Hokkaidová sezóna je v plnom prúde: Dáte si halušky alebo netradičný koláč?
Hokkaido – vynikajúca zelenina, ktorá chutí skvelo ako príloha, dezert ale aj hlavné jedlo. Neveríte? Vyskúšajte niektorý recept a podľahnite spolu s nami tejto skvelej potravine.
Vo vašej kuchyni by tekvica Hokkaido rozhodne nemala chýbať. Vynikajúco chutí a navyše je skvelou potravinou pre vaše zdravie. Konzumovať ju môžete surovú v šalátoch či vo forme štiav. Ak ste skôr fanúšikom teplých pokrmov, Hokkaido môžete piecť, variť aj vysmážať. A navyše, táto tekvica je skvelá aj v dezertoch. Presvedčte sa!
Hokkaido halušky s bryndzovou omáčkou
Ingrediencie:
- 1 šálka pyré z Hokkaido tekvice
- 1 šálka polohrubej múky
- 1 vajíčko
- štipka soli
Omáčka
- 150 g bryndze
- 100 ml kyslej smotany
Postup:
Tekvicu prekrojíme, vydlabeme a nakrájame. Hokaiddo sa nešúpe, stačí ho dobre umyť. Tekvicu dáme do hrnca, podlejeme trochou vody, osolíme a dusíme asi 10-15 minút. Necháme vychladnúť, vodu nevylievame. Tekvicu rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sa varila, pridáme polohrubú múku, vajíčko, soľ a zamiešame. Postupne pridáme toľko vody, aby vzniklo polotuhé haluškové cesto. Halušky uvaríme vo vriacej osolenej vode.
Omáčka: Kyslú smotanu dáme na panvicu a prehrejeme. Odstavíme z ohňa a pridáme bryndzu. Zmes už nevaríme, miešame pokiaľ sa bryndza nerozpustí. Omáčku nie je potrebné dochucovať, inak by sme prebili špecifickú chuť bryndze. Do hotovej omáčky pridáme halušky a premiešame.
Hokkaido tekvicová polievka
Ingrediencie:
- 1 tekvica hokaido
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- smotana na šľahanie
- soľ, korenie
- tekvicový olej
- repkový olej
- horúca voda
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a opražíme na troške repkového oleja. Tekvicu dobre umyjeme (šupku ponecháme), nakrájame na malé kúsky a pridáme k cibuľke. Jemne opečieme a pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Následne podlejeme horúcou vodou (môžeme použiť aj vývar). Varíme pokým nebude všetka zelenina mäkká. Následne všetko dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme smotanu a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Podávame s pečivom alebo krutónmi, prípadne opečenými tekvicovými semiačkami. Polievku na záver pokvapkáme tekvicovým olejom alebo dozdobíme šlahačkovou smotanou.
Netradiččný hokkaido koláč
Ingrediencie na cesto:
- 500 g Hokkaido tekvice
- 3 vajíčka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 300 g kryštálového cukru
- 250 ml oleja
- 320 g polohrubej múky
- ½ balíčka kypriaceho prášku
Čokoládová poleva:
- 200 g horkej čokolády
- 200 ml šľahačkovej smotany
Postup:
V miske zmiešame vajcia, vanilkový a kryštálový cukor. Pomaly prilejeme olej, škoricu, múku, kypriaci prášok a nahrubo postrúhanú tekvicu Hokkaido. Tú sme predtým dobre umyli, prekrojili a zbavili jadierok.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C približne 45 minút. Upečený koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme tak, že do hrnčeka vylejeme šľahačkovú smotanu, ktorú si jemne zohrievame a do nej pridáme horkú čokoládu. Na záver dozdobíme koláč orechami.
Pečená tekvica Hokkaido
Ingrediencie:
- 1 Hokkaido tekvica
- čerstvý rozmarín
- cesnak
- olivový olej
- červená cibuľa
Postup:
Celú tekvicu umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou a rozkrojíme napoly. Dužinu s jadierkami vyberieme a tekvicu pokrájame na mesiačiky.
Nakrájanú tekvicu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme cesnakom, ktorý si pred tým roztlačíme do olivového oleja. Na tekvicu si tiež poukladáme vetvičky rozmarínu a pomedzi mesiačiky uložíme kúsky červenej cibule. Pečieme pri teplote 180°C približne 15 minút. Upečenú tekvicu podávame teplú ako prílohu k mäsu.