fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Tajné chúťky najväčších diktátorov sveta! Šéfkuchári porozprávali o nočnom rybolove aj kanibalizme

Príbehy kuchárov, ktorí varili pre skutočných diablov, sa rozhodol vyrozprávať poľský spisovateľ Witold Szablowski.

Máte tip? napíšte nám mailom

Zatiaľ čo väčšina spisovateľov a vedcov sa skôr zaujíma o činy najväčších svetových diktátorov a snaží sa prísť na ich príčinu, Witold sa zameral na ich chuťové bunky. Vo svojej knihe, ktorá dostala príznačný názov How to Feed a Dictator (Ako nakŕmiť diktátora), odkrýva, na čom si diktátori ako Saddám Husajn, Pol Pot a Fidel Castro najradšej pochutnávali!

Saddám Husajn

Vrchným kuchárom irackého diktátora Saddáma Husajna bol Abu Alí, ktorý pre irackého vodcu varil už od osemdesiatych rokov, kedy bol Irak vo vojne so susedným Iránom. Husajn vraj dokázal byť k svojmu šéfovi kuchyne veľmi veľkorysý a okrem obvyklej mzdy mu dával aj nejaké peniaze navyše, ale ak mu niečo nezachutnalo, tak sa rozzúril a to doslova lietali taniere vzduchom! ,,Kto sakra dal toľko soli do omelety?” Mal podľa Witoldovej knihy nadávať prezident a zavolal si svojho šéfkuchára na koberček. Alího pokutoval o značnú časť peňazí, aby ho potrestal za plytvanie jedlom. ,,Jedného dňa si vzal, druhý zas dal,” komentoval počínanie diktátora Alí. Zároveň spomína, ako prezident porušoval pôstny mesiac Ramadán tým, že sa vlámal do kuchyne a tam hrešil. No a čo bolo Saddámovým obľúbeným jedlom? Rybacia polievka. Ryba nakrájaná na plátky obalená v múke, ktorá bola opraženú na panvici v olivovom oleji. K rybe sa pridala petržlenová vňať, paradajky, sušené paradajky, mandle a všetko sa ochutili kurkumou a spoločne povarilo.

diktátori sveta
tasr

Pol Pot

Hovorí sa, že kambodžský diktátor Pol Pot bol ako dieťa milý a sladký a vyrástol v pekného muža. Jeho šéfkuchár Sister Moeun tvrdí, že keď prešiel, všetky dievčatá sa koketne chichúňali. ,,Boli tam dievčatá z dediny na našej základni a mnoho z nich sa do neho zamilovalo. Chichotali sa, keď prešiel a ja tiež, “ uviedol Moeun podľa informácií britského denníka Daily Mail pre Witolda. Avšak za prívetivou tvárou sa skrýval diabol, ktorý nechával svojich ľudí hladovať. Aby ľudia nezomreli hladom, boli nútení jesť kobylky a červy.  Pol Pot hladom rozhodne netrpel, naopak si nechával od Sister Moeuna variť viac, než dokázal zjesť. ,,Oh, ako málo jedla náš Moeun navaril. Budeme hladovať, “mal hovoriť s úsmevom. No a čo absolútne zbožňoval? Čierny kurací vývar s plátkami melónu. Vraj kvôli zlému tráveniu mal rád jednoduché jedlo a rád si pochutnal aj na papájovom šaláte.

Prečítajte si tiež:
Prečo ľudia ako jediný živočíšny druh majú bradu?
PolPot
fototeca.iiccr.ro

Fidel Castro

Komunistický diktátor Fidel Castro, ktorý vládol Kube viac ako päťdesiat rokov, bol charizmatickým mužom, ktorý mal k svojim kuchárom obrovskú úctu. Jedným z mužov, ktorí pre neho vyrábali delikatesy, bol kuchár, menom Flores. Slová chvály sa vraj od Castra nikdy nedočkal, stačilo, keď videl, ako diktátor mlčky je a veľmi dobre vedel, že jeho šéfovi jedlo chutilo. Kubánsky vodca vraj si hrozne rád pochutnal na zmrzline. Tej dokázal zjesť za deň až dvadsať kopčekov! Naviac miloval tiež špagetový šalát z malých úhorov, teda Flores hocikedy v noci zasadol do člna a pre svojho vodcu lovil do siete jeho obľúbenú pochutinu. Ráno si kubánsky predstaviteľ rád dával hlávkový šalát a paradajky.  Úplne najradšej si pochutnával na ciciak a to nie na hocijakom, prasiatka, ktorá zbožňoval, museli byť kojené iba mliekom ich matky. Vykochanému prasiatku musela byť ponechaná hlava, kože a chvost a muselo byť marinované až po dobu 24 hodín v omáčke z pomarančovej šťavy. Naviac muselo byť dochutené olivovým olejom, nasekanou petržlenovou vňaťou, drveným cesnakom a pečené na rošte po dobu dvoch hodín. Potom ešte bolo vyprážané na masti, kým koža nezačala praskať. Podávalo sa s banánmi.

diktátori sveta
Autor: Alberto Korda – Museum Che Guevara, Havana Cuba,

Enver Hodža

Albánsky komunistický diktátor Enver Hodža zomrel už v roku 1985, napriek tomu si vraj jeho šéfkuchár neželal byť identifikovaný. Do Hodžovej prázdninovej vily bol povolaný v roku 1970, kedy mu bolo povedané, že bude variť pre premiéra. ,,Bol som mladý a veselý a všetci ma mali radi. Enver mal okolo seba rád veselých ľudí,” uviedol šéfkuchár s tým, že si ho rozhodne diktátor nevybral kvôli jeho kuchárskym schopnostiam. Hodža trpel silnou cukrovkou, teda si musel kuchár dávať pozor, čo pre Envera servíruje. Lekári totiž trvali na tom, že musí prežiť s 1500 kalóriami denne. Čo šéfkuchár diktátorovi, ktorý sa nebál zabiť svojich príbuzných, armádu, disidentov a všetkých ľudí zo svojej minulosti, varil? Na raňajky mu servíroval syr s marmeládou, na obed zeleninovú polievku a ryby, večera bol iba jogurt. Kuchár však dodáva, že občas, kedy mal Hodža naozaj zlú náladu, mal nutkanie mu dať niečo sladké. “Potreboval niečo sladké. Bolo to lepšie pre nás všetkých, pre celú krajinu,” uvádza kuchár. A na čom si Hodža pochutnával najradšej? Na tradičných albánskych diabetických guliach sekerpare!

Prečítajte si tiež:
Tieto tínedžerky flirtovali s nacistami, a potom ich zabíjali
HODŽA druhá míza
wikipedia.com

Ldi Amin

Ugandský diktátor Idi Amin sám seba menoval prezidentom na celý život, poľným maršalom, lordom všetkých suchozemských tvorov i vodných tvorov, nekorunovaným škótskym kráľom a dobyvateľom britskej ríše. Mnoho svojich oponentov vraj predhodil krokodílom. Čoho si dokázal obávaný diktátor vážiť, bol jeho kuchár Ödön Oder, ktorému dokonca daroval aj Mercedes! Hovorí sa, že na jednom z palácových večierkov jednou pažou objal svojho šéfkuchára a ženu, ktorá tam bola hosťom, a uviedol, nech sa spolu spriatelia! Z dvojice sa nakoniec stal manželský pár. Na ďalšom z večierkov vraj videl Odneteho, ako sa bavia so ženou, a tak nariadil svojmu strážcovi, nech im donesie kufrík plný peňazí. ,,Prezident chce, aby ste sa s pani bavili,” mal im odkázať. ,,Nebol to presne rozkaz. Bola to pre neho akási show,” dodal kuchár. O Aminovi kolujú zvesti, že sa dopúšťal kanibalizmu, čo je podľa Odonteho nezmysel. No a na čom si najradšej pochutnával? Na pečenej koze, ktorá musela pochádzať priamo z pastvín. Vypitvané telo bolo naplnené ryžou, zemiakmi, mrkvou, petržlenom, hráškom, bylinkami, korením a kozím mäsom. Koza musela vyzerať ako živá.

Idi amin
history.com
Máte tip? napíšte nám mailom
Zdroj blesk

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií