fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Podľa vedcov hlúpneme. O koľko bodov sa podľa nich znižuje IQ každej generácie?

Máte tip? napíšte nám mailom

Podľa nórskych vedcov sa naše IQ radikálne znižuje!

Aj keď rôzne štúdie preukázali, že IQ ľudí začalo po druhej svetovej vojne stúpať, najnovší nórsky výskum tvrdí, že od roku 1975 sa objavuje práve opačný trend a to klesanie inteligenčného kvocientu. Jeho hodnota by mala klesať až o sedem bodov u každej ďalšej generácii.

Jedným z dôvodov, prečo by to tak mohlo byť je, že máme zlý edukatívny systém, ktorý v deťoch nerozvíja logické myslenie ani kreativitu a nepodporuje ani riešenie náročnejších matematických úloh. Ďalšia verzia však zastáva názor, že hlúpneme preto, že málo času venujeme čítaniu a vzdelávaniu a uprednostňujeme trávenie času na smartfónoch a počítačoch. Nakoľko sa presne nevie, čo toto znižovanie IQ spôsobuje, len ťažko s tým možno bojovať, existuje však jeden spôsob, ktorý sa ukázal ako veľmi účinný a tým je konzumácia rýb.

V decembri 2017 sa totiž potvrdilo, že pokiaľ deti pravidelne konzumujú ryby, ich IQ je vyššie než u ich rovestníkov. Výskum ukázal, že deti vo veku 9 až 11 rokov, ktoré mali rybu ako súčasť jedalníčka aspoň raz týždenne dosahujú v priemere o 5 bodov vyšší inteligenčný kvocient než tí maloletí, ktorí rybie mäso pravidelne nejedia.

Prečítajte si tiež:
Sarah túži byť Disney princeznou a minula na to už viac než 11-tisíc eur! Za to, čo robí, ju možno budeš zbožňovať!

I keď je nórsky výskum nevrhá na inteligenciu ľudstva práve najlepšie svetlo, existuje stále mnoho iných štúdií, ktoré nie sú až tak pesimistické. Napríklad istý britský výskum sa zameral na pozorovanie štandardizovaných testov od roku 1938 do roku 2008 a podľa ich výsledkov sa zistilo, že výsledky sa zlepšili v priemere o 14 bodov.

 

 

Zdroj: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5832789/Young-people-really-getting-stupid-IQs-falling-seven-points-generation.html

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií