Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Modelové zasadnutie OSN prilákalo do Žiliny množstvo študentov z rôznych kútov sveta

Študenti spojili sily a riešili vážne problémy

Skupinka ľudí hovoriacich anglicky, oblečených vo formálnom oblečení, ktorí mali na krku biele visačky s niečím, čo sa na diaľku prečítať nedalo. Keď som prechádzala námestím vedľa nich, počula som, ako si povedali: Aha, tu ide ďalšia! Pousmiala som sa a išla som ďalej. Ponáhľala som sa. Viete, v lodičkách cez mestské dlažobné kocky, vo formálnom oblečení, s ťažkou kabelkou a visačkou na krku, na ktorej svietilo veľké PRESS, to nebol taký rýchly presun ako obvykle. A keďže všetky cesty vedú do Ríma na Mestský úrad, po pár minútach sme sa tu naozaj stretli. Náhoda? Ja myslím, že nie.


Mestský úrad Žilina sa totiž v dňoch 19. – 21. apríla 2018 stal niečím, čo by sme pokojne mohli nazvať centrom diplomacie. Konala sa tu v poradí siedma medzinárodná študentská konferencia Žilina Model United Nations, za ktorou stojí Gymnázium bilingválne z Ul. T. Ružičku v Žiline. To s podporou mesta Žilina, Association Franco Slovaque FRASK a United Nations Informations Service Wien vedie mladých študentov vo veku 15-20 rokov k tomu, aby sa naozaj zamýšľali nad tým, čo sa v našom svete deje. V rokovacích sálach sa ozývali vyjadrenia a názory na vážne témy, ako napríklad na krízu v Mjanmarsku či Južnom Sudáne, topenie ľadovcov v arktických oblastiach, globálny nedostatok pitnej vody,… Riešenie problémov prebiehalo v anglickom, francúzskom a španielskom jazyku počas troch dní. A tak som mala dosť času zistiť si od zahraničných študentov, aké sú ich dojmy zo ZAMUN-u a aj to, ako zvládajú dlhé rozmýšľanie v zasadačke.

Zamun je zaujímavý, únavný a aj stresujúci, keďže sa musíte sústrediť počas celého dňa a pracovať na danej téme, aj keď podľa mňa, niekedy sú tie témy veľmi všeobecné,“ prekvapil ma hneď na úvod mladý Luxemburčan. Prekvapená som kráčala ďalej a v sále, ktorá mala na dverách nalepený papier s nápisom UNESCO, som si počas pauzy odchytila sympatických belgičanov, dievča a chlapca, ktorí trojdňovú konferenciu vnímali oveľa priaznivejšie:

„Je tu veľmi dobrá organizácia, páči sa nám, že aj delegáti, ktorí nemajú veľa skúseností, si robia svoju úlohu veľmi dobre. Určite je to skvelá skúsenosť, je tu čo objavovať a všetko prebieha super. Dnes sa to tu troška predĺžilo, pretože sa zapájalo veľmi veľa ľudí, ale to je len dobré.“ Na otázku, či je pre nich náročné sústrediť sa na viac hodín odpovedali takto: „Zozačiatku je to náročné, to áno, ale neskôr poobede a večer už nie tak veľmi. Skôr by som povedal, že problém je sústrediť sa a pochopiť skôr to, čo hovoria niektorí ľudia, to je únavné, ale keď príde pauza, máme možnosť si trošku oddýchnuť. A veľmi sa nám páčia večerné aktivity, sú zaujímavé a majú úspech,“ dodávajú tiež, že Žilina je veľmi pekné mesto.

Zistila som, že svet delegátov a politikov je naozaj veľmi zaujímavý (alebo ako by to povedali naši dvaja milí belgičania krásnou francúzštinou, „très intéressant“), no zároveň do istej miery unavujúci. Preto sa Gymnázium bilingválne snažilo vyjsť študentom v ústrety, a pripravilo im aktivity, počas ktorých mali možnosť spoznať nielen Žilinu a jej okolie, ale najmä mali možnosť zabaviť sa a porozprávať sa s novými ľuďmi okolo seba, vytvárať si nové kontakty a kamarátstva. Pretože to je okrem vyriešenia celosvetových problémov ďalšia dôležitá cesta k tomu, aby bol náš svet lepším miestom pre život.

Viac na:  www.zamun.sk   Foto: autorka

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií