fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

V dôsledku otepľovania prenikne na Slovensko množstvo cudzokrajného hmyzu

Na Slovensko každoročne preniká množstvo teplomilných druhov hmyzu. Dôvodom je, že otepľovanie podmieňuje šírenie a prenikanie cudzokrajných, nepôvodných druhov živočíchov do lesov.

Máte tip? napíšte nám mailom

Na Slovensku bola zachytená sietnička, ktorá podľa vedcov ničí dubové lesy v južnej Európe. ,,K našim hraniciam sa približuje aj stredomorský priadkovček, vážny škodca borovíc. Na Slovensku bol zistený aj ázijský blanokrídlovec, ktorého larvy sa živia listmi brestov,” približujú vedci.

V dôsledku klimatických zmien preniká množstvo teplomilných druhov hmyzu na SR. Šírenie nových druhov brzdia silnejšie mrazy, ktoré spôsobujú, že mnohé južné druhy sa u nás nemôžu natrvalo usadiť. ,,Absencia snehu spôsobuje, že hmyz zimujúci v lesnej opadanke, na povrchu pôdy alebo v neveľkej hĺbke pôdy je vystavený väčšiemu kolísaniu teplôt a vlhkosti než pod snehovou pokrývkou, ktorá tieto výkyvy tlmí,” vysvetľujú vedci.

Teplé zimy bez silnejších mrazov podľa vedcov lepšie znášajú hmyzožravé vtáky. Tie počas zimy zjedia väčšie množstvo zimujúceho hmyzu a redukujú tak populáciu možných škodcov, poznamenali vedci.

,,V minulých obdobiach boli známe pomerne pravidelne sa opakujúce premnoženia lesných škodcov. V posledných rokoch sa zdá, že táto pravidelnosť je narušená, a to pravdepodobne v dôsledku klimatickej zmeny,” hovoria vedci.

Prečítajte si tiež:
Organizujete akciu pre deti, rozlúčku so slobodou alebo teambuilding? S TÝMITO atrakciami nepochybne zabodujete!

Otepľovanie klímy podľa vedcov pomáha lykožrútovi smrekovému. Na suchých a vetrom poničených stromoch sa lykožrút premnožuje. Následne hromadne napadnuté smreky umierajú. Vedci hovoria o “očakávanej a zákonitej odozve ekosystému na meniace sa klimatické podmienky”.

Máte tip? napíšte nám mailom
Zdroj Tasr
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií