Banánová čoko-torta nielen pre malých
Milé gazdinky, prinášame vám ďalší jednoduchý a rýchly recept, ktorý nám do redakcie zaslala naša čitateľka. Pri príprave narodeninového alebo nedeľného dezertu sa tak už nemusíte trápiť.
K postupu prikladáme aj fotogalériu. Prajeme vám dobrú chuť!
Banánová čoko-torta nielen pre malých
Počet porcií: 12
Čas prípravy: 2 hod.
Ingrediencie (banánový korpus):
350g polohrubej múky
350g kryštálového cukru
200g tuku na pečenie
5 vajec
5 PL kyslej smotany
2 banány
1 bal. prášku do pečiva
1 bal. vanilínového cukru
štipka soli
Ingrediencie (čokoládový krém):
650 ml mlieka
500g masla
300g kryštálového cukru
200g horkej čokolády
2 banány
4 PL kakaa
2 bal. čokoládového pudingového prášku
60g horkej čokolády na čokoládové hoblinky
Postup (banánový korpus):
1. Najprv si rozpučíme banány. Pridáme k nim kyslú smotanu, vanilínový cukor a dobre premiešame.
2. V druhej väčšej mise vyšľaháme tuk na pečenie spolu s cukrom do peny. Postupne pridáme vajcia a nakoniec vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, štipkou soli a banánovou zmesou.
3. Cesto vlejeme do vopred vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej tortovej formy s priemerom 26 cm a pečieme pri teplote 175°C asi 45-50 minút.
4. Po vychladnutí korpus dlhým nožom (najlepšie však tenkou nitkou) prerežeme na tri rovnaké pláty.
Postup (čokoládový krém):
1. Do hrnca dáme variť 500 ml mlieka. Keď zovrie, vlejeme doňho zvyšné mlieko, v ktorom si vopred rozmiešame pudingové prášky. Uvaríme hustú kašu a necháme vychladnúť.
2. Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo spolu s cukrom a kakaom do peny.
3. Postupne pridávame pudingovú kašu a rozpustenú čokoládu, a dôkladne vyšľaháme.
4. Pripraveným krémom potrieme prvý plát cesta, naukladáme naň kolieska banánu prikryjeme druhým plátom, postup zopakujeme a takisto potrieme aj tretí plát a boky torty krémom, banány už nedávame. Krémom nešetríme, je ho dosť na celú tortu.
Čokoládové hoblinky:
60g horkej čokolády rozpustíme vo vodnom kúpeli a v tenkej vrstve (1 mm) ju rozotrieme na papier na pečenie. Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke a menším nožom alebo kuchynskou špachtličkou zoškrabeme čokoládovú vrstvu z papiera po častiach v jednom smere. Tak vytvoríme hoblinky, ktoré použijeme na ozdobenie torty. Dobrú chuť!
Inšpirujte sa tiež ďalším sladkým receptom: Narodeninová torta na poslednú chvíľu: Dá sa „upiecť” aj za polhodinu?