Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Recept na burger 3x inak: Nebojte sa pridať špenát či vytvoriť mini guľôčky

Dobrý recept na burger je občas nielen záchranou počas grilovačiek, ale aj skvelý spôsob, ako si užiť varenie. Tieto 3 recepty si zamilujete.

Burgre už dávno neznamenajú len fastfoodové občerstvenie. Naopak, čoraz viac ľudí si ich pripravuje doma – ideálne na grile na záhrade či terase. Kvalitné mäso a originálne dipy vám zaručia úspech v kruhu rodiny aj priateľov. Vyskúšajte ich a presvedčte sa!

1. Burger so špenátom

recept na burger
Zdroj: unsplash.com

Ingrediencie:

  • 300 g mletého mäsa,
  • 1 vajce,
  • morská soľ a čierne korenie,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • čerstvý tymian,
  • slnečnicový olej,
  • 4 plátky ementálu,
  • 1 veľká paradajka,
  • 1/2 uhorky,
  • 2 hrste mladého špenátu,
  • 1 citrón,
  • olivový olej,
  • 4 žemle,
  • 4 ČL plnotučnej horčice,
  • 4 ČL majonézy Mikado alebo delaktózovanej 20 %-nej kyslej smotany.

Postup:

  1. Mleté mäso preložíme do misky a pridáme k nemu vajíčko. Ochutíme soľou, korením, prelisovaným strúčikom cesnaku, lístkami tymianu a zmes dôkladne premiešame.
  2. Zo zmesi rukami vytvarujeme fašírky, ktoré opekáme na panvici s rozohriatym slnečnicovým olejom. Pečieme z oboch strán dozlatista približne 10 minút.
  3. Na každú fašírku položíme ku koncu opekania plátok ementálu, aby sa trochu roztopil.
  4. Zeleninu umyjeme a osušíme. Uhorku a paradajku nakrájame na plátky a zľahka osolíme. Špenát pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.
  5. Žemle rozrežeme na polovice a reznou stranou nadol opečieme. Predtým ju najskôr potrieme maslom alebo pokvapkáme olivovým olejom.
  6. Spodnú časť opečenej žemle potrieme zľahka horčicou a vrchnú smotanou alebo majonézou. Na spodnú položíme fašírku s plátkom syra, pridáme plátok paradajky, uhorky a pár lístkov špenátu.
  7. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a môžeme spojiť ozdobným špáradlom alebo špajdľou.

2. Fitness burger s kuracím mäsom a mozzarellou

recept na burger
Zdroj: unsplash.com

Ingrediencie:

  • 4 fitness žemle,
  • 2 kuracie prsia,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 1 ČL mletej sladkej papriky,
  • 1/2 ČL mletej štipľavej papriky,
  • morská soľ,
  • čerstvý rozmarín,
  • 4 lyžice hrubozrnnej horčice,
  • 1 hrsť čerstvého špenátu,
  • 125 g syra mozzarella.

Postup:

  1. Umyté a osušené kuracie prsia očistíme a rozrežeme ich na ploché rezne tak, aby nám vznikli štyri kusy mäsa.
  2. Z olivového oleja, sladkej papriky, štipľavej papriky, štipky soli a nasekaného rozmarínu pripravíme marinádu. Potrieme ňou kuracie rezne a necháme ich v marináde oddychovať aspoň 20 minút v chladničke.
  3. Fitness žemle prekrojíme na polovice a reznou stranou ukladáme na rozpálenú grilovaciu panvicu alebo gril. Grilujeme dochrumkava a odložíme.
  4. Marinované kuracie rezne grilujeme z oboch strán dozlatista.
  5. Spodnú časť žemle potrieme horčicou, položíme na ňu grilované kuracie prsia, pár lístkov umytého a osušeného špenátu a 2 plátky mozzarelly.
  6. Prikryjeme druhou polovicou žemle a podávame.

3. Diétne mini burgre

recept na burger
Zdroj: fitrecepty.sk

Ingrediencie:

  • 450 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa,
  • 50 g na kocky nakrájaného syra čedar,
  • 2 paradajky alebo 13 cherry paradajok,
  • 3 kyslé uhorky,
  • 13 ČL kečupu bez cukru,
  • 13 ČL horčice,
  • šalát,
  • 1 ČL morskej soli,
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia,
  • 1/2 ČL cesnakového korenia.

Na omáčku:

  • 200 g gréckeho jogurtu,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 2 PL kečupu bez cukru,
  • 1 PL nálevu z kyslých uhoriek,
  • 1 PL citrónovej šťavy,
  • 1/2 ČL morskej soli,
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku,
  • štipka mletého čierneho korenia,
  • štipka cibuľového korenia.

Postup:

  1. Pomleté mäso si v miske zmiešame s morskou soľou, mletým čiernym korením a cesnakovým korením.
  2. Z hmoty vytvarujeme menšie guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 15 až 20 minút na 200 stupňoch.
  3. Na ešte teplé guľôčky poukladáme kocky syra, na ktorý zakaždým pridáme aj 1/2 ČL horčice a 1/2 ČL kečupu bez cukru.
  4. Na špáradlá napichneme kúsok šalátu, plátok kyslej uhorky, kúsok paradajky a zapichneme ich do každej mäsovej guľky.
  5. Omáčku si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií dohromady. V prípade potreby si ju ešte môžete prispôsobiť podľa svojej chuti pridaním obľúbených korenín. Podávame čím skôr.

Skúste aj recept na skvelý grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom.

Zdroj Fit recepty Kuchyňa Lidla
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií