dotvarujem podľa potreby. Nakoniec obtriem hotový tvar torty krémom,
aby bol povrch hladký a znova sa dá zachladiť.  Potom sa torta
dokončuje, poťahuje cukrovou hmotou alebo krémom, posypom, záleží od
požadovanej štruktúry. Samotná finalizácia, to sú ďalšie hodiny a hodiny práce.

To znie ako kvantum trpezlivosti. Nie ste z toho niekedy nervózna? Predsa len, 100 ľudí, 100 chutí.

Každá zdobená torta vyžaduje trpezlivosť a vzťah k tvoreniu. Čo je
však podstatné, pri zdobenej torte je to, komu je určená a na akú
príležitosť. Niekomu stačí jednoduchšia výzdoba, iný chce mať tortu
výnimočnú. Torty vyrábam na objednávku podľa želania zákazníka. A veru
každý zákazník má individuálne predstavy o zdobenej torte. Preto
najideálnejšie je tortu objednať osobne, prípadne telefonicky, aby som
sa vedela priblížiť predstave oslávenca. Taká zdobená torta zohráva
úlohu niečoho výnimočného a v konečnom dôsledku z takejto torty máme
nielen chuťový, ale aj vizuálny zážitok.

image resize
Zdroj: karamelka.sk

Za ako dlho sa dá upiecť narodeninová torta?

Narodeninové torty sú určite spomedzi tort najčastejšie žiadané. Za
pomerne krátky čas si vieme pripraviť napríklad smotanovú nepečenú
tortu. Základ tvoria napríklad piškóty so smotanovou plnkou a môžeme
dozdobiť čerstvým sezónnym ovocím. Výroba takejto torty ale zaberie
nejaký ten čas, samotné chladenie si vyžaduje minimálne 2 hodiny. Čiže za 1/2
hodiny sa určite torta nepripraví.

Klasické pečené torty vyžadujú omnoho zdĺhavejšiu prípravu a čas
chladenia či korpusu, pudingovomaslových náplní a následné chladenie
naplnených tort. Torta je chutnejšia, keď zopár hodín „postojí“, plnka
nasiakne do korpusu – chute sa spoja.

Doba ide dopredu asi vo všetkom, sú aj v tortách nové trendy?

Nové trendy v zdobení tort sú inšpirujúce, zákazník má oproti
minulosti na výber z veľkého množstva rôznej výzdoby. Či sú to jedlé
čipky, cukrové alebo živé kvety, rôzne jedlé dekorácie ako
figúrky, čokoládky v rôznych prevedeniach, snehové pusinky. Nejedlé
plastové dekorácie – zápichy, sviečky, plastové figúrky rôznych tvarov
či jedlé fotografie, rôzne druhy poťahových hmôt, čokoládové ganáche
polevy, zrkadlové polevy…

image resize
Zdroj: karamelka.sk

Trendy sú takzvané nahé či polonahé torty s ľahšími smotanovými
plnkami, špaldovými, makovými, mrkvovými či menej tradičnými korpusmi.
K tomu natur ladená výzdoba s čerstvým sezónnym ovocím, živými kvetmi či
bylinkami, čokoládovými dekoráciami. Tieto torty robím najradšej, som
zástancom natur chutí a výzdoby. 

Kam chodíte na dekorácie?

Dnes sa dá zohnať naozaj všetko, no musím nás pochváliť, že všetky bylinky, orechy, med, kvety a aj niektoré sezónne ovocie, ktoré na svojej torte od nás nájdete, sú z našej produkcie. 

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií