fbpx
Recept na vynikajúce fašiangové šišky: tradícia, ktorá nikdy neomrzí!

Recept na vynikajúce fašiangové šišky: tradícia, ktorá nikdy neomrzí!

Fašiangy sú za dverami a predstavujú obdobie chutných kysnutých šišiek. Nenechajte sa zmiasť mylnou predstavou o ich náročnej príprave, nie je vonkoncom taká zložitá. 

Urobiť si ich môžeme kedykoľvek, ale počas fašiangového obdobia sú akosi typickejšie. Potešte rodinu a blízkych touto pochúťkou! Tu sú 4 kroky k dokonalým šiškám.

Budeme potrebovať:

Kvások

  • 75 ml vlažného polotučného mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 20 g práškového cukru
  • 20 g hladkej múky

Cesto

  • 360 g hladkej múky
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice rumu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • 50 g práškového cukru
  • 50 g rozpusteného masla

Dokončenie

  • džem (najlepšie domáci)
  • cukor a škorica

Krok 1

Pripravíme si kvások. Ohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme cukor a múku, rozmiešame a nakoniec doň rozdrobíme droždie. Necháme minimálne päť minút na teplom mieste kvások vzísť. Na jeho povrchu budú bublinky.

Krok 2

Pripravíme si do misy múku a do nej vylejeme vykysnutý kvások. Pridáme žĺtky rozšľahané v 1 dl vlažného mlieka. Nalejeme rum, citrónovú šťavu, štipku soli, cukor a rozpustené, mierne vychladené maslo. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť.

Krok 3

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1,5 cm. Pohárom vykrajujeme kolieska, zľahka pomúčime, prikryjeme ich čistou utierkou a necháme ešte 20 minút kysnúť. Pred vysmážaním urobíme do každého kolieska koncom varechy dierku.

Krok 4

V hrnci rozpálime veľkú vrstvu oleja, minimálne 2 až 3 cm vysokú. Do nej postupne vkladáme šišky a smažíme z oboch strán dozlatista. Šišky vkladáme do rozpáleného tuku vždy vrchnou stranou dolu.

Hotové šišky posypeme práškovým cukrom. Naplníme džemom podľa chuti alebo ešte horúce obalíme v cukre so škoricou.

Dobrú chuť!

PREČÍTAJTE SI TIEŽ  Zamestnanci známeho fastfoodu prehovorili: Takto klame MC Donald´s svojich zákazníkov
Google+ Linkedin
Romana Haluščíková

Redaktorka magazínu Klocher - študentka piateho ročníka Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave. V rokoch 2016-2018 pôsobila na poste šéfredaktorky študentského časopisu Atteliér, ktorý bol viackrát ocenený na novinárskej súťaži Štúrovo pero.