fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Recept: Bravčové plátky v paradajkovej omáčke

Skúšali ste niekedy pridať do paradajkovej omáčky perníkové korenie a karamel? Dodajú nášmu dnešnému tipu na chutný obed fantastickú vôňu a chuť. Vyskúšajte ho aj vy a podeľte sa o túto novú chuť spolu s nami 🙂

Máte tip? napíšte nám mailom

Fantasticky chutné, šťavnaté bravčové mäsko v paradajkovej omáčke! Bravčové mäso je jednou z tých surovín, ktorá sa pravidelne objavuje v našich chladničkách. Ak chcete vyskúšať niečo nové, originálne a veľmi chutné, stavte na tento recept.

Recept na bravčové plátky v paradajkovej omáčke

Počet porcií: 8
Čas prípravy: 75 minút

Ingrediencie:

  • 800 g bravčové karé bez kosti
  • 400 g hustého paradajkového pyré
  • 4 veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ, vegeta
  • 1 čl korenia do perníka
  • karamel a cukor na dochutenie

Postup:

  1. Karé nakrájame na 1 cm plátky, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením a opražíme na panvici s trochou oleja z oboch strán.
  2. Cibuľu nakrájame na menšie kúsky a opražíme na oleji do zlatista. Pridáme roztlačený a nakrájaný cesnak a ešte chvíľu orestujeme. Pridáme aj pretlak, ktorý krátko opražíme, aby stratil kyslosť a podlejeme 500 ml vody. Pridáme perníkové korenie, lyžičku soli, vegety a podľa chuti mleté čierne korenie. Privedieme k varu a pridáme vopred opražené plátky mäsa. Prikryjeme pokrievkou a na malom ohni necháme dusiť 45 minút.
  3. Medzitým si pripravíme karamel. 4 PL  cukru necháme roztopiť v malom hrnci, kým nechytí hnedú farbu a karamelovú vôňu, následne podlejeme malým množstvom vody a necháme na miernom ohni rozpustiť.
  4. Po 45 minútach hrniec s paradajkovou omáčkou a mäsom odstavíme z ohňa, mäso povyberáme vidličkou na pripravený tanier a paradajkovú zmes prepasírujeme do čistého hrnca. Vrátime na sporák, podlejeme 1,5 L vody a privedieme k varu. Pridáme pripravený karamel, prípadne ešte dochutíme cukrom a soľou.
  5. Na záver rozmiešame 3 PL hladkej múky v 150 ml vody a omáčku zahustíme. Povaríme ešte 5 minút a odstavíme. Mäso pridáme späť do omáčky. Podávame s knedľou.
Prečítajte si tiež:
Rýchla mrkvovo-mliečna polievka s liatymi haluškami

TIP: Karamel si môžte pripraviť aj do zásoby, množstvo použitého cukru záleží len na vás, postup je stále rovnaký. Skladovať ho môžete v sklenenej fľaši v chladničke aj týždeň, dva. Využiť ho môžete pri príprave sviečkovej omáčky, červenej kapusty alebo na poliatie sladkých dezertov.

Máte tip? napíšte nám mailom
Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií