fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Chrumkajte s nápadom: 5x recept na ľahký šalát, ktorý zasýti

Zeleninové šaláty sú neoddeliteľnou súčasťou leta. Po minulých receptoch na cestovinové šaláty prinášame čisto zeleninové a ovocné recepty.

1. Miešaný zeleninový šalát

zeleninový šalát
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Ingrediencie:

  • 3 paradajky
  • 1 žltá paprika
  • 1 zelená paprika
  • 200 g bielej kapusty
  • 1 šalátová uhorka
  • 200 g slaného syra
  • 1 cibuľa
  • 5 na tvrdo zvarených vajec
  • pažítka

Zálievka:

  • 1 PL francúzskej horčice
  • 3 PL octu
  • 3 PL olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • cukor

Postup:

  1. Očistenú šalátovú uhorku, kapustu aj papriky umyjeme a nakrájame na rezance. Paradajky nakrájame na osminy a odstránime z nich dužinu s jadierkami.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme ju do veľkej misy k ostatnej zelenine. Potom pridáme syr a vajcia nakrájame na kocky.
  3. Zálievku pripravíme vyšľahaním všetkých surovín, ktoré na ňu potrebujeme. Potom ňou zalejeme šalát a zľahka ho premiešame. Na záver posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.

2. Svieži šalát s kukuricou

zeleninový šalát
Zdroj: unsplash.com

Ingrediencie:

  • 1 hlávkový šalát
  • 200 g reďkoviek
  • 100 g sterilizovanej kukurice
  • 150 g paradajok
  • 200 g uhoriek

Zálievka:

  • 15 g olivového oleja
  • citrónová šťava
  • soľ
  • cukor

Postup:

  1. Reďkovky s uhorkami nakrájame na kolieska a paradajky na malé kúsky. Všetku zeleninu dôkladne premiešame.
  2. Do novej misky pridáme olej s citrónovou šťavou a podľa chuti dochutíme cukrom a soľou. Touto zmesou zalejeme šalát.

3. Ovocný šalát s vínom

ovocný
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Ingrediencie:

  • 100 g jahôd
  • 100 g kiwi
  • 150 g pomarančov

Zálievka:

  • 50 mL bieleho vína
  • 3 PL práškového cukru
  • citrónová šťava

Postup:

  1. Očistené ovocie umyjeme, nakrájame a vložíme ho do misy.
  2. Zálievku pripravíme v inej malej miske, do ktorej pridáme víno, cukor aj citrónovú šťavu. Zmes premiešame a polejeme ňou šalát.
  3. Všetko dokopy zamiešame a necháme chvíľku v chlade.

4. Brokolica s cesnakom a citrónom

zeleninový šalát
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Ingrediencie:

  • 4 šálky brokolice
  • 3 strúčiky cesnaku
  • parmezán

Zálievka:

  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL bazalky
  • citrónová šťava

Postup:

  1. V dostatočne veľkom hrnci privedieme vodu do varu a vložíme do nej brokolicu. Varíme ju približne 6 minút.
  2. V menšej miske zmiešame cesnak, olivový olej, bazalku a primiešame aj citrónovú šťavu. Zmes premiešame metličkou na šľahanie.
  3. Brokolicu zmiešame so zálievkou a posypeme parmezánom.

5. Avokádový šalát s vajíčkom a paradajkami

zeleninový šalát
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Ingrediencie:

  • 6 na tvrdo uvarených vajec
  • 120 g ľadového šalátu
  • 250 g paradajok
  • 2 avokáda

Zálievka:

  • 1 zväzok bazalky
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 KL balzamikového octu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. V miske zmiešame potrhané šalátové listy a na osminy nakrájané paradajky a vajcia. Avokádo nakrájame na kocky.
  2. Zálievku pripravíme z natrhanej bazalky, oleja, balzamikového octu a dochutíme ju soľou a korením podľa vlastnej chuti.
  3. Touto zálievkou prelejeme šalát a jemne ho premiešame. Podávame s opečeným chliebom ciabatta.

Zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií