fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Vajíčka na raňajky? 5 spôsobov, ako ich nudnú prípravu povýšiť na exkluzívnu dobrotu

Vajíčkové raňajky sú perfektným štartom do nového dňa. Nemyslíme tým iba klasickú omeletu, chlieb vo vajci alebo volské oko. Vajíčka sa dajú pripraviť na niekoľko spôsobov. Inšpirujte sa týmito 5 tipmi na nevšedné raňajky, za ktoré by sa nehanbil ani šéfkuchár vychýrenej reštaurácie. 

Vyprážané skryté vajíčko

Francúzi ho napríklad servírujú na pečených rajčinách so strúhankou a petržlenom, ale skvele sa hodí aj k akémukoľvek šalátu či toastu.

Ingrediencie:

  • čerstvé vajce,
  • olej,
  • soľ a korenie.

Na povrch môžete použiť pažítku, petržlenovú vňať, fenikel, bazalku alebo inú bylinku podľa chuti. 

Zdroj: blog.mall.sk

Postup:

Vajce rozklepnite do misky a dajte pozor, aby ste neporušili žĺtok. Na tanierik si pripravte papierový obrúsok.

V hlbšej panvici rozohrejte olej. Francúzi nedajú dopustiť na olivový, ale vystačíte si aj so slnečnicovým či repkovým.

Keď olej začne bublať, vlejte doň vajce. Ak sa prilepí na dno, opatrne ho od neho oddelíte kovovými nástrojmi.

Ak máte radi tekutý žĺtok, vyprážajte vajce asi pol minúty, ak však túžite po pevnejšom, predĺžte dobu prípravy o pár sekúnd, maximálne 50. Vajíčko následne premiestnite na papierový obrúsok, ktorý z vajíčka odsaje prebytočný tuk, osoľte, okoreňte a ihneď podávajte.

Vajíčko do skla

Ide o luxusnejšiu variáciu vareného vajca s maslom a parmezánom. Doslova kráľovské raňajky. 

Ingrediencie:

  • 3 vajíčka,
  • ocot,
  • lyžičku masla,
  • strúhaný parmezán,
  • soľ a korenie.
Zdroj: blog.mall.sk

Postup:

V menšom hrnci uvarte vodu s lyžicou octu a štipkou soli.

Keď voda začne vrieť, vložte vajce opatrne do vody. Vajíčka musia mať izbovú teplotu, inak popraskajú.

Po 5 minútach vyberte vajíčka z vody. Musíte docieliť to, aby bolo bielko uvarené, ale žĺtok stále tekutý. Po uvarení vajíčka zalejte hneď studenou vodou.

Vajíčka rozklepnite tak, aby ste ich mohli pomocou lyžičky premiestniť zo škrupinky do pohárika alebo sklenenej misky. Na teplé vajíčka dajte lyžičku masla, osoľte, okoreňte a zasypte nastrúhaným parmezánom.

Vajíčková frittata

Vajíčková frittata je talianske jedlo podobné našej omelete. Je však hutnejšia, pridáva sa do nej viac ingrediencií a vychutnáte si ju aj studenú.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia,
  • soľ,
  • štipku kurkumy,
  • štipku muškátového oriešku,
  • 2 krajce celozrnného alebo žitného chleba,
  • 2 lyžice masla,
  • olej,
  • hrsť cherry paradajok,
  • 4 lyžice nasekaného petržlenu,
  • čerstvo namleté korenie štyroch farieb.
recepty z vajíčok
Zdroj: blog.mall.sk

Postup:

Každú fritatu pripravte zvlášť. Dve vajíčka rozšľahajte vidličkou so soľou, kurkumou a muškátovým orieškom.

Chlieb pokrájajte na kocky a krátko ich opražte na masle s trochou oleja, ktorý zabráni prepaľovaniu masla.

Keď je chlieb chrumkavý, pridajte do panvice rajčiny prekrojené na polovicu, nakrojenou stranou dolu, pridajte trochu masla a zalejte pripravenými vajíčkami.

Frittatu nechajte opekať na miernom ohni. Neotáčajte ju.

Ešte pred tým ako sa frittata úplne zatiahne, posypte ju sekaným petržlenom, okoreňte a servírujte.

Vajíčková pizza

Ingrediencie: 

  • vajíčka,
  • sušený cesnak,
  • mleté čierne korenie,
  • slaninka,
  • smotana,
  • olivový olej,
  • šalát
  • rajčiny,
  • syr na strúhanie.

Postup:

Do veľkej misy si vklepneme vajíčka, primiešame sušený cesnak, mleté čierne korenie, na kocky nakrájanú slaninku, smotanu a polovicu nastrúhaného syra. Všetko spolu metličkou vymiešame.

Medzitým si pripravíme formu na pizzu, ktorú vymastíme olivovým olejom.

Pripravenú vajíčkovú zmes vylejeme na formu a rovnomerne rozlejeme po celom obvode.

Pridáme mix čerstvého šalátu, zvyšnú časť strúhaného syra a na kolieska nakrájané rajčiny.

Vložíme do rúry predom predhriatej na 160 stupňov a pečieme asi 30 minút (alebo dovtedy, pokým nie sú vajíčka tuhé).

Vajíčkové hniezdo

Ingrediencie:

  • vajíčka,
  • lístkové cesto,
  • soľ,
  • sezam.
recepty z vajíčok
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Postup:

Plát lístkového cesta preložíme na polovicu a vykrojíme z neho štyri štvorce.

Do každého štvorca vykrojíme kruh.

Vykrojené štvorce prenesieme na papierom vystlaný plech. Rovnako sem uložíme aj polkruhy, ktoré sme vytvorili z vyrezaných kruhov cesta.

Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom.

Do štvorcov rozklepneme vajíčka, osolíme a dáme piecť na 250 stupňov asi na 5 minút.

Zdroj: blog.mall.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií