Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Viete, ktoré ovocie nesmie chýbať v každodennom jedálničku? Jablko

Sladké či kyslé, šťavnaté, vhodné na desiatu, olovrant. Toto ovocie nesmie chýbať v každodennom jedálničku. Áno, hovoríme o jablku.

Jablko je bohaté na vitamíny A,B,C, E, K, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. V šupke nájdeme väčšinu vitamínov a minerálov, preto by sa jablká mali jesť celé aj so šupkou. Toto chutné, šťavnaté ovocie skrýva v sebe veľké množstvo vody. Vďaka tomu očisťuje organizmus od škodlivých látok. Zaženie smäd a zasýti. Obsahuje aj cukor, čiže ho môžete jesť namiesto sladkostí. Čím je jablko mäkšie, tým sladšie je. Samozrejmé, niektoré ženy preferujú radšej tvrdšie, teda kyslejšie jablká.

9554-a-hand-holding-a-bitten-green-apple-pv

Vďaka cukru dodávajú jablká telu energiu, čím sa predchádza únave. Napriek cukru z nich nepriberiete a môžete ich teda jesť bez výčitiek. Zaženú chuť na sladké, čo je veľkým pozitívom. Používajú sa kvôli tomu aj pri chudnutí a zdravom stravovaní. Jablko obsahuje vlákninu, preto je ľahko stráviteľné. Vhodné je aj pre ľudí, ktorý majú hnačky a tráviace problémy. Pomôže pri plynatosti, aj keď ste zjedli niečo ťažké.  Mali by po ňom siahnuť aj ženy trpiace bolesťami hlavy a závratmi.

Jablká posilňujú imunitu. Častou konzumáciou hlavne v zimných mesiacoch môžete predísť nádche, chrípke. Výborné sú aj sušené jablká, po ktorých siahneme skôr v chladnejších mesiacoch ako v lete. Známou vecou je, že jablká bielia zuby a posilňujú ďasná. Zamieňanie jablka a zubnú pastu nie je správne.

Jablká sú síce jesenným ovocím, ale vďaka pestrej ponuke v supermarketoch ich môžeme mať kedykoľvek na ne dostaneme chuť. Môžeme ich jesť v surovom stave, ale aj použiť pri príprave rôznych jedál. Sú dobré na desiatu alebo olovrant. S medom, orechmi a bielym jogurtom sú vhodné aj na ľahkú večeru. Jablčná šťava je vhodná ku každému jedlu, len je potrebné ju zriediť vodou, pretože je dosť sladká.

Takže, každá žena by mala mať vo svojej kabelke jablko, po ktorom môže siahnuť vždy, keď má na niečo chuť a nevie na čo.

Foto: freestockphotos.biz

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií