Porovnanie: Ako vyzeralo ovocie a zelenina predtým, ako boli vyšľachtené?
Pozrite, ako sa vyvíjalo niektoré známe ovocie a zelenina. Potraviny, ktoré dnes bežne jeme, vyzerali kedysi úplne inak.
Človek sa už od pradávna usiluje zmeniť podobu a kvalitu rastlín. K tomuto účelu slúžilo a slúži šľachtenie, čo je však veľmi pomalý, ale skutočne veľmi efektívny spôsob zlepšovania kvality plodín. Každý z nás určite má svoje obľúbené ovocie a zeleninu, ktoré si rád dopraje. Keď si najbližšie budete pochutnávať na kukurici či vodnom melóne, vedzte, že nevyzerali vždy tak, ako je tomu dnes.
Na banáne, melóne či baklažáne by sme si pred ich domestikáciou asi nepochutili. Šťavnaté a nami obľúbené ovocie a zelenina sú výsledkom selektívneho kríženia. Upozornil na ne portál Business Insider.
Veľa potravín už prešlo genetickou modifikáciou a tieto nie sú výnimkou. Modifikované boli väčšinou preto, aby sa zbavili veľkých semien a získali na šťavnatosti. Práve šľachtenie je pritom pôvodcom zmien podoby rastlín, ktoré uvádzame nižšie. Pozrite sa, ako kedysi vyzerali banány, baklažány či melóny.
Ako vyzeralo ovocie a zelenina predtým?
Divý banán
Banány boli známe už pred viac ako 7000 rokmi.
Dnešný banán
Dnešné banány obsahujú viac vitamínov a neobsahujú veľké zrnká.
Divý melón
Táto maľba je zo 17. storočia. Od vtedy prešiel mnohými genetickými úpravami.
Dnešný melón
Dnešné melóny sú celkovo červenejšie a nemajú také veľké zrnká ako v minulosti.
Divá mrkva
Prvá mrkva sa pestovala v Perzii a Malej Ázii niekedy v 10. storočí.
Moderná mrkva
Dnešná mrkva je pekne oranžová a má celkový iný tvar.
Divá broskyňa
V minulosti boli broskyne veľké približne ako dnešné čerešne.
Dnešná broskyňa
Dnešné broskyne sú 64-krát väčšie a hlavne sú šťavnatejšie.
Divá kukurica
Jedným z najlepším príkladom šľachtenia je severoamerická kukurica cukrová. Bola vyšľachtená z ťažko jedlého druhu.
Dnešná kukurica
V dnešnej podobe je kukurica 1000-krát väčšia a ľahšie sa lúpe.
Divý baklažán
Baklažán mal v minulosti viacero farieb. Od bielej cez azúrovú až po žltú.
Moderný baklažán
Vyšľachtený baklažán bol zbavený tŕňov a získal podlhovastý tvar.