Recept na burger 3x inak: Nebojte sa pridať špenát či vytvoriť mini guľôčky
Dobrý recept na burger je občas nielen záchranou počas grilovačiek, ale aj skvelý spôsob, ako si užiť varenie. Tieto 3 recepty si zamilujete.
Burgre už dávno neznamenajú len fastfoodové občerstvenie. Naopak, čoraz viac ľudí si ich pripravuje doma – ideálne na grile na záhrade či terase. Kvalitné mäso a originálne dipy vám zaručia úspech v kruhu rodiny aj priateľov. Vyskúšajte ich a presvedčte sa!
1. Burger so špenátom

Ingrediencie:
- 300 g mletého mäsa,
- 1 vajce,
- morská soľ a čierne korenie,
- 1 strúčik cesnaku,
- čerstvý tymian,
- slnečnicový olej,
- 4 plátky ementálu,
- 1 veľká paradajka,
- 1/2 uhorky,
- 2 hrste mladého špenátu,
- 1 citrón,
- olivový olej,
- 4 žemle,
- 4 ČL plnotučnej horčice,
- 4 ČL majonézy Mikado alebo delaktózovanej 20 %-nej kyslej smotany.
Postup:
- Mleté mäso preložíme do misky a pridáme k nemu vajíčko. Ochutíme soľou, korením, prelisovaným strúčikom cesnaku, lístkami tymianu a zmes dôkladne premiešame.
- Zo zmesi rukami vytvarujeme fašírky, ktoré opekáme na panvici s rozohriatym slnečnicovým olejom. Pečieme z oboch strán dozlatista približne 10 minút.
- Na každú fašírku položíme ku koncu opekania plátok ementálu, aby sa trochu roztopil.
- Zeleninu umyjeme a osušíme. Uhorku a paradajku nakrájame na plátky a zľahka osolíme. Špenát pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.
- Žemle rozrežeme na polovice a reznou stranou nadol opečieme. Predtým ju najskôr potrieme maslom alebo pokvapkáme olivovým olejom.
- Spodnú časť opečenej žemle potrieme zľahka horčicou a vrchnú smotanou alebo majonézou. Na spodnú položíme fašírku s plátkom syra, pridáme plátok paradajky, uhorky a pár lístkov špenátu.
- Prikryjeme vrchnou časťou žemle a môžeme spojiť ozdobným špáradlom alebo špajdľou.
2. Fitness burger s kuracím mäsom a mozzarellou

Ingrediencie:
- 4 fitness žemle,
- 2 kuracie prsia,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 1 ČL mletej sladkej papriky,
- 1/2 ČL mletej štipľavej papriky,
- morská soľ,
- čerstvý rozmarín,
- 4 lyžice hrubozrnnej horčice,
- 1 hrsť čerstvého špenátu,
- 125 g syra mozzarella.
Postup:
- Umyté a osušené kuracie prsia očistíme a rozrežeme ich na ploché rezne tak, aby nám vznikli štyri kusy mäsa.
- Z olivového oleja, sladkej papriky, štipľavej papriky, štipky soli a nasekaného rozmarínu pripravíme marinádu. Potrieme ňou kuracie rezne a necháme ich v marináde oddychovať aspoň 20 minút v chladničke.
- Fitness žemle prekrojíme na polovice a reznou stranou ukladáme na rozpálenú grilovaciu panvicu alebo gril. Grilujeme dochrumkava a odložíme.
- Marinované kuracie rezne grilujeme z oboch strán dozlatista.
- Spodnú časť žemle potrieme horčicou, položíme na ňu grilované kuracie prsia, pár lístkov umytého a osušeného špenátu a 2 plátky mozzarelly.
- Prikryjeme druhou polovicou žemle a podávame.
3. Diétne mini burgre

Ingrediencie:
- 450 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa,
- 50 g na kocky nakrájaného syra čedar,
- 2 paradajky alebo 13 cherry paradajok,
- 3 kyslé uhorky,
- 13 ČL kečupu bez cukru,
- 13 ČL horčice,
- šalát,
- 1 ČL morskej soli,
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia,
- 1/2 ČL cesnakového korenia.
Na omáčku:
- 200 g gréckeho jogurtu,
- 1 PL olivového oleja,
- 2 PL kečupu bez cukru,
- 1 PL nálevu z kyslých uhoriek,
- 1 PL citrónovej šťavy,
- 1/2 ČL morskej soli,
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku,
- štipka mletého čierneho korenia,
- štipka cibuľového korenia.
Postup:
- Pomleté mäso si v miske zmiešame s morskou soľou, mletým čiernym korením a cesnakovým korením.
- Z hmoty vytvarujeme menšie guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 15 až 20 minút na 200 stupňoch.
- Na ešte teplé guľôčky poukladáme kocky syra, na ktorý zakaždým pridáme aj 1/2 ČL horčice a 1/2 ČL kečupu bez cukru.
- Na špáradlá napichneme kúsok šalátu, plátok kyslej uhorky, kúsok paradajky a zapichneme ich do každej mäsovej guľky.
- Omáčku si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií dohromady. V prípade potreby si ju ešte môžete prispôsobiť podľa svojej chuti pridaním obľúbených korenín. Podávame čím skôr.
Skúste aj recept na skvelý grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom.