Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Potraviny spôsobujúce rakovinu, ktoré (možno) konzumujete každý deň

Nie je žiadnou novinkou, že potraviny ktoré nám najviac chutia, sú pre naše telo častokrát najškodlivejšími. Poďte sa však s nami pozrieť na jedlá, v ktorých sa nachádza najväčšie množstvo rakovinotvorných látok.

Pukance

Pukance ako také nie sú považované za rakovinotvorné či za nezdravú pochutinu. Problém spočíva vo vrecúšku, v ktorom sa potravina nachádza. Jeho povrch je totiž vyrobený z materiálu, v ktorom sa vyskytuje kyselina perfluoroktanová (PFOA). Konzumácia tejto látky (ktorá sa vstrebáva do kukurice pri tvorbe v mikrovlnnej rúre), môže spôsobovať rakovinu obličiek, močového mechúra, pečene, pankreasu i semenníkov. Okrem spomenutých ochorení môže mať za následok aj neplodnosť.

Zdroj: pixabay.com

Konzervované potraviny

Rovnako ako pri pukancoch, aj v tomto prípade je problém najmä v obale. Materiál takmer každej plechovky obsahuje veľmi škodlivú látku bisfenol, ktorá je známa aj ako BPA. Obzvlášť opatrní by sme mali byť pri konzumácií konzervovaných jedál, ktoré sú typické vysokou kyslosťou. Za podobné potraviny môžeme považovať napríklad rajčiny. V strehu by mali však ostať nie len ľudia ktorí sa nechcú stretnúť so spomínanou zákernou chorobou, ale aj tehotné ženy. Už malé množstvo BPA prítomné v organizme matky, môže byť hrozbou pre zdravý vývoj plodu.

Zemiakové lupienky

Nie je žiadnou novinkou, že táto obľúbená pochúťka obsahuje vysoký obsah tuku či konzervačných látok. Spôsob prípravy, ktorým je vysmážanie pri vysokej teplote, spôsobuje, že počas praženia sa v nich tvorí karcinogénna látka –  akrylamid. Tá sa vyskytuje aj v cigaretách či iných škodlivých produktoch. Je teda len na nás, či dokážeme túžbu po zemiakových lupienkoch obmedziť do prijateľnej miery.

Veľké množstvo rýb

Je nepopierateľným faktom, že látky ktoré obsahuje rybie mäso, sú potrebné pre zdravý vývoj človeka. Ocitli sme sa však v dobe, kedy je väčšina týchto morských živočíchov preplnená stravou plnou pesticídov, chemikálií, antibiotík a iných karcinogénnych látok. Nikdy sa však nezmení, že konzumácia zdravého rybieho mäsa bude vo všeobecnosti pre ľudí prospešná.

Zdroj: pixabay.com

Umelé sladidlá

V dnešnej dobe sa nachádzajú asi všade. Počnúc energetickými nápojmi a končiac nevinnými cukrovinkami. To čo ste však možno netušili, je, že umelé sladidlá obsahujú škodlivú látku aspartám. Jej používanie v potravinárstve bolo americkým úradom pre bezpečnosť potravín – Food and Drug Administration, niekoľkokrát pozastavené a znovu schválené.

Množstvo štúdií sa však dodnes nezhodlo na jasnej odpovedi, či aspartám škodlivý je alebo nie, no metanol, ktorý sa v tejto látke nachádza, určite pre telo prospešný nie je. Asi nebudeme klamať, ak povieme, že je nemožné úplne sa vyhnúť žuvačkám, sladkostiam či ochuteným vodám. Treba si dávať pozor aj na nápoje, ktoré sú označené za tie s minimálnym obsahom cukru. Pravdou je, že veľké množstvo tohto umelého sladidla sa dokonca nachádza aj v diétnej kole.

Zdroj: pixabay.com

 

Zdroj: rd.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií