5x recept s malinami: TÚTO tortu bez štipky múky budete milovať!
Sú sladké, zdravé a hodia sa do koláčov, múčnikov, ovsenej kaše, smoothies alebo ako ozdoba na puding či torty. Robia sa z nich marmelády, džem, sirupy a skvele chutia aj napríklad k vanilkovej zmrzline. Ak ich máte nadbytok, pokojne ich zmrazte. Maliny obsahujú množstvo cenných a zdraviu prospešných látok.
Sú dobrým zdrojom vápnika, horčíka, fosforu, železa a draslíka. Okrem toho obsahujú celý rad organických kyselín, hlavne kyselinu citrónovú, jablčnú, salicylovú a tiež antokyány a karotény, ktoré patria medzi významné antioxidanty, trieslovny a rastlinné farbivá.
Vysoký obsah vitamínu C sa uplatňuje pri zvyšovaní imunity a v kombinácii s rutínom pomáha pri krvácaní z nosa alebo ďasien. Kyselina salicylová pomáha pri horúčkovitých ochoreniach, znižuje horúčku najmä u malých detí. Vysoký podiel biotínu (vitamín H) zlepšuje kvalitu pleti a vlasov.
Maliny majú žlčopudné a močopudné účinky, odporúčajú sa pri reumatizme, zmierňujú problémy s obličkami a močovým mechúrom, majú výrazné odvodňujúce účinky, prečisťujú črevá a odstraňujú zápchu.
Maliny sa hneď po ich odtrhnutí neoplatí dlho skladovať. Najlepšie je ich hneď zjesť.
Vybrali sme 5 chutných receptov z malín, ktoré zvládnete upiecť ľavou zadnou.
Makovo-malinová torta bez múky
Ingrediencie na korpus:
- 4 vajíčka,
- 2 PL kokosový cukor,
- 100 g mletý mak.
Ingrediencie na náplň:
- 250 g mascarpone,
- 180 ml šľahačková smotana alebo 100 ml mlieka,
- 250 g jemný tvaroh,
- 1 PL kokosový cukor alebo med, alebo vanilkový cukor,
- 1 PL citrónovej šťavy.
Na povrch:
- 250 g čerstvé maliny,
- 250 g mrazené maliny alebo čerstvé,
- 3 plátky želatíny.
Postup
Korpus:
Bielka vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, krátko prišľaháme žĺtka a už len ručne mletý mak. Pečieme v okrúhlej forme o priemere cca 24 cm vystlanej papierom na pečenie (boky vymastené maslom) pri teplote cca 180 stupňov asi 25 minút.
Smotanovo-tvarohová náplň:
Mascarpone vyšľaháme spolu s cukrom (medom alebo vanilkovým cukrom) a smotanou na šľahanie a už len krátko primiešame tvaroh.
Tenkú vrstvu krému rozotrieme na vychladený korpus, okolo ktorého sme dali bočný rám z tortovej formy. Na krém rozložíme umyté a odkvapkané maliny a opatrne rozotrieme zvyšnú náplň. Dáme stuhnúť do chladničky.
Malinová poleva:
Maliny preložíme do hrnca, pridáme trošku vody a za občasného miešania privedieme k varu. Plátky želatíny namočíme na pár minút do trochy vody, potom ich vyžmýkame a pridáme k horúcemu rozvarenému ovociu, miešame do jej rozpustenia. Ovocné pyré necháme vychladnúť, ale ešte pred stuhnutím nalejeme na vychladený krém. Dáme schladiť a stuhnúť aspoň na 2 – 3 hodiny do chladničky.
Bábovka s malinami
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubá múka,
- 1 hrnček kryštálový cukor,
- 1/2 hrnčeka olej,
- 1 hrnček mlieko,
- 1 kypriaci prášok,
- 1 vajce,
- mrazené maliny,
- kakao,
- práškový cukor.
Na vymastenie formy použijeme tuk, ktorý posypeme múkou.
Všetky ingrediencie okrem malín zmiešame v mise. Maliny posypeme asi 1 PL práškového cukru a primiešame do cesta.
Cesto vylejeme do vymastenej tukom a múkou vysypanej formy. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35 minút (čas si treba odsledovať, každá rúra pečie inak a pri bábovke je to obzvlášť potrebné).
Hotovú bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom.
Koláč s malinami a bielkovou plnkou
Ingrediencie na cesto:
- 5 žĺtkov,
- 100 g práškový cukor,
- 400 g hladká múka,
- 200 g maslo,
- 1,5 ČL prášok do pečiva,
- 1 PL kyslá smotana.
Ingrediencie na plnku:
- 5 bielkov,
- štipka soli,
- 150 g práškový cukor,
- 1 vanilkový cukor,
- 40 g (1 bal.) Zlatý klas,
- 50 ml olej,
- 250 g (mrazené alebo čerstvé) maliny.
Postup spolu s fotoreceptom nájdete tu.
Čokoládová panna cotta s malinami
Ingrediencie:
- 400 ml smotana na šľahanie,
- 200 ml mlieko,
- 100 g kvalitná horká čokoláda,
- 1,5 PL kakaa,
- 50 g kryštálový cukor,
- 10 g plátková želatína,
- 200 g mrazené maliny.
Na povrch:
- čerstvé maliny.
Postup:
Do hrnca nalejeme smotanu, mlieko, cukor, kakao a pri strednej teplote zohrievame a miešame ručnou metličkou. Medzitým namočíme do studenej vody želatínu, aby napučala.
Keď je krém horúci, pridáme na kocky nalámanú čokoládu a necháme ju roztopiť v smotanovom kréme. Hrniec preložíme na dosku a do horúcej smotany vložíme želatínu a miešame metličkou, už nevaríme.
Precedíme cez sitko a nalievame do pohárikov. Dáme vychladiť do chladničky na 3 hodiny. Mrazené maliny zmixujeme s cukrom a dáme na vychladený krém. Ozdobíme čerstvými malinami.
Tofu koláč s ovocím
Ingrediencie:
- 3 bal. Lunter Tofu naturálne,
- 150 ml Lunter zakysaný sójový nápoj,
- 2 bal. vanilkového cukru,
- nastrúhaná kôra z 1 citróna,
- 250 g trstinový cukor,
- 4 vajcia,
- 150 ml slnečnicový olej,
- 1 kypriaci prášok do pečiva,
- 150 g špaldová múka hladká,
- 2 bal. čerstvých malín,
- 2 bal. čerstvých černíc.
Zdroj: pluska.sk, nanicmama.sme.sk, varecha.pravda.sk, varecha.pravda.sk, varecha.pravda.sk