Špenátové halušky sú chutné a fit! Recept, ktorý budete milovať
Špenátové halušky sú zdravou alternatívou tých klasických. S našim receptom vytvoríte geniálne jedlo, po ktorom sa u vás doma len tak zapráši.
Špenát je veľmi zdravý a okrem toho aj nízkokalorický. Preto je tento recept ideálny aj pre tých z vás, ktorí chcú schudnúť alebo v čase, keď držíte diétu. Táto zázračná zelenina totiž prospieva srdcu i cievam. Podporuje správnu funkciu mozgu, a to aj vo vyššom veku. Okrem toho tiež obsahuje vitamín K, ktorý v kostiach zadržiava vápnik. Tie sú preto silnejšie a odolnejšie voči zlomeninám.
Ingrediencie na špenátové halušky:
- 500 gramov polohrubej špaldovej múky
- 450 gramov špenátového pyré
- 300 ml vody
- 1 čajová lyžička soli
- 250 gramov bryndze
- 250 gramov jemného tvarohu
- trochu mlieka alebo kefíru
Recept na špenátové halušky:
- Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme štipku soli a lyžicu oleja. Olej pridávame z toho dôvodu, aby sa nám halušky nezlepili.
- V miske zmiešame špaldovú múku so soľou, vodou a už rozmrazeným špenátovým pretlakom. Zmes poriadne premiešame. Cesto by malo byť trochu hustejšie.
- Hotové cesto dávkujeme do sita na halušky, ktoré máme položené na hrnci nad vriacou vodou. Špenátové halušky varíme dovtedy, kým nevyplávajú na povrch.
- Halušky precedíme, ale nevylievame z nich všetku vodu. Približne pol pohára v haluškách necháme, aby boli vláčnejšie.
- Medzičasom rozmiešame tvaroh s bryndzou a mliekom, prípadne kefírom. Cieľom je dosiahnuť hustotu omáčky podľa vlastnej chuti.
- Uvarené špenátové halušky podávame teplé spolu s bryndzovou omáčkou. Ak chcete, môžete pridať aj slaninku.
TIP k receptu na špenátové halušky
Špenátové halušky môžete podávať so syrom alebo aj s riedkou praženicou. Namiesto bryndzovej omáčky môžete vytvoriť inú. Skúste do smotany pridať napríklad syr a na kocky nakrájanú šunku alebo šampiňóny. Niekedy však stačí výlučne čistá šľahačková smotana.
V prípade, že sa o svoje recepty chcete podeliť aj vy, napíšte nám na info@klocher.sk a my ich s radosťou uverejníme.