fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

5x recept s malinami: TÚTO tortu bez štipky múky budete milovať!

Sú sladké, zdravé a hodia sa do koláčov, múčnikov, ovsenej kaše, smoothies alebo ako ozdoba na puding či torty. Robia sa z nich marmelády, džem, sirupy a skvele chutia aj napríklad k vanilkovej zmrzline. Ak ich máte nadbytok, pokojne ich zmrazte. Maliny obsahujú množstvo cenných a zdraviu prospešných látok. 

Sú dobrým zdrojom vápnika, horčíka, fosforu, železa a draslíka. Okrem toho obsahujú celý rad organických kyselín, hlavne kyselinu citrónovú, jablčnú, salicylovú a tiež antokyány a karotény, ktoré patria medzi významné antioxidanty, trieslovny a rastlinné farbivá.

Vysoký obsah vitamínu C sa uplatňuje pri zvyšovaní imunity a v kombinácii s rutínom pomáha pri krvácaní z nosa alebo ďasien. Kyselina salicylová pomáha pri horúčkovitých ochoreniach, znižuje horúčku najmä u malých detí. Vysoký podiel biotínu (vitamín H) zlepšuje kvalitu pleti a vlasov.

Maliny majú žlčopudné a močopudné účinky, odporúčajú sa pri reumatizme, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom, majú výrazné odvodňujúce účinky, prečisťujú črevá a odstraňujú zápchu.

Maliny sa hneď po ich odtrhnutí neoplatí dlho skladovať. Najlepšie je ich hneď zjesť.

Vybrali sme 5 chutných receptov z malín, ktoré zvládnete upiecť ľavou zadnou. 

Zdroj: pexels.com

Makovo-malinová torta bez múky

Ingrediencie na korpus:

  • 4 vajíčka,
  • 2 PL kokosový cukor,
  • 100 g mletý mak.

Ingrediencie na náplň:

  • 250 g mascarpone,
  • 180 ml šľahačková smotana alebo 100 ml mlieka,
  • 250 g jemný tvaroh,
  • 1 PL kokosový cukor alebo med, alebo vanilkový cukor,
  • 1 PL citrónovej šťavy.

Na povrch: 

  • 250 g čerstvé maliny,
  • 250 g mrazené maliny alebo čerstvé,
  • 3 plátky želatíny.
Zdroj: nanicmama.sme.sk

Postup

Korpus:

Bielka vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, krátko prišľaháme žĺtka a už len ručne mletý mak. Pečieme v okrúhlej forme o priemere cca 24 cm vystlanej papierom na pečenie (boky vymastené maslom) pri teplote cca 180 stupňov asi 25 minút.

Smotanovo-tvarohová náplň:

Mascarpone vyšľaháme spolu s cukrom (medom alebo vanilkovým cukrom) a smotanou na šľahanie a už len krátko primiešame tvaroh.

Tenkú vrstvu krému rozotrieme na vychladený korpus, okolo ktorého sme dali bočný rám z tortovej formy. Na krém rozložíme umyté a odkvapkané maliny a opatrne rozotrieme zvyšnú náplň. Dáme stuhnúť do chladničky.

Malinová poleva:

Maliny  preložíme do hrnca, pridáme trošku vody a za občasného miešania privedieme k varu. Plátky želatíny namočíme na pár minút do trochy vody, potom ich vyžmýkame a pridáme k horúcemu rozvarenému ovociu, miešame do jej rozpustenia. Ovocné pyré necháme vychladnúť, ale ešte pred stuhnutím nalejeme na vychladený krém. Dáme schladiť a stuhnúť aspoň na 2 – 3 hodiny do chladničky.

Bábovka s malinami

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubá múka,
  • 1 hrnček kryštálový cukor,
  • 1/2 hrnčeka olej,
  • 1 hrnček mlieko,
  • 1 kypriaci prášok,
  • 1 vajce,
  • mrazené maliny,
  • kakao,
  • práškový cukor.

Na vymastenie formy použijeme tuk, ktorý posypeme múkou.

Zdroj: varecha.pravda.sk
Postup:

Všetky ingrediencie okrem malín zmiešame v mise. Maliny posypeme asi 1 PL práškového cukru a primiešame do cesta.

Cesto vylejeme do vymastenej tukom a múkou vysypanej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35 minút (čas si treba odsledovať, každá rúra pečie inak a pri bábovke je to obzvlášť potrebné).

Hotovú bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.

Koláč s malinami a bielkovou plnkou

Ingrediencie na cesto:

  • 5 žĺtkov,
  • 100 g práškový cukor,
  • 400 g hladká múka,
  • 200 g maslo,
  • 1,5 ČL prášok do pečiva,
  • 1 PL kyslá smotana.

Ingrediencie na plnku:

  • 5 bielkov,
  • štipka soli,
  • 150 g práškový cukor,
  • 1 vanilkový cukor,
  • 40 g (1 bal.) Zlatý klas,
  • 50 ml olej,
  • 250 g (mrazené alebo čerstvé) maliny.
Zdroj: varecha.pravda.sk

Postup spolu s fotoreceptom nájdete tu. 

Čokoládová panna cotta s malinami

Ingrediencie: 

  • 400 ml smotana na šľahanie,
  • 200 ml mlieko,
  • 100 g kvalitná horká čokoláda,
  • 1,5 PL kakaa,
  • 50 g kryštálový cukor,
  • 10 g plátková želatína,
  • 200 g mrazené maliny.

Na povrch:

  • čerstvé maliny.
Zdroj: varecha.pravda.sk

Postup:

Do hrnca nalejeme smotanu, mlieko, cukor, kakao a pri strednej teplote zohrievame a miešame ručnou metličkou. Medzitým namočíme do studenej vody želatínu, aby napučala.

Keď je krém horúci, pridáme na kocky nalámanú čokoládu a necháme ju roztopiť v smotanovom kréme. Hrniec preložíme na dosku a do horúcej smotany vložíme želatínu a miešame metličkou, už nevaríme.

Precedíme cez sitko a nalievame do pohárikov. Dáme vychladiť do chladničky na 3 hodiny. Mrazené maliny zmixujeme s cukrom a dáme na vychladený krém. Ozdobíme čerstvými malinami.

Tofu koláč s ovocím

Ingrediencie:

  • 3 bal. Lunter Tofu naturálne,
  • 150 ml Lunter zakysaný sójový nápoj,
  • 2 bal. vanilkového cukru,
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna,
  • 250 g trstinový cukor,
  • 4 vajcia,
  • 150 ml slnečnicový olej,
  • 1 kypriaci prášok do pečiva,
  • 150 g špaldová múka hladká,
  • 2 bal. čerstvých malín,
  • 2 bal. čerstvých černíc.
Zdroj: varecha.pravda.sk
Postup:
Tofu, sójový zakysaný nápoj, vanilkový cukor, trstinový cukor a citrónovú kôru rozmixujeme v mixéri. Počas mixovania pomaly pridávame vajíčka, olej, špaldovú hladkú múku a kypriaci prášok do pečiva, kým nevznikne hustejšie liate cesto.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a na vrch poukladáme maliny a černice alebo iné obľúbené drobnejšie ovocie.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 60 minút. Cesto kontrolujeme špajdľou. Ak je špajdľa po vpichu suchá a cesto sa nelepí, koláč je hotový.

Zdroj: pluska.sk, nanicmama.sme.sk, varecha.pravda.sk, varecha.pravda.sk, varecha.pravda.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií