Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Prichádza čas vianočný: Viete, ako správne jesť exotické ovocie ako napríklad kaki?

Časy, kedy na našich stoloch bolo iba naše ovocie, sú dávno preč a prichádzajú k nám rôzne nové druhy. Viete, ako správne jesť exotické ovocie? Poradíme vám, ako na to.

Ako správne jesť exotické ovocie – Pitahaya

Hovorí sa jej aj dračie ovocie a naozaj krásne vyzerá. Môže mať rôzne farby a jej čierne semienka sú jedlé. Ako správne jesť exotické ovocie, ktoré vyzerá naozaj veľmi nevšedne? Veľmi jednoducho. Pitahaya sa podáva ako melón. Rozkrojte ju na polovice a tie na plátky či mesiačiky. Dužinu vyjedzte a šupku vyhoďte. Ak si ju kupujete prvý raz, jej chuť vám bude pravdepodobne pripomínať kivi.

Kokosový orech

Môže to vyzerať jednoducho, ale očistiť kokosový orech bez ujmy na zdraví môže byť veda. Najskôr cez tri dierky vylejte kokosové mlieko.  Následne kladivom udierame okolo strednej časti orecha až kým sa nerozdelí. Rozbite ho na menšie kúsky  a malým nožíkom oddeľte dužinu od škrupiny. Hnedú šupku olúpeme škrabkou na zeleninu.

Kaki

Kaki sa u nás objavuje čoraz častejšie. Tu je hneď niekoľko možností, ako si na ňom pochutnať. Keď ho umyjete a zbavíte vrchných lístkov, dá sa nakrájať na mesiačiky ako paradajku a vyhrýzť zo šupky. Nikto vám presne nepovie, ako správne jesť exotické ovocie a možno nájdete aj iný spôsob. Napríklad sa dá šupka ošúpať nožom alebo škrabkou na zemiaky. Niektorí si ho prekroja na polovicu a vyjedia malou lyžičkou.

Karambola

Toto žiarivé žlté ovocie v obchode vďaka jeho farbe neprehliadnete. Vyzerá krásne a servírovanie nie je komplikované. Z umytého ovocia sa odstránia hnedé pásiky po okrajoch a pokrája sa. Karambola sa môže jesť aj so šupkou, ale treba odstrániť semienka, ktoré jedlé nie sú.

Marakuja

Čoraz častejšie sa objavuje ako príchuť v rôznych jogurtoch, jogurtových nápojoch alebo tyčinkách. Ak sa na ňu ale pozriete po rozkrojení, asi sa celkom prirodzene opýtate sami seba, ako správne jesť exotické ovocie, ktoré vo vnútri vyzerá ako nepodarené želé? Marakuju rozkrojte napoly a dužinu vyjedzte lyžičkou. Nie je to veda, ale ak si ju idete kupovať prvý raz, môže byť prekvapením.

Liči

Liči je u nás obľúbené pre jeho sladkú chuť a osviežujúcu dužinu. Tento maličký plod sa najskôr musí zbaviť šupky, ktorú môžete odstrániť nožom alebo aj prstami. Vnútri sa ešte nachádza kôstka, ktorá sa neje.

Kumkvát

Mohli by sme ho prirovnať k mini pomarančom. Zaujímavé na ňom je, že ho môžete jesť aj so šupkou, iba ho treba dôkladne poumývať. Nakrája sa na kolieska a môže sa podávať.

Physalis

Toto ovocie spoznáte ľahko. Sú to oranžové guľôčky v suchom a šušťavom lístí. To iba odstránite a guľôčku celú zjete.

Granadila

Toto exotické ovocie si nachystáte podobne ako Marakuju. Iba ho prekrojíte a dužinu zjete lyžičkou. Semienok sa nemusíte báť, aj tie sú jedlé.

Papája

Papája sa volá aj melón trópov a vyzerá zaujímavo. Ako správne jesť exotické ovocie, ktoré bohaté na samé vitamíny? Ovocie pozdĺžne prekrojte na polovicu a zrniečka  odstráňte lyžicou. Konzumovať sa dá aj pokvapkaná citrónovou šťavou.

Prečítajte si tiež:

Chcete, aby vám ovocie a zelenina ostali dlhšie svieže? Vyskúšajte tieto triky

Zdroje:cas.sk  korzar.sme.sk  pravda.sk  citrusar.sk

 

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií