Chrumkajte s nápadom: 5x recept na ľahký šalát, ktorý zasýti
Zeleninové šaláty sú neoddeliteľnou súčasťou leta. Po minulých receptoch na cestovinové šaláty prinášame čisto zeleninové a ovocné recepty.
1. Miešaný zeleninový šalát
Ingrediencie:
- 3 paradajky
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 200 g bielej kapusty
- 1 šalátová uhorka
- 200 g slaného syra
- 1 cibuľa
- 5 na tvrdo zvarených vajec
- pažítka
Zálievka:
- 1 PL francúzskej horčice
- 3 PL octu
- 3 PL olivového oleja
- mleté čierne korenie
- soľ
- cukor
Postup:
- Očistenú šalátovú uhorku, kapustu aj papriky umyjeme a nakrájame na rezance. Paradajky nakrájame na osminy a odstránime z nich dužinu s jadierkami.
- Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme ju do veľkej misy k ostatnej zelenine. Potom pridáme syr a vajcia nakrájame na kocky.
- Zálievku pripravíme vyšľahaním všetkých surovín, ktoré na ňu potrebujeme. Potom ňou zalejeme šalát a zľahka ho premiešame. Na záver posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.
2. Svieži šalát s kukuricou
Ingrediencie:
- 1 hlávkový šalát
- 200 g reďkoviek
- 100 g sterilizovanej kukurice
- 150 g paradajok
- 200 g uhoriek
Zálievka:
- 15 g olivového oleja
- citrónová šťava
- soľ
- cukor
Postup:
- Reďkovky s uhorkami nakrájame na kolieska a paradajky na malé kúsky. Všetku zeleninu dôkladne premiešame.
- Do novej misky pridáme olej s citrónovou šťavou a podľa chuti dochutíme cukrom a soľou. Touto zmesou zalejeme šalát.
3. Ovocný šalát s vínom
Ingrediencie:
- 100 g jahôd
- 100 g kiwi
- 150 g pomarančov
Zálievka:
- 50 mL bieleho vína
- 3 PL práškového cukru
- citrónová šťava
Postup:
- Očistené ovocie umyjeme, nakrájame a vložíme ho do misy.
- Zálievku pripravíme v inej malej miske, do ktorej pridáme víno, cukor aj citrónovú šťavu. Zmes premiešame a polejeme ňou šalát.
- Všetko dokopy zamiešame a necháme chvíľku v chlade.
4. Brokolica s cesnakom a citrónom
Ingrediencie:
- 4 šálky brokolice
- 3 strúčiky cesnaku
- parmezán
Zálievka:
- 1 PL olivového oleja
- 1 PL bazalky
- citrónová šťava
Postup:
- V dostatočne veľkom hrnci privedieme vodu do varu a vložíme do nej brokolicu. Varíme ju približne 6 minút.
- V menšej miske zmiešame cesnak, olivový olej, bazalku a primiešame aj citrónovú šťavu. Zmes premiešame metličkou na šľahanie.
- Brokolicu zmiešame so zálievkou a posypeme parmezánom.
5. Avokádový šalát s vajíčkom a paradajkami
Ingrediencie:
- 6 na tvrdo uvarených vajec
- 120 g ľadového šalátu
- 250 g paradajok
- 2 avokáda
Zálievka:
- 1 zväzok bazalky
- 3 PL olivového oleja
- 2 KL balzamikového octu
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- V miske zmiešame potrhané šalátové listy a na osminy nakrájané paradajky a vajcia. Avokádo nakrájame na kocky.
- Zálievku pripravíme z natrhanej bazalky, oleja, balzamikového octu a dochutíme ju soľou a korením podľa vlastnej chuti.
- Touto zálievkou prelejeme šalát a jemne ho premiešame. Podávame s opečeným chliebom ciabatta.
Zdroj: dobruchut.aktuality.sk