Takmer bez námahy! Vyskúšajte 5x recept na skvelé nepečené dezerty
Máte chuť na niečo sladké, no nechce sa vám piecť? Nechajte rúru vypnutú a napečte bez pečenia. S týmito nepečenými dezertmi od známej Slovenskej blogerky Stvory z kuchyne učarujete aj tým najmlsnejším jazýčkom.
Karamelová Pana Cotta
- 100 g krupicového cukru + 3 PL vody
- 300 ml šľahačkovej smotany (ja som použila 200ml 33% a 100ml 40%)
- 100 ml plnotučného mlieka
- 4 ČL práškovej želatíny
- 100 ml vlažnej vody
- orechy na ozdobenie
Postup:
Ako prvé vmiešame do vlažnej vody práškovú želatínu. V hrnci si z cukru a z vody uvaríme karamel, do ktorého vlejeme mlieko a smotanu. Vmiešame želatínovú zmes a dávame pozor, aby neostali žiadne hrudky.
Vzniknutú zmes nalejeme do pohárikov. Ak chceme mať slaný karamel, tak si do vzniknutej zmesi pridáme štipku soli. Poháriky necháme cez noc vychladnúť a na ďalší deň podávame s orieškami.
Čokoládové tiramisu
- 4 vaječné žĺtka
- 150 g krupicového cukru
- 100 g horkej čokolády
- 500 g mascarpone
- 100 ml smotany na šľahanie
- podlhovasté piškóty
- cca 400 ml kávy
- cca 100 ml čokoládového likéru
- kakao
Postup:
Vo vodnom kúpeli si rozpustíme horkú čokoládu a necháme ju vychladnúť. V miske si zatiaľ do penista vyšľaháme žĺtka s cukrom. Vychladnutú čokoládu primiešame do žĺtkovej zmesi. Do vzniknutej čokoládovej zmesi opatrne primiešavame mascarpone a vyšľahanú šľahačku.
Do vychladnutej kávy zmiešanej s čokoládovým likérom namáčame z oboch strán piškóty a ukladáme ich tesne vedľa seba na plech s rozmerom 22x22cm.
Na prvú vrstvu piškót natrieme polovicu čokoládového krému. Pokračujeme s ukladaním piškót, na ktoré potom navrstvíme druhú polovicu krému. Tiramisu necháme cez noc v chladničke.
Pred podávaním poprášime tiramisu kakaom.
Nepečený čokoládovo orechový tart
- 400 g maslových keksíkov
- 150 g masla
- 150 g mletých orechov
- 50 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml Karpatskej Brandy KB
- 200 g čokolády
- 230 ml smotany na šľahanie
- 125 g malín
Postup:
Keksíky si pomelieme na prach a zmiešame s rozpusteným maslom. Zmes natlačíme do tartovej formy s priemerom 24 cm s vyberateľným dnom. Necháme zachladiť.
Orechy si zmiešame s cukrom, KB a opatrne rozotrieme na spodok korpusu. Maliny si roztlačíme a navrstvíme na orechy. Necháme zachladiť.
Pripravíme si ganache. Smotanu zahrejeme pod bod varu a vylejeme na čokoládu. Miešame, pokiaľ sa čokoláda úplne nerozpustí a nalejeme do korpusu. Necháme zachladiť do ďalšieho dňa. Dozdobíme ovocím podľa chuti.
Hruškové tiramisu
- cukrárenské piškóty
- 4 žĺtka
- 500 g mascarpone
- 200g krupicového cukru
- 2 polievkové lyžice KB Karpatskej brandy hruška
- 2 dcl kávy
- holandské kakao na posypanie
- 4 hrušky
- 1 PL krupicového cukru
- 50 ml KB Karpatskej brandy hruška
Postup:
Hrušky nakrájame nadrobno. Preložíme ich do hrnca a podlejeme Karpatskou brandy. Pridáme cukor a necháme dusiť do mäkka. Hrušky necháme vychladnúť.
Žĺtka si vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Pridáme mascarpone a prešľaháme.
Kávu zmiešame s Karpatským brandy a necháme vychladnúť.
Piškóty z oboch strán namáčame do kávovej zmesi a ukladáme vedľa seba do pohárov alebo do malého plechu. Na piškóty navrstvíme hrušky a prikryjeme vrstvou mascarpone. Znova pokračujeme vrstvou piškót, hrušiek a mascarpone. Na záver mascarpone vrstvu posypeme vrstvou kakaa.
Necháme vychladiť v chladničke najlepšie cez noc.
Nepečený After Eight Tart
Korpus
- 260 g Bebe Kakaové
- 130 g masla
Plnka
- 4 žĺtka
- 80 g krupicového cukru
- 400 ml plnotučného mlieka
- 1 KL sušenej vanilky alebo dužina z jednej čerstvej vanilky
- 30 g hladkej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 75g + 75g masla
- 200 g horkej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany
- 2 PL mentolového extraktu
- 1 balík After Eight (voliteľné)
Postup:
Ako prvé si vyrobíme korpus. Keksy si v mixéri podrvíme na drobno, skoro až na prach. Pridáme roztopené maslo a poriadne spolu zmiešame. Formu si vystelieme papierom na pečenie, prípadne potravinovou fóliou. Korpus dáme na 10 minút do mrazáku, aby nám stuhol. Počas toho si pripravíme krém. Žĺtka s cukrom vymiešame do peny a postupne pridávame múku a škrob.
Na sporáku si v hrnčeku zohrejeme mlieko s vanilkou. Akonáhle je mlieko horúce, položíme si hrnček na kraj a za stále miešania začneme prilievať žĺtkovú zmes. Následne vrátime hrnček na sporák a miešame do zhustnutia. Zmes je potrebné neustále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky. Následne primiešame 75g masla. Krém necháme vychladnúť a potom do neho primiešame zvyšné maslo.
Stuhnutý korpus vytiahneme z mrazáku a zalejeme ho vanilkovým krémom. Pre doladenie chuti naukladajte na korpus plátky After Eight a tie následne zalejte krémom. Tart vložte na niekoľko hodín do chladničky a nechajte stuhnúť.
Počas toho si pripravíme mentolovú ganache. Šľahačkovú smotanu zmiešame s mentolovým extraktom, ktorú tesne pred tým ako zovrie vylejeme do misky, kde sme si nachystali nalámanú horkú čokoládu. Vymiešame na hladký krém a vylejeme na stuhnutý tart. Koláč nechajte v chladničke počas noci.
Ak chcete, aby bol koláčik aj esteticky dokonalý, radšej ho urobte ako mini tarty. Pretože sa môže stať, že pri krájaní bude vanilkový krém vytekať.