Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Legendárne cukríky, ktoré prežili aj socializmus: Jedinečné BON PARI

Prvá várka cukríkov Bon Pari uzrela svetlo sveta už v roku 1977. Aj po vyše štyridsiatich rokoch si ich jedinečná ovocná chuť vie získať stále nových obdivovateľov.

Prečo práve Bon Pari?

Mať v tej dobe niečo zo západu bolo in, aj preto mal názov cukríkov evokovať atmosféru „západnej“ kvality a luxusu. Pôvodne mali cukríky niesť názov francúzskej metropoly, teda Bon Paris. Avšak kvôli obavám, že im nebude udelená ochranná známka, sa názov skrátil na dnes známe Bon Pari. Tento marketingový ťah však nebol ničím nevšedným. V podniku Sfinx v českom Holešove, kde sa cukríky vyrábajú dodnes, nesú názvy európskych miest aj ďalšie výrobky, ako napríklad Milánska zmes, Viedenský karamel či Parížsky dezert.

Receptúra, ktorá ide s dobou

Výroba ovocných cukríkov na cmúľanie sa za tie roky neustále formovala a vylepšovala. Od začiatku sa však na linke vyrába šesť klasických ovocných príchutí – jahoda, pomaranč, citrón, broskyňa, čierne ríbezle a marakuja. Okrem tohto Original balenia sa neskôr objavili aj iné príchute, ako napríklad super kyslé, lesná zmes či s vitamínom C.

Zdroj: BON PARI

Najzásadnejšou zmenou v celej receptúre však bola náhrada syntetických farbív za zdravšie organické. Čisto prírodné farbivá sú výťažkami z ovocia, ako napríklad jablko, višňa, čierna ríbezľa, baza alebo žihľava, ibištek či dokonca zeleniny, ako mrkva či reďkovka.

Pupkaté cukríky s mašličkami

Približne 40 minút – toľko trvá, kým všetky potrebné suroviny prejdú výrobným procesom a vznikne tak typický, farebný, zato číri cukrík oválneho tvaru s malou priehlbinkou v strede. Zabalený s dvoma mašličkami po stranách putuje do balenia s ostatnými piatimi príchuťami. Celá výroba sa začína vytvorením zmesi z glukózového sirupu, cukru a vody, ktorá sa najskôr zahreje na viac než 100 °C a v ďalšej fáze sa zafarbí a ochutí. Takto pripravená zmes sa naleje do formičiek, v ktorých sa nechá vychladnúť na izbovú teplotu. Na to, aby sa cukríky z formy odlepili, sa v každej forme nachádza malé zariadenie, vďaka ktorému ich ľahšie dostať von. Zanechá však na cukríku tzv. pupok, teda malú priehlbinku v strede, ktorú všetci dobre poznáme.

Od susedov chutí najviac

Hoci sa Bon Pari odjakživa vyrábajú v českom závode Sfinx v Holešove, svoje miesto si za svoju štyridsaťročnú históriu našli aj na pultoch slovenských obchodov. Dnes sa ročne pre tieto dva trhy vyrobí približne 9,2 milióna balení, čo znamená, že v priemere každú minútu sa na Slovensku a v Česku zje jeden cukrík Bon Pari. A najobľúbenejší je práve cukrík zelenej farby s exotickou príchuťou marakuja. Ten, ako je všeobecne známe, sa z balíčkov cukríkov míňa vždy ako prvý. Bon Pari sú však obľúbené aj v iných krajinách, ako v Estónsku, Litve či Poľsku. Cukríky Bon Pari dokonca predávajú aj v ďalekom Honkongu, no už pod iným názvom.

Zdroj: milkchocolate.blog.cz

V českom Holešove sa však výroba netočí len okolo cukríkov Bon Pari. Závod Sfinx patriaci koncernu Nestlé sa zameriava na výrobu nečokoládových cukroviniek a vyrábajú sa tu aj iné druhy cukríkov, ako napríklad JOJO (Medvedíky, Vexta či Kyslé dážďovky), Hašlerky, Atlasky, Slávie, Anticol, Klokanky, Beskydky, Větrovky a známe Lentilky.

Zdroj teraz
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií