Prestaňte plytvať jedlom: Tipy, ako potraviny správne skladovať
Viete, že podľa celosvetových štatistík až 60% zakúpeného jedla skončí v odpadkovom koši? Znížiť zbytočné plytvanie jedlom pritom nie je nič zložité. Inšpirujte sa našimi tipmi a začnite už pri ďalšom vybaľovaní nákupu.
Naklíčené zemiaky, skyslo mlieko alebo prezreté ovocie. Niektoré potraviny majú síce krátku trvanlivosť, mnohokrát však putujú do koša preto, že sú uložené v nevhodných podmienkach. Správnym skladovaním ovocia, zeleniny, údenín aj trvanlivých potravín nielen že skoncujete s plytvaním, ale výrazne tým predĺžite trvanlivosť jedla a vo finále tak aj ušetríte.
Urobte si v chladničke poriadok
Prvým a najdôležitejším krokom, ako znížiť potravinový odpad v domácnosti, je usporiadaná chladnička. Údeniny, syry a ďalšie potraviny s krátkou trvanlivosťou dávajte do dóz na potraviny budete ich tak mať pekne na očiach a nezabudnete ich včas spotrebovať. Zeleninu ukladajte do spodnej priehradky v chladničke s papierovou utierkou na dne, ktorá pohltí vlhkosť a predĺži tak trvanlivosť hlavne listovej a koreňovej zeleniny. Avšak zemiaky, cibuľa a cesnak do chladničky nepatria, dlhšie vám vydržia na chladnom a tmavom mieste v špajzi. Rovnako tak exotické ovocie a citrusy môžete s kľudným svedomím nechať pri izbovej teplote v mise na kuchynskej linke, kde vám dozreje.
Majte v špajze všetko usporiadané
Mole vedia v špajzi narobiť pekný neporiadok. Múku, cukor, soľ a ďalšie sypké potraviny preto majte vždy v uzatvárateľných pohároch. Než sa však do generálneho upratovania špajze pustíte, zadovážte si vhodné dózy na uchovávanie potravín. Na FAVI.sk nájdete praktické poháre aj nádoby všetkých tvarov a veľkostí, s ktorými budete mať v špajzi všetko pekne zorganizované a po ruke.
Vedľa ovocia a zeleniny v koši najčastejšie končí plesnivé pečivo. Neskladujte ho preto v igelitových vrecúškach, ale radšej ho zabaľte do čistej utierky a schovajte do chlebníka. Poctivý kváskový chlieb vám takto vydrží pokojne aj týždeň. A ak už dopredu viete, že pečivo nestihnete zjesť, dajte ho do mrazničky.
Naučte sa mraziť
Mrazenie potravín je ideálny spôsob, ako uchovať prebytky ovocia, zeleniny aj zvyšné porcie z obeda. Lenže nesprávne zmrazené jedlo sa môže pokaziť aj pod bodom mrazu. Aby mraznička pracovala tak, ako má, udržujte ju čo najviac zaplnenú. Ak toľko jedla mraziť nechcete, môžete ju zaplniť plastovými fľašami s vodou. Pamätajte však, že rôzne druhy potravín si žiadajú odlišný spôsob zmrazovania.
- Mäso a ryby dávajte v mrazničke do zadnej časti priehradky, aby neboli vystavené prudkým zmenám teplôt pri otváraní dvierok.
- Zeleninu pred zamrazením olúpte, nakrájajte a krátko blanšírujte. Uchová si tak maximum chuti i vitamínov.
- Ovocie umyte a zľahka posypte práškovým cukrom, aby si zachovalo sladkú arómu.
- Hotové jedlá zamrazujte skôr po menších porciách a v plastových nádobách na potraviny.
- Bylinky nasekajte, zmiešajte s kvapkou olivového oleja alebo vodou a dajte do formičiek na ľad.
- Huby pred zamrazením osmažte na masle, nechajte vychladnúť a až potom dajte do mrazničky. Zachovajú si tak svoju chuť i textúru.

Využívajte zvyšky
Ďalšie cestou, ako znížiť plytvanie jedlom, je naučiť sa využívať zvyšky. Z pečeného kurčaťa napríklad uvaríte skvelý vývar, z fľakatých banánov zase upečiete lahodný banánový chlebíček a z prezretého ovocia si pripravíte zdravé smoothie. Zeleninové šupky a odkrojky si odkladajte do uzatvárateľnej nádoby v chladničke a cez víkend z nich uvarte zeleninový vývar, ktorý sa hodí ako základ do rizota, omáčky aj zeleninových krémov.
Kompostujte
Keď už jedlo naozaj musíte vyhodiť, dajte ho na kompost. S praktickým a dizajnovým vermikompostérom dnes navyše môžete kompostovať aj v tom najmenšom byte. Elegantne v ňom kompostuje všetok bioodpad, a ešte získate kvalitné hnojivo pre izbové rastliny aj záhradku na okne. A ak sa vám predstava dážďoviek v domácnosti prieči, inšpirujte sa v Japonsku a prenechajte v komposte rozklad odpadu na baktériách BOKASHI.