fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Turisti zachytili sloníča bez chobota. Aké sú jeho šance na prežitie?

Môže sloníča bez chobota prežiť?

Turisti v juhoafrickom národnom parku Kruger National Park zachytili sloníča, ktorému chýba chobot. Zamestnanci parku nevedia s istotou povedať, ako zviera o životne dôležitú časť tela prišlo, no verzií je viacero. Mohlo sa napríklad lapiť do pasce, táto teória je však len veľmi málo pravdepodobná. Väčšia pravdepodobnosť je, že malý sloník stratil chobot pri strete s predátorom akými sú levy či krokodíly. Oba tieto druhy sú totiž známe tým, že útočia na sloníčatá. To potvrdil i muž, ktorý úbohého cicavca zachytil na video.

Slony využívajú choboty nielen pri jedle a pití, ale aj v rámci sociálnej interakcii v ich stáde. Šanca na jeho prežitie teda príliš vysoká nie je. Bez chobotu môže len sotva prijať 200 kilogramov potravy a 190 litrov vody denne. Jediné, čo je na celej situácii ako-tak dobré, je fakt, že dospelé slony zo stáda na mláďa nezanevreli. Bez nich by bola šanca na jeho prežitie úplne mizivá.

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií