fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Cvikla 3x inak: Pridajte ju do nátierky aj sladkého koláča

Cvikla hlási svoj veľký návrat a receptov z nej pribúda. Vedeli ste, že je vhodná na prípravu čipsov alebo cviklového chleba? Inšpirujte sa aj ďalšími netradičnými receptmi, ktorých prípravu zvládnete jednoducho aj vy doma.

Cviklovo-čokoládová torta

Ingrediencie na cesto:

  • 256 g polohrubá múka (pre ešte lepší výsledok zmiešajte polohrubú a hladkú múku v pomere 1:1),
  • 350 g kryštálový cukor,
  • 65 g kakao,
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
  • 1 čajová lyžička soli,
  • 85 g maslo izbovej teploty pokrájaného na kocky,
  • 2 veľké vajíčka izbovej teploty,
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
  • 2 veľké uvarené cvikly nastrúhané na jemno,
  • 280 ml horúca voda (môžete ju pridávať postupne, podľa potreby).

Ingrediencie na polevu:

  • 56 g a 28 g maslo,
  • 200 g kryštálový cukor,
  • 75 g preosiate kakao,
  • 180 ml šľahačková smotana,
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
  • 1/4 (štipku) čajovej lyžičky soli.
Zdroj: kreativita.info

Postup: 

Rúru predhrejte na 180 stupňov. Dve okrúhle formy na pečenie vymastite, na dno dajte papier na pečenie a na boky múku.

Múku s cukrom, kakaom, práškom do pečiva a soľou preosejte. Potom pridajte maslo a pri nízkej teplote mixujte cesto. Malo by byť suché a tvoriť omrvinky.

Pridajte vajíčka a vanilkový extrakt. Potom primiešajte nastrúhanú cviklu. Stále pracujte pri nízkej rýchlosti a prilejte do cesta horúcu vodu. Po chvíľke môžete miešať rýchlejšie. Hotové cesto nalejte do foriem na pečenie a niekoľkokrát ich pobúchajte po kuchynskej linke, aby ste sa zbavili vzduchových bubliniek.

Korpusy pečte približne 35 minút, pokiaľ po zapichnutí špáradla do cesta nevytiahnete špáradlo bez akýchkoľvek odrobiniek. Nechajte ich vychladnúť pri izbovej teplote.

Medzičasom si pripravte polevu. Maslo roztopte v hrnci a primiešajte k nemu cukor a kakao. Za stáleho miešania priveďte pri strednej teplote zmes do varu. Keď začne bublinkovať, prilejte smotanu. Keď znova začne pobublávať, varte ju minútu a potom odstavte. Primiešajte soľ a vanilkový extrakt.

Polevu vychlaďte pri izbovej teplote. Premiešajte ju a vložte do chladničky na hodinu. Každých desať minút ju zájdite premiešať. Vytvorí sa polotuhá zmes.

Korpusy odlepte od papiera na pečenie. Medzi ne i na povrch natrite polevu. Boky môžete nechať bez polevy, alebo s ňou, podľa vášho gusta. Hotový koláč môžete ozdobiť iba pomocou noža, alebo k nemu pridať orechy, kokos, karamelové ozdoby alebo cukríky – podľa toho, na akú príležitosť ste ho prichystali. Elegantne vyzerá i neozdobený. 

Cícerovo-cviklová nátierka

Ingrediencie:

  • 1 konzerva cíceru,
  • 2 veľké uvarené cvikle,
  • 1 strúčik cesnaku bez stredného klíčku,
  • soľ,
  • mleté korenie,
  • šťava z polovice citróna,
  • obľúbený olej (repkový, olivový…).
Zdroj: foodblogerka.sk

Postup:

Najprv si uvaríme cviklu, podľa veľkosti cvikle to môže trvať 20 – 40 minút. Uvarenú ošúpame a nakrájame na menšie kúsky. Keď má izbovú teplotu, dáme do mixéra spolu s cícerom a cesnakom a mixujeme (pokojne aj do hladka,prípadne môžete nechať aj menšie kúsky). Pridáme citrónovú šťavu, osolíme a okoreníme. Dáme do misky a vrch pokvapkáme olejom. Na záver posypeme slnečnicovými semienkami.

Podávama s hriankami, tortilami alebo čerstvým chlebíkom.

Pečené kačacie prsia s marinovanou medovo-tymianovou cviklou

Ingrediencie:

  • 600 g kačacie prsia,
  • 1 ČL drvená rasca,
  • trochu soľ,
  • 200 ml pivo typ porter,
  • 300 g červená repa,
  • 1 PL celá rasca,
  • 1 ČL aníz,
  • 1 ČL fenikel semienka,
  • 1 PL soľ,
  • 1 PL med,
  • 4 vetvičky tymian,
  • 400 g zemiaky,
  • 30 g maslo,
  • 2 PL medovka čerstvá.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Postup:

Cviklu v šupke uvaríme vo vode s koreninami do mäkka. V náleve necháme vychladnúť, ideálne cez noc. Ošúpeme a pokrájame na kocky asi 8 x 8 mm. Na panvicu pridáme med, tymian a opečieme s cviklou asi 5 minút, pridáme ocot a necháme šťavu zhustnúť, takmer odpariť.
Očistené zemiaky uvaríme v malom množstve osolenej vody, zlejeme a primiešame opatrne maslo a na jemno nakrájané listy medovky.
Kačacie prsia na strane kože narežeme do mriežky, okoreníme, osolíme a posypeme drvenou rascou. Pečieme ich na sucho zo strany kože, pustia tuk. V rúre dopečieme pri 180 stupňov podľa veľkosti 6 – 12 minút. Môžeme pomaly prepiecť aj na panvici. Tento postup potrebuje prax a skúsenosti – ak máte vpichový teplomer, tak teplota v jadre by mala byť cca 65 stupňov.
Po upečení necháme oddýchnuť 4 – 8 minút opäť podľa veľkosti, aby nám pri krájaní nevytieklo veľa šťavy do výpeku v panvici (odoberieme väčšinu tuku). Po nakrájaní pridáme pivo a šťavu z mäsa. Prevaríme na hustotu omáčky.
Nielen cvikla je vhodná pri chudnutí. Prečítajte si aj to, ako sa našej redaktorke podarilo za týždeň schudnúť 4 kilá bez toho, aby hladovala.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií