fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Hokkaidová sezóna je v plnom prúde: Dáte si halušky alebo netradičný koláč?

Hokkaido – vynikajúca zelenina, ktorá chutí skvelo ako príloha, dezert ale aj hlavné jedlo. Neveríte? Vyskúšajte niektorý recept a podľahnite spolu s nami tejto skvelej potravine.

Vo vašej kuchyni by tekvica Hokkaido rozhodne nemala chýbať. Vynikajúco chutí a navyše je skvelou potravinou pre vaše zdravie. Konzumovať ju môžete surovú v šalátoch či vo forme štiav. Ak ste skôr fanúšikom teplých pokrmov, Hokkaido môžete piecť, variť aj vysmážať. A navyše, táto tekvica je skvelá aj v dezertoch. Presvedčte sa!

Recepty tekvica Hokkaido - klocher.sk
Zdroj: Dobré jedlo @evauhl

Hokkaido halušky s bryndzovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 1 šálka pyré z Hokkaido tekvice
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • štipka soli

Omáčka

  • 150 g bryndze
  • 100 ml kyslej smotany

Postup:

Tekvicu prekrojíme, vydlabeme a nakrájame. Hokaiddo sa nešúpe, stačí ho dobre umyť.  Tekvicu dáme do hrnca, podlejeme trochou vody, osolíme a dusíme asi 10-15 minút. Necháme vychladnúť, vodu nevylievame. Tekvicu rozmixujeme aj s vodou, v ktorej sa varila, pridáme polohrubú múku, vajíčko, soľ a zamiešame. Postupne pridáme toľko vody, aby vzniklo polotuhé haluškové cesto. Halušky uvaríme vo vriacej osolenej vode.

Omáčka: Kyslú smotanu dáme na panvicu a prehrejeme. Odstavíme z ohňa a pridáme bryndzu. Zmes už nevaríme, miešame pokiaľ sa bryndza nerozpustí. Omáčku nie je potrebné dochucovať, inak by sme prebili špecifickú chuť bryndze. Do hotovej omáčky pridáme halušky a premiešame.

Recepty tekvica Hokkaido - klocher.sk
Zdroj: Instagram @kasimjhardaway

Hokkaido tekvicová polievka

Ingrediencie:

  • 1 tekvica hokaido
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • smotana na šľahanie
  • soľ, korenie
  • tekvicový olej
  • repkový olej
  • horúca voda

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno a opražíme na troške repkového oleja. Tekvicu dobre umyjeme (šupku ponecháme), nakrájame na malé kúsky a pridáme k cibuľke. Jemne opečieme a pridáme nakrájanú mrkvu a zemiaky. Následne podlejeme horúcou vodou (môžeme použiť aj vývar). Varíme pokým nebude všetka zelenina mäkká. Následne všetko dobre rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme smotanu a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Podávame s pečivom alebo krutónmi, prípadne opečenými tekvicovými semiačkami. Polievku na záver pokvapkáme tekvicovým olejom alebo dozdobíme šlahačkovou smotanou.

Recepty tekvica Hokkaido - klocher.sk
Zdroj: Instagram @run2food

Netradiččný hokkaido koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g Hokkaido tekvice
  • 3 vajíčka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 300 g kryštálového cukru
  • 250 ml oleja
  • 320 g polohrubej múky
  • ½  balíčka kypriaceho prášku

Čokoládová poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • 200 ml šľahačkovej smotany

Postup:

V miske zmiešame vajcia, vanilkový a kryštálový cukor. Pomaly prilejeme olej, škoricu, múku, kypriaci prášok a nahrubo postrúhanú tekvicu Hokkaido. Tú sme predtým dobre umyli, prekrojili a zbavili jadierok.

Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170°C približne 45 minút. Upečený koláč polejeme čokoládovou polevou. Tú si pripravíme tak, že do hrnčeka vylejeme šľahačkovú smotanu, ktorú si jemne zohrievame a do nej pridáme horkú čokoládu. Na záver dozdobíme koláč orechami.

Recepty tekvica Hokkaido - klocher.sk
Zdroj: Instagram @lultimefetta

Pečená tekvica Hokkaido

Ingrediencie: 

  • 1 Hokkaido tekvica
  • čerstvý rozmarín
  • cesnak
  • olivový olej
  • červená cibuľa

Postup:

Celú tekvicu umyjeme, osušíme kuchynskou papierovou utierkou a rozkrojíme napoly. Dužinu s jadierkami vyberieme a tekvicu pokrájame na mesiačiky.

Nakrájanú tekvicu poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme cesnakom, ktorý si pred tým roztlačíme do olivového oleja. Na tekvicu si tiež poukladáme vetvičky rozmarínu a pomedzi mesiačiky uložíme kúsky červenej cibule. Pečieme pri teplote 180°C približne 15 minút. Upečenú tekvicu podávame teplú ako prílohu k mäsu.

 

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií