Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Je vám teplo? Vyskúšajte melónové osvieženie na 5 spôsobov

Nič neosvieži v horúcich letných dňoch lepšie ako vychladený melón. Môžete si ho nakrájať na plátky alebo si z neho pripraviť nejakú tú špecialitu. Prinášame vám niekoľko jednoduchých receptov, ktoré zvládnete pripraviť aj sami doma. 

Ešte predtým, ako sa pustíte do prípravy melónových osviežení, prečítajte si aj niekoľko dôležitých informácií o melóne. 

https://www.instagram.com/p/BzKzTzSgS-X/

Množstvo benefitov

Je ideálny pre športovcov, ale i pre tých, ktorí chcú zhodiť nejaké to kilečko navyše. Obsahuje malé množstvo kalórií, a preto je výbornou voľbou pre zdravé maškrtenie, hodí sa napríklad ako prísada do smoothie. Ak máte problém počas dňa vypiť čo i len jeden pohár vody, vyskúšajte melón obsahuje až 90 % vody, vďaka čomu podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Neexistuje lepší pomocník pri odkyslení a detoxikácii organizmu ako práve táto zelenina (je oveľa účinnejší ako lieky, ktoré musíte zväčša užívať pravidelne niekoľko mesiacov).

Obsahuje prírodné farbivo lykopén, ktoré má silné antioxidačné účinky: pôsobia proti voľným radikálom, znižujú riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb. Významne posilňuje imunitný systém a chráni pred vznikom rakoviny. Potešia sa aj vaše obličky, ktoré chráni pred obličkovými kameňmi

View this post on Instagram

Day 4 What’s your favorite sport?

A post shared by Daily Watermelon (@daily_watermelooooon) on

Jadierka nevyhadzujte! Jesť by ich mali najmä muži

Melón chutí najlepšie vychladený a bez jadierok. Vyhadzovať by ich však bola škoda. Výsledky výskumov zverejnených Európskou liekovou agentúrou poukazujú na priaznivé účinky jadierok vodného melónu v liečbe zväčšenej prostaty u mužov. Melónové zrniečka sú zdrojom energie, obsahujú rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Podporujú správnu funkciu čriev a účinne pôsobia proti zápche. Jadierka sú bohaté na horčík, čím podporujú správnu činnosť srdca, upravujú i krvný tlak, podporujú látkovú výmenu a syntézu bielkovín. 

Zdroj: pexels.com
  • Melónová zmrzlina

Čo by to bolo za záhradnú párty, keby sa na nej nepodávala zmrzlina? Pripravíte si ju veľmi jednoducho, pričom nebudete potrebovať ani stroj na zmrzlinu. 

Suroviny

  • 150 g práškového cukru,
  • 250 ml mlieka,
  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • 1 ČL vanilínového cukru,
  • 1PL kukuričného škrobu,
  • 2 plátky červeného melónu. 

Postup

  1. V hrnci pomaly zahrejte cukor, mlieko, smotanu, vanilku a škrob, kým zmes nezačne tuhnúť. Odstavte a za občasného miešania nechajte vychladnúť.
  2. Melón rozmixujte a zmiešajte s vychladnutou mliečnou zmesou.
  3. Zmes nalejte do umelohmotnej misy a dajte zamraziť na približne 4 hodiny. Každú polhodinu premiešajte lyžicou namočenou v teplej vode.

Náš tip: Pri podávaní môžete naplno zapojiť svoju fantáziu. Vyskúšajte i chrumkavé alebo krémové polevy (vhodné aj pri príprave nanukov), no predovšetkým toppingy. Môžete si ich buď vyrobiť, alebo kúpiť – v obchodných reťazcoch nájdete množstvo rôznych príchutí (od sladkej čokoládovej, orieškovej či karamelovej až po momentálne najviac osviežujúce ovocné príchute vhodné i k melónu). Šľahačkou a trubičkou na záver určite nič nepokazíte.

Zdroj: theveglife.com
  • Melónové mojito

K pravému letnému osvieženiu bezpochyby patrí i mojito. Nie však tradičné, na ktorom si môžete pochutnať počas celého roka, ale sezónne, melónové. Ako na to?

Potrebujete

  • melón,
  • ½ limetky,
  • 5 lístkov mäty,
  • 3 lyžice trstinového cukru,
  • 30 ml bieleho rumu,
  • sódu,
  • ľad. 

Postup

  1. Melón bez kôstok nakrájajte na kúsky a rozmixujte – na jeden pohár postačí približne 7 väčších kociek. Nezabudnite ich predtým zbaviť kôstok (hoci sú zdravé, v tomto prípade by sa mohli zaseknúť v slamke alebo rovno vo vašom krku; namiesto príjemného popíjania by sa deň zmenil na nočnú moru).
  2. Do longového pohára (použiť môžete pokojne aj pohár s vekom a slamkou) vhoďte lístky mäty, pár plátkov limetky a zasypte trstinovým cukrom. Všetko poriadne rozdrvte. Iba tak sa z limetky uvoľní šťava a mäta sa krásne rozvonia.
  3. Do zmesi nalejte rozmixovaný melón, prilejte biely rum a dolejte sódou (pre nealkoholickú verziu rum, samozrejme, vynechajte).
  4. Na záver pridajte i pár kociek ľadu, nech je osvieženie dokonalé. 

Tip na servírovanie:

Zdroj: pexels.com
  • Niečo pre gurmánov: studené gazpacho s melónom

Jesť horúcu polievku v lete je občas boj. Čo takto vyskúšať netradičnú studenú polievku? 

Potrebujete

  • melón (asi 3 hrnčeky nakrájaných kociek),
  • 1-2 olúpané rajčiny,
  • cibuľu,
  • ½ uhorky,
  • červenú papriku,
  • lyžicu citrónovej šťavy,
  • 1-2 lyžice olivového oleja,
  • bazalku alebo koriander,
  • soľ, korenie a cukor podľa chuti,
  • mätu a kyslú smotanu na ozdobenie.

Postup

  • Zeleninu nakrájajte na kocky a vhoďte do mixéra. Ale nie všetku, pár kociek si nechajte aj na ozdobenie. Pridajte bylinky a citrónovú šťavu a rozmixujte;
  • Ochuťte soľou, korením a cukrom, pokvapkajte olivovým olejom a všetko premiešajte;
  • Na záver pridajte celé kocky melóna a hotové gazpacho nechajte odležať v chladničke;
  • Ak chcete, aby vám polievka poriadne osviežila, podávajte ju vychladenú. Ozdobiť ju môžete aj lístkom mäty a lyžicou kyslej smotany. 
Zdroj: southernliving.com
  • Melónový ľadový sorbet

Nie je to tak dávno, čo sme písali o receptoch na ľadovú kávu, ktorú si viete urobiť aj sami doma. Vedeli ste, že nielen ľadovú kávu si môžete pripraviť v podobe ľadovej drviny? Skúste kombináciu sladkej dužiny a ľadovej drviny, takzvaný sorbet. 

Potrebujete

  • 500 g melóna,
  • 80 g cukru,
  • 120 ml vody,
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy,
  • citrónovú kôru.

Postup

  1. Zmiešajte vodu s cukrom, pridajte citrónovú kôru a zmes priveďte do varu. Varte dovtedy, dokým sa cukor úplne nerozpustí. Potom nechajte sirup vychladnúť.
  2. Medzitým si nachystajte melón – odstráňte čierne semienka, nakrájajte ho na kocky a vhoďte do mixéra.
  3. K rozmixovanému melónu prilejte studený cukrový sirup a pridajte citrónovú šťavu.
  4. Všetko premiešajte a dajte na 3-4 hodiny do mrazničky. Nezabudnite sorbet každých 30 minút skontrolovať a metličkou alebo vidličkou premiešať. Inak vám stuhne doslova na kosť.
  5. Pred podávaním nechajte melónovú drvinu povoliť 15 minút v chladničke. Servírujte s kúskami ovocia alebo minimalisticky iba s lístkami mäty.
Zdroj: cakewhiz.com

Ak vám zostala ešte polovica melóna a už ho nezmestíte do chladničky a bojíte sa, že zajtra už bude pokazený, urobte si z neho napríklad džem, na ktorom si pochutíte aj v zime. Neváhajte a na večeru si pripravte aj misu pre celú rodinu. Použiť môžete napríklad tieto suroviny, ktoré sa k sebe parádne hodia:

  • červenú cibuľu,
  • cherry rajčiny,
  • 200 g syru Feta,
  • 100 g čiernych olív,
  • hrsť baby špenátu,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • bazalku a petržlen,
  • šťavu z jedného citróna,
  • soľ a korenie.

https://www.instagram.com/p/ByslfQUA5Yg/

Prečo by ste si mali pripraviť aspoň jeden z týchto receptov? 

Zhrňme si to: toto je 10 zdravotných benefitov melóna

  • zlepšuje zrak, pamäť a náladu,
  • hydratuje telo,
  • znižuje telesný tuk (iba 3 – 10 % cukru podľa odrody),
  • udržiava zdravé obličky,
  • močopudné a protizápalové účinky, 
  • dobrý pre kosti,
  • zlepšuje športovú výkonnosť,
  • zlepšuje imunitu,
  • zásobáreň vitamínov A, B a C (nájdete v ňom aj železo a vápnik),
  • prevencia proti rakovine.

Zdroj: tesco.sk, blog.mall.sk, instagram.com/Betina Stroh, instagram.com/Agnieszka, instagram.com/alzamenaje, theveglife.com, cakewhiz.com, southernliving.com, instagram.com/watermelon

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií