fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Chcete, aby vám ovocie a zelenina ostali dlhšie svieže? Vyskúšajte tieto triky

Ovocie a zelenina tvoria podstatnú časť ľudskej stravy. Ako ale týmto potravinám predĺžiť trvanlivosť a docieliť, aby boli dlhšie svieže?

Ak chcete, aby ovocie a zelenina vo vašej domácnosti ostali dlhšie svieže, treba si uvedomiť najmä fakt, že najdôležitejšie je správne skladovanie. To vám môže ušetriť dosť peňazí. Ako ale vhodne skladovať jednotlivé druhy ovocia či zeleniny?

Alobal na banánových stonkách

Zdroj: BrightSide

Banány počas toho, ako dozrievajú, produkujú etylénový plyn. Ak stonky tohto tropického ovocia zabalíte do alobalu alebo plastovej fólie, zabránite tak jeho šíreniu do ostatných častí banánu, a tak vydržia dlhšie svieže. Týmto spôsobom predĺžite ich “životnosť” o 4-5 dní.

Cibuľa v silonkách

Zdroj: BrightSide

Prílišná vlhkosť môže spôsobiť, že cibuľa po krátkej dobe začne plesnivieť. Preto sa odporúča uskladňovať ju na chladnom mieste, kde nie je príliš svetla. Ak ju okrem toho dáte do siloniek a zavesíte ich, dokážete tým predĺžiť dobu skladovania o 6 až 8 mesiacov.

Cesnak na temnom mieste

Zdroj: BrightSide

Ideálny spôsob skladovania cesnaku je nechať ho v mise alebo v papierovom vrecku, ktoré odložíte na suché a tmavé miesto. Celé hlávky cesnaku takto môžu vydržať i 2 mesiace. Ak však jednotlivé strúčiky oddelíte, doba skladovania sa skráti na dobu 3 až 10 dní.

Bylinky vo vode

Zdroj: BrightSide

Ak chcete udržať bylinky, ktoré sa používajú v kuchyni, svieže, dajte ich do pohára s vodou. Takto ich dokážete uskladňovať v dobrom stave po dobu 4-5 dní.

Zemiaky v chlade

Zdroj: BrightSide

Nechávať zemiaky v mikroténových vreckách je obrovskou chybou. Lepšie je ich držať v papierových alebo sieťkových. Ďalšou skvelou možnosťou je starý košík, ktorý je naspoduu vystlaný novinami alebo papierom, ktorý dobre absorbuje vlhkosť, alebo ich môžete umiestniť do kartónového obalu od vajíčok. Ideálna skladovacia teplota zemiakov je od 6 do 10 stupňov Celzia.

Avokádo v novinách

Zdroj: BrightSide

Ak si kúpite avokádo, ktoré ešte nie je zrelé, mali by ste ho zabaliť do novín a následne ho vložiť do papierového vrecka. Pokiaľ chcete, aby dozrelo ešte rýchlejšie, vložte do vrecka i banán. Bez týchto rád bude dozrievať i vyše týždňa; ak ho však zabalíte do novín a tak do vrecúška, dozreje v priebehu 3 až 5 dní. A pokiaľ pridáte i banán, doba dozrievania sa skráti na 2-3 dni.

Zachovanie chuti paradajok

Zdroj: BrightSide

Čím sú paradajky zrelšie, tým je ich chuť viac koncentrovaná. Ak ich však zamrazíte, stratia ju. Najlepšie ich je uskladňovať pri teplote vyššej než 12 stupňov Celzia. Celkovo doba skladovania paradajok je od 3 týždňov do 2 mesiacov, v závislosti od toho, v akej fáze zrenia ich zakúpime, ale i kde ich kupujeme.

Huby a petržlenová vňať

predĺžiť čerstvosť
Zdroj: BrightSide

Huby by sme mali skladovať v papierovom vrecúšku a ideálne k ním prihodiť niekoľko stoniek petržlenovej vňate. Tá pôsobí ako antioxidant a zabraňuje vzniku škvŕn. Odporúča sa skladovať ich v chladničke, kde takto vydržia 3 až 5 dní.

Jahody a ocot

Zdroj: BrightSide

Jahody sa odporúča umyť tesne pred ich konzumáciou, inak absorbujú vodu a začnú skôr hniť. V chladničke vám vydržia 5-6 dní. Ak ich chcete zamraziť, dezinfikujte ich v roztoku, na prípravu ktorého potrebujete 1 diel bieleho octu a 2 diely vody. Dôležité je, aby ste sa uistili, že žiadna z jahôd nie je chytená plesňou. Po dezinfikovaní z nich odstráňte stonky a vložte do vzduchotesného sáčku. V mrazničke vám vydržia 2 až 4 mesiace.

Listy v savom papieri

predĺžiť čerstvosť
Zdroj: BrightSide

Listy šalátov alebo špenátu opláchnite veľkým množstvom studenej vody. Potom ich dôkladne vysušte a uistite sa, že nie sú v žiadnom prípade mokré. Takto ich môžete umiestniť do plastovej nádoby alebo vzduchotesného vrecúška. Dôležité však je, aby ste k nim pridali i savý papier, ktorý eliminuje zvyšnú vlhkosť. Ak tento postup dodržíte správne, dokážete ich uskladniť na dobu 1 až 2 týždňov.

Osolený citrón či limetka

Zdroj: BrightSide

V kuchyni sa často stáva, že nespotrebujeme celý citrón alebo limetku. Nespotrebovanú časť je dobré zabaliť do alobalu alebo jemne osoliť dužinu a následne ju uskladniť v chladničke. Pred použitím ho potom stačí dobre opláchnuť.  Celé kusy citrónu alebo limentky vydržia do 2 týždňov, časť z nich po dodržaní týchto tipov vydržia približne 3 dni.

Avokádo s citrónom

Zdroj: BrightSide

Avokádo začína pri kontakte so vzduchom oxidovať príliš rýchlo. Ak chcete, aby nezmenilo farbu a vydržalo svieže, pokvapkajte ho citrónovou šťavou. Tak jeho “životnosť” predĺžite na 1-2 dni.

Očistené zemiaky s octom

predĺžiť čerstvosť
Zdroj: BrightSide

Čerstvo očistené zemiaky rýchlo menia svoju farbu do siva. Ak tomu chcete zabrániť, vložte ich do nádoby s vodou a pridajte i pár kvapiek bieleho octu a odložte ich do chladničky. Takto ich môžete skladovať 3-4 dni.

Zmrazené banány

Zdroj: BrightSide

Ak sú už vaše banány prezreté, no nechcete ich konzumovať, nevyhadzujte ich. Ošúpte ich, nakrájajte, vložte do vzduchotesného obalu a zamrazte. Takto vám vydržia 2-3 mesiace a môžete ich použiť napríklad do smoothies alebo pri pečení.

Domáci bujón

predĺžiť čerstvosť
Zdroj: BrightSide

Ak máte čerstvé bylinky a chcete ich použiť neskôr, táto rada vás určite nadchne. Nasekajte ich nadrobno a nasypte ich do nádobky na výrobu ľadu. Zalejte ich rozpusteným maslom alebo olivovým olejom a dajte do mrazničky. Tento domáci bujón vám vydrží po dobu 2 týždňov až jedného mesiaca.

Zdroj: brightside.me

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií