fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Víno spod vyhasnutej sopky na východe Slovenska treba ochutnať

Máte tip? napíšte nám mailom

Tibavské vína pochádzajú z malebnej oblasti s dlhoročnou vinohradníckou tradíciou. Na pestovanie viniča sú tu ideálne podmienky, a to zďaleka nie je všetko. Vedeli ste, že víno sa vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti, konkrétne na južných svahoch Vihorlatských vrchov dorába už vyše 600 rokov? Mali by ste ho skúsiť!

Víno z Tibavy z východného Slovenska zaujme kvalitou

Víno z Východoslovenskej vinohradníckej oblasti má bohatú históriu a vyniká kvalitou. Za tú zodpovedá poloha vinohradov, ktoré ležia v nížine, ale v tesnej blízkosti jemne zvažujúcich sa pahorkov Vihorlatských vrchov. Na týchto slnkom zaliatych úbočiach s dostatkom zrážok počas jari a studenými zimami hrozno dostáva presne to, čo od našej matky zeme potrebuje pre svoj rast a kvalitu. Pôdy vulkanického pôvodu obsahujú minerálne látky, čo robí chuť miestnych vín špecifickou. Pestujú sa tu rokmi overené odrody ako Tramín červený, Rizling vlašský, Rulandské biele, Muller Thurgau, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon a mnoho iných. Niektoré vinice majú aj cez 50 rokov.

slovenské hrozno
Tibava.sk

Pivnica Tibava rozvíja vinohradnícky potenciál regiónu

Chuť a vôľa po komerčnom pestovaní hrozna a výroby vína v Tibave sa naplno prejavila v 60-tych a 70-tych rokoch minulého storočia. Vznikli vinárske závody, ktoré spracovávali tisíce ton hrozna z lokálnych viníc. Po roku 1989 prišla stagnácia rozvoja vinohradníctva a výroby vína v regióne. V roku 1999 vznikla spoločnosť Pivnica Tibava a začala revitalizovať staršie vinice a vysádzať nové. Výrobné priestory taktiež prešli rozsiahlou rekonštrukciou.

Prečítajte si tiež:
Technologický gigant už nemá problémy len s telefónmi. Huawei ruší aj nový notebook, jeho budúcnosť je otázna
slovenské víno
Tibava.sk

Dobré víno vzniká už vo vinohrade

Vína od spoločnosti Pivnica Tibava vznikajú pod prísnym dohľadom skúsených odborníkov a vyrábajú sa z hrozna dopestovaného výlučne z vlastných viníc. Proces fermentácie je riadený, vďaka čomu vznikajú technologicky čisté vína s odrodovou charakteristikou. Tie následne vyzrievajú v nerezových tankoch alebo drevených sudoch. Zaujímavé je, že spoločnosť má vlastné laboratórium a dokáže analyzovať priebeh fermentačného procesu. Podľa toho môže zaujať individuálny prístup ku každému vínu a ponúknuť všetko, čo zákazník očakáva.

víno z východného Slovenska
tibava.sk

Kvalita ocenená medailami

Tibavské vína sa môžu nepochybne pýšiť plnou chuťou, krásnou farbou a buketom. O tom, že Pivnica Tibava robí dobré víno, svedčia aj mnohé slovenské i zahraničné ocenenia. V roku 2019 získali medaily v USA, Rakúsku, Poľsku, Českej republike a na našich súťažiach ako  Medzinárodná súťaž vín Vinné 2019, Medzinárodná výstava vín Bojnice 2019, Medzinárodná výstava vín TOKAJ 2019 či Medzinárodná súťaž vín DUŠA 2019. Vo februári roku 2014 získala Pivnica Tibava ako prvá vo vinárskom priemysle na Slovensku medzinárodne platný certifikát FSSC 22000. Certifikát je uznaným štandardom pre bezpečnosť potravín a pre obchodné reťazce je dostatočným dôkazom o bezpečnosti potravín zo strany výrobcu. Toto víno si však môžete vďaka retailovým predajniam a  vinotékam kúpiť kdekoľvek, nemusíte za ním cestovať.

Prečítajte si tiež:
Adrenalínové zážitky: Vyskúšate let balónom, off-road jazdu, voľný pád či paddeboarding?
Pivnica Tibava
tibava.sk

Víno z východného Slovenska – to je Pivnica Tibava. Doprajte si pokojný večer, vyložte si nohy a užite si lahodnú chuť slovenského vína s dlhoročnou tradíciou.

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií