fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Recept na burger 3x inak: Nebojte sa pridať špenát či vytvoriť mini guľôčky

Máte tip? napíšte nám mailom

Dobrý recept na burger je občas nielen záchranou počas grilovačiek, ale aj skvelý spôsob, ako si užiť varenie. Tieto 3 recepty si zamilujete.

Burgre už dávno neznamenajú len fastfoodové občerstvenie. Naopak, čoraz viac ľudí si ich pripravuje doma – ideálne na grile na záhrade či terase. Kvalitné mäso a originálne dipy vám zaručia úspech v kruhu rodiny aj priateľov. Vyskúšajte ich a presvedčte sa!

1. Burger so špenátom

recept na burger
Zdroj: unsplash.com

Ingrediencie:

  • 300 g mletého mäsa,
  • 1 vajce,
  • morská soľ a čierne korenie,
  • 1 strúčik cesnaku,
  • čerstvý tymian,
  • slnečnicový olej,
  • 4 plátky ementálu,
  • 1 veľká paradajka,
  • 1/2 uhorky,
  • 2 hrste mladého špenátu,
  • 1 citrón,
  • olivový olej,
  • 4 žemle,
  • 4 ČL plnotučnej horčice,
  • 4 ČL majonézy Mikado alebo delaktózovanej 20 %-nej kyslej smotany.

Postup:

  1. Mleté mäso preložíme do misky a pridáme k nemu vajíčko. Ochutíme soľou, korením, prelisovaným strúčikom cesnaku, lístkami tymianu a zmes dôkladne premiešame.
  2. Zo zmesi rukami vytvarujeme fašírky, ktoré opekáme na panvici s rozohriatym slnečnicovým olejom. Pečieme z oboch strán dozlatista približne 10 minút.
  3. Na každú fašírku položíme ku koncu opekania plátok ementálu, aby sa trochu roztopil.
  4. Zeleninu umyjeme a osušíme. Uhorku a paradajku nakrájame na plátky a zľahka osolíme. Špenát pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.
  5. Žemle rozrežeme na polovice a reznou stranou nadol opečieme. Predtým ju najskôr potrieme maslom alebo pokvapkáme olivovým olejom.
  6. Spodnú časť opečenej žemle potrieme zľahka horčicou a vrchnú smotanou alebo majonézou. Na spodnú položíme fašírku s plátkom syra, pridáme plátok paradajky, uhorky a pár lístkov špenátu.
  7. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a môžeme spojiť ozdobným špáradlom alebo špajdľou.
Prečítajte si tiež:
5 najlepších spôsobov, ako uvariť víno

2. Fitness burger s kuracím mäsom a mozzarellou

recept na burger
Zdroj: unsplash.com

Ingrediencie:

  • 4 fitness žemle,
  • 2 kuracie prsia,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 1 ČL mletej sladkej papriky,
  • 1/2 ČL mletej štipľavej papriky,
  • morská soľ,
  • čerstvý rozmarín,
  • 4 lyžice hrubozrnnej horčice,
  • 1 hrsť čerstvého špenátu,
  • 125 g syra mozzarella.

Postup:

  1. Umyté a osušené kuracie prsia očistíme a rozrežeme ich na ploché rezne tak, aby nám vznikli štyri kusy mäsa.
  2. Z olivového oleja, sladkej papriky, štipľavej papriky, štipky soli a nasekaného rozmarínu pripravíme marinádu. Potrieme ňou kuracie rezne a necháme ich v marináde oddychovať aspoň 20 minút v chladničke.
  3. Fitness žemle prekrojíme na polovice a reznou stranou ukladáme na rozpálenú grilovaciu panvicu alebo gril. Grilujeme dochrumkava a odložíme.
  4. Marinované kuracie rezne grilujeme z oboch strán dozlatista.
  5. Spodnú časť žemle potrieme horčicou, položíme na ňu grilované kuracie prsia, pár lístkov umytého a osušeného špenátu a 2 plátky mozzarelly.
  6. Prikryjeme druhou polovicou žemle a podávame.

3. Diétne mini burgre

recept na burger
Zdroj: fitrecepty.sk

Ingrediencie:

  • 450 g mletého hovädzieho alebo morčacieho mäsa,
  • 50 g na kocky nakrájaného syra čedar,
  • 2 paradajky alebo 13 cherry paradajok,
  • 3 kyslé uhorky,
  • 13 ČL kečupu bez cukru,
  • 13 ČL horčice,
  • šalát,
  • 1 ČL morskej soli,
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia,
  • 1/2 ČL cesnakového korenia.
Prečítajte si tiež:
Okúzlite rodinu a priateľov štýlovými halloweenskými dezertmi

Na omáčku:

  • 200 g gréckeho jogurtu,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 2 PL kečupu bez cukru,
  • 1 PL nálevu z kyslých uhoriek,
  • 1 PL citrónovej šťavy,
  • 1/2 ČL morskej soli,
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku,
  • štipka mletého čierneho korenia,
  • štipka cibuľového korenia.

Postup:

  1. Pomleté mäso si v miske zmiešame s morskou soľou, mletým čiernym korením a cesnakovým korením.
  2. Z hmoty vytvarujeme menšie guľôčky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 15 až 20 minút na 200 stupňoch.
  3. Na ešte teplé guľôčky poukladáme kocky syra, na ktorý zakaždým pridáme aj 1/2 ČL horčice a 1/2 ČL kečupu bez cukru.
  4. Na špáradlá napichneme kúsok šalátu, plátok kyslej uhorky, kúsok paradajky a zapichneme ich do každej mäsovej guľky.
  5. Omáčku si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií dohromady. V prípade potreby si ju ešte môžete prispôsobiť podľa svojej chuti pridaním obľúbených korenín. Podávame čím skôr.

Skúste aj recept na skvelý grilovaný burger s čerstvou zeleninkou a čedarom.

Máte tip? napíšte nám mailom
Zdroj Fit recepty Kuchyňa Lidla
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií