Známy nápoj úplne inak: Ochutnali by ste čajové cappuccino?
S čajmi, ale aj najrôznejšími bylinnými odvarmi, sa ľudia stretávajú už celé tisícročia. Tieto nápoje majú nielen širokú škálu liečebných účinkov, sú aj rituálom pre našu dušu, spôsobom socializácie a v neposlednom rade nám prinášajú jedinečný chuťový zážitok. A hoci čaj ako taký z módy nevyjde nikdy, malé “inovácie” v rámci jeho prípravy nezaškodia. Čo poviete? Ochutnajte s nami čajové cappuccino alebo latte!
Sypaný či porciovaný?
V obchodoch je momentálne dostupné množstvo druhov najrôznejších čajov. V prvom rade by sme si však mali “upratať” pojmy. Čajom môžeme oficiálne nazývať len takú zmes, v rámci ktorej prevažujú lístočky bieleho, zeleného alebo čierneho čaju. Ide teda o listy čajovníka – jedine tie sú považované za čaj v pravom zmysle slova. Všetko ostatné sú bylinné, ovocné alebo kombinované zmesi, no to neznamená, že sú menej zaujímavé. Naopak, vďaka nápaditým variáciám aromatických kúskov ovocia, kvetov i korenia, to bude úplne iný zážitok!
Prejdime však k otázke, ktorú sme si položili vyššie. Aký je rozdiel medzi sypaným a porciovaným čajom? Možno ste sa s polemikou na túto tému v minulosti už stretli. Každý “čajíčkar” by jednoznačne odsúdil čaje vo vrecúškach. Pravdou totiž je, že takto sa predáva menej kvalitný čaj, ktorý je navyše často “obohatený” o látky, ktoré v potravinách nemajú čo hľadať. Navyše, aby čaj rozvinul svoju chuť aj arómu, potrebuje na to priestor. Ten v malom nálevovom vrecúšku rozhodne nemá. Preto, pokiaľ si chcete dopriať skutočný zážitok, porciovaným čajom sa radšej vyhnite a doprajte si tie sypané. Zdá sa vám to nepraktické? Omyl, aj sypané čaje si už viete vylúhovať vo vlastných uzatvárateľných vreckách.
Pite čaj úplne inak
Pitie tohto teplého nápoja sa mnohým z nás spája predovšetkým s ránom. Pokiaľ nemáme chuť a možno ani čas raňajkovať, uvaríme si aspoň šálku dobrého čaju a vykročíme do nového dňa. Čaj je však v mnohých kultúrach považovaný za rituál a ľudia si ho doprajú aj v priebehu dňa, napríklad počas stretnutí s priateľmi. Pokiaľ sa vám takéto niečo zdá málo nápadité a radi experimentujete, možno vás zaujme novinka, ktorá v našich končinách zatiaľ veľmi známa nie je. Počuli ste už o čajovom latte alebo cappuccine?
Latte a cappuccino nielen z kávy
Keď sa povie latte alebo cappuccino, koľkým z nás by napadlo niečo iné ako typická káva s mliekom? Zrejme naozaj málokomu. A napriek tomu sa tieto zaujímavé nápoje dajú pripravovať aj oveľa nápaditejšie, napríklad aj v bezkofeínovej podobe. Z čajov! Ide o spôsob prípravy, ktorý je netradičný, no o to zaujímavejší. Hoci sa čaj s mliekom podáva hlavne v Anglicku alebo v niektorých krajinách Ázie, ak ho vyskúšate, jeho jedinečnú chuť oceníte určite aj vy. Veľkou výhodou je, že nikdy nebude “nudný”, pretože si ho viete pripraviť z chuťovo rozmanitých čajových zmesí. Čajové cappuccino alebo latte rozhodne stojí za vyskúšanie!
Doprajte si ho nastudeno
Aj keď za oknami už dávno nie je leto, nikde nie je napísané, že si nemôžeme dopriať osviežujúci chladený nápoj. A nemusí to byť práve miešaný drink plný zbytočného cukru a pridanej chémie. Čo takto kvalitný ľadový čaj? Stačí si vybrať chuť, ktorá vám sadne najviac, prípadne doplniť kvapkou citrónu či medu a vďaka dokonalej kanvici je lahodný nápoj na svete! A pokiaľ by ste plánovali netradične pohostiť aj svojich priateľov, popustite uzdu fantázii a použite ľadový čaj ako základ vlastného koktailu. Ak ho pre ozvláštnenie chuti doplníte aj kvapkou kvalitného rumu, čajová párty sa môže začať!
Zdroj: zlatea.sk