Mäsové guľky z Ikey: Túto populárnu pochúťku si môžete pripraviť aj doma
Mnohí si nákup v Ikei spájajú s populárnymi švédskymi mäsovými guľkami v krémovej omáčke. Dobrou správou je, že si ich môžete pripraviť aj doma. Švédska nábytkárska firma uverejnila jednoduchý recept, ktorého postup zvládnete aj v pohodlí domova. K dispozícii je tiež obrázkový postup.
Spoločnosti z oblasti gastronómie si dobre uvedomujú, že v dôsledku pandémie prichádzajú o zákazníkov, ktorí túžia po ich tradičných lahôdkach. Pred nejakým časom preto McDonald’s uverejnil recept na celosvetovo známe McMuffiny. Najnovšie sa pridala aj švédska nábytkárska firma Ikea. Populárne švédske mäsové guľky si môžete pripraviť jednoducho a rýchlo aj doma.
„Zostaňte doma,“ apeluje manažérka trhov
Mäsové guľky sú neodmysliteľnou súčasťou Ikey. Predávajú sa v reštaurácii, ktorá je súčasťou pobočky. Často ich ponúkajú aj predajcovia na švédskych trhoch v Tottenhame, Croydone, Greenwiche či Manchestri. Práve oni si povedali, že v súčasnosti je opatrenie zostať doma najdôležitejšie.
„Vieme, že niektorým ľuďom možno chýbajú naše mäsové guľky a preto sme uverejnili alternatívny recept, vďaka ktorému si ich môžete pripraviť doma,“ povedala Laurena Lauridová, švédska manažérka trhov pre Ikeu. Zároveň ľudí podporuje v tom, aby zostali doma. „Byť doma môže byť ťažké, chceme vám preto pomôcť, aby bol váš život jednoduchší a príjemnejší,“ vysvetlila Lauridová.
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať
Príprava tradičných švédskych mäsových guliek je skutočne nenáročná. Potrebujete týchto osem ingrediencií:
- 500 gramov mletého hovädzieho mäsa,
- 250 gramov mletého bravčového mäsa,
- 1 najemno nakrájanú cibuľu,
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaného alebo nakrájaného),
- 100 gramov strúhanky,
- 1 vajce,
- 5 polievkových lyžíc plnotučného mlieka,
- soľ a korenie na dochutenie.
Na krémovú omáčku budete potrebovať:
- trocha oleja
- 40 gramov masla
- 40 gramov hladkej múky
- 150 mililitrov zeleninového vývaru
- 150 mililitrov hovädzieho vývaru
- 150 mililitrov plnotučnej smotany na varenie
- 2 čajové lyžičky sójovej omáčky
- 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice
Najprv urobte mäsové guľky
Zmiešajte hovädzie a bravčové mäso. Dôležité je dôkladne masu premiešať, aby sa z nej dali robiť mäsové guľky. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, cesnak, strúhanku, vajíčko a premiešajte. Pridajte mlieko a dochuťte soľou a korením. Zmes tvarujte do malých guliek. Položte ich na čistý tanier, prikryte ich a uložte na dve hodiny do chladničky, udržia si tak tvar počas varenia. Na panvici na miernom ohni zohrejte olej. Keď bude olej horúci, opatrne pridajte mäsové guľky a opekajte, dokým nebudú hnedé zo všetkých strán. Po opečení ich dajte do nádoby odolnej voči vysokému teplu a prikryte ich. Vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a dopekajte asi 30 minút.
Neskôr pripravte krémovú omáčku
Na panvici rozpustite 40 gramov masla. Za stáleho miešania pridajte 40 gramov hladkej múky a pokračujte vo varení asi dve minúty, nech sa múka prevarí. Pridajte 150 mililitrov zeleninového a 150 mililitrov hovädzieho vývaru a stále miešajte. Prilejte 150 mililitrov plnotučnej smotany na varenie, dve čajové lyžičky sójovej omáčky a jednu čajovú lyžičku dijonskej horčice.
Nechajte prevrieť, aby omáčka zhustla. Aj naďalej miešajte. Keď bude omáčka hotová, na tanier naservírujte mäsové guľky so zemiakmi alebo akoukoľvek obľúbenou prílohou a guľky polejte omáčkou.