Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ku grilovanému mäsu, do polievok či na pizzu: TIETO slovenské 100 % natural chilli omáčky sú správnou voľbou!

Žiadne éčka, konzervanty či zahusťovadlá. Ochutnaj tieto pravé domáce chilli omáčky, ktoré sa s tými umelými nedajú ani porovnať. Za firmou Chilli Slovakia Manufaktúra stoja manželia Katarína a Ladislav Harisovci.

„Všetko, čo sme potrebovali, bola odvaha, vytrvalosť a poctivá práca,” hovoria manželia. On vyštudoval technológiu potravín, ona je chemička – farmaceutka. Odvaha im veru nechýbala; dali dokopy svoje vedomosti, zručnosti a skúsenosti a rozhodli sa venovať niečomu vlastnému, čo ich bude baviť a napĺňať. Vznikla rodinná farma s vlastným pestovaním a tradičným spracovaním chilli produktov.

Zúročili nadobudnuté poznatky

Niekto by mohol povedať, že vysoká škola nie je k životu potrebná. To je v iných oblastiach často pravda, mnoho vyššie postavených ľudí štúdium nedokončilo, no vpred ich hnala dravosť a zdravá ctižiadostivosť. 

Ak však chcete podnikať s potravinami, nemôžete to robiť len tak; všetko má svoje pravidlá. 

Ladislav vyštudoval technológiu potravín a jeho manželka je chemička – farmaceutka. Prienikom ich vyštudovaných odborov a spoločným záujmom je niečo, čomu sa rozhodli venovať na plný úväzok: začali vo veľkom pestovať tie najpálivejšie papričky na svete a vyrábať z nich domáce chilli pochutiny.

Zdroj: Chilli Slovakia Manufaktúra

Pestovanie majú v krvi

Obec Nesvady, kde sídli aj Chilli Slovakia Manufaktúra, bola už kedysi známa ako obec, kde sa pestuje tzv. rýchlená zelenina vo fóliovníkoch. „Už ako chlapec som pomáhal rodičom s pestovaním papriky či paradajok, čo mi dalo dobré základy k zvládnutiu pestovania ako takého,” hovorí Ladislav. Pokračuje, že časom od pestovania zeleniny upustili – podobne ako i ostatní Nesvadčania. Približne od 90. rokov sa to neoplatilo; nastúpila doba obchodných reťazcov, ktoré nasýtili trh zeleninou zo zahraničia.

„My sme sa k pestovaniu vrátili po dlhých rokoch, spojili sme to aj s konečným spracovaním zeleniny, čoho výsledkom je pravý domáci chilli produkt pre konečného spotrebiteľa,” objasňuje Ladislav Haris. 

chilli omáčky
Zdroj: Chilli Slovakia Manufaktúra

Vážnejšie sa pestovaniu a spracovaniu chilli venujú už štvrtý rok. Najskôr si omáčky vyrábali len pre seba, no na grilovačkách s rodinou a priateľmi zožali veľký úspech a niektorí si ich pýtali aj domov. Tak sa to začalo.

Spomínajú si ešte na svoju prvotinu? „Prvá bola Salsa – jednoduchá, klasická omáčka. K chilli sme pridali trocha cibule, cesnaku, rajčín, namiesto cukru sme dali med, soľ. Výsledok bol naozaj výborný a chutný. V špajzi vydržala 2 roky bez výraznej zmeny chute či farby, po otvorení a správnom skladovaní bez problému vydrží aj rok. Chémia a konzervanty neboli potrebné. Rozhodli sme sa pestovať a vyrábať aj pre širšiu verejnosť,” vracia sa k začiatkom Ladislav.

S manželkou momentálne pestujú cca 15 odrôd chilli papričiek a pomáhajú im pri tom aj ich deti – podobne, ako kedysi i oni pomáhali svojim rodičom.

chilli omáčky
Harisovci pestujú tie najpálivejšie papričky a následne z nich vyrábajú 100 % natural chilli omáčky. Zdroj: Chilli Slovakia Manufaktúra

Špičková kvalita

„Ako technológ a manažér kvality v mojom zamestnaní, ale i na cestách s rodinou sme rokmi precestovali mnoho európskych krajín. Kupovali sme si domov rôzne chilli omáčky a iné výrobky, no stále niečo nesedelo,” opisuje Ladislav začiatky Chilli Slovakia Manufaktúra. „V zložení sa príliš často objavovali konzervanty, emulgátory a zahusťovadlá ako guar, xantan či škrob. Dá sa to aj inak.”

A tak pri výrobe omáčok Harisovci nepoužívajú žiadne konzervanty ani éčka, takisto nie je priestor pre spomínané zahusťovadlá, cukor či škrob. Výsledný produkt je 100 % natural.

Keďže v omáčkach nie sú žiadne pridané látky, ktoré by umelo predlžovali dátum spotreby, vyrábajú radšej v menších dávkach, s maximálnou starostlivosťou a odborným dohľadom na všetky kroky prípravy od pestovania až po balenie. 

Omáčky dochucujú aj ovocím, medom, rajčinami, trochou cibule a cesnaku alebo dokonca aj rakytníkom.

Víťazná rakytníková chilli omáčka. Zdroj: Chilli Slovakia Manufaktúra

A práve pri rakytníku spozornite: totiž Harisovci z Chilli Slovakia Manufaktúra sa tento rok zúčastnili na celosvetovej súťaži THE WORLD HOT SAUCE AWARDS v USA, odkiaľ si omáčka Chilli Rakytník odniesla parádne 3. miesto v divízii Hot Sauce Fruit Division. Perfektné umiestnenie!

Od jemného až po extra pálivé – každý si vyberie

Omáčky nie sú len extrémne, určené možno pre percento odvážlivcov (kto by chcel, aby mu z úst šľahali plamene?). Vybrať si môžeme teda nielen podľa chuti, ale aj pálivosti.

Na výber je od tých jemnejších, napr. Jalapeno alebo Chilli Rakytník, až po Carolinu Reaper, najpálivejší tromf v ponuke, pričom dávkovať odporúčajú naozaj len opatrne. Podľa Scovilleho stupnice, slúžiacej na meranie pálivosti paprík a chilli papričiek, má až nad 650 000 SHU! 

https://www.instagram.com/p/B0_YDUBHphA/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Liečivé účinky chilli

Nielenže je pálivá dobrota skvelým dochucovadlom, ale aj priaznivo pôsobí na ľudský organizmus a zdravie. Môže za to kapsaicín – látka nachádzajúca sa v chilli papričkách. 

Má tieto liečivé účinky:

  1. predstavuje účinnú ochranu proti nádorovým ochoreniam,
  2. je účinným prostriedkom pri chudnutí, potláča chuť k jedlu a zrýchľuje metabolizmus,
  3. uľahčuje pri problémoch so zápchou, nakoľko stimuluje vylučovanie sliznice,
  4. jedna lyžička chilli má iba 4 kalórie a zaistí jednu tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu C a 10 % vitamínu A,
  5. znižuje hladinu krvného cukru pri diabetes,
  6. obmedzuje tvorbu tukových depozitov v tepnách a bráni vzniku krvných zrazenín,
  7. pomáha pri liečení trombózy a kŕčových žíl, podporuje krvný obeh, riedi krv,
  8. znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov,
  9. predstavuje prevenciu proti ochoreniu srdca,
  10. pomáha pri zahlienení, vďaka antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí ako prevencia chronických infekcií dutín,
  11. podporuje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a žlčníku, a tým napomáha s trávením tučných a ťažkých jedál.
chilli
Zdroj: Chilli Slovakia Manufaktúra

 

Záleží len na vás, aká forma vám najviac vyhovuje. Chilli omáčku si môžete pridať do hotového jedla, pri varení však môžete použiť aj sušené celé alebo drvené papričky. Inšpirujte sa týmito receptmi a vychutnajte si svoje obľúbené pokrmy opäť v inom prevedení.

Úplne inak bude chutiť obyčajný hemendex, tortilla, guláš či grilovaný pstruh. Smelo do toho!

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií