Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Ochlaďte sa v horúcom lete: 5 potravín, ktoré dokážu zázraky s prehriatym organizmom

Jedlo je neodmysliteľnou súčasťou každého z nás. Ale čo ak je horúco? Existuje jedlo, ktoré nás v teplých dňoch skutočne ochladí? Veruže áno!

1. Teplé nápoje

Možno je to trochu nepochopiteľné, ale ľadové nápoje nie sú také efektívne, ako sa na prvý pohľad zdá. Existuje veľa teórií, akými sa tento jav vysvetľuje. Jednoducho ide o to, že studený nápoj musí telo zohriať na našu telesnú teplotu, čím vydáva energiu, ktorou sa zahrieva.

V prípade pitia teplého nápoja sa ho organizmus snaží schladiť, a tým tiež schladí aj samo seba. Najlepšie je, ak pijete skôr teplé alebo vlažné nápoje a vyhnete sa tým ľadovým a tiež vriacim. V lete sa teda môžete ochladiť kávou, čiernym čajom, zeleným čajom či kakaom.

jedlo
Zdroj: canva.com

2. Zelenina

Medzi zeleninu, ktorá dokonale schladí náš organizmus, patrí napríklad ružičkový kel, ľadový šalát, poľný šalát, červená repa, artičoky, paradajka, uhorka, baklažán, karfiol, brokolica, čínska kapusta, špargľa, paprika, špenát, žerucha či reďkovky. Kombináciou viacerých druhov zeleniny si môžete vytvoriť výdatný šalát každý deň v lete. Výhodou bude to, že sa nebudete potiť a ako bonus ešte aj schudnete.

3. Ovocie

Jednoduché a ľahké jedlo, ktoré nielenže človeka nabudí energiou, ale ešte ho aj ochladí. Medzi druhy ovocia, ktoré ľudský organizmus chladia, patrí napríklad grapefruit, ananás, kivi, rebarbora, citrón, jahody, ríbezle, mandarínky, pomaranče, čučoriedky, žltý melón, mango, papája, vodný melón, jablká, banány, hrušky, ale aj hrozno. Pozor však na marhule. Tie totiž patria do skupiny jedál, ktoré vaše telo zohrejú.

jedlo
Zdroj: canva.com

4. Mäso

Mäso tvorí obľúbenú zložku potravy každého ľudského mäsožravca. Padne vhod na dobrej grilovačke a práve grilované mäso dokáže ľudské telo schladiť. Ugrilovať si môžete napríklad baraninu, hus, morku, králika či prepelicu. Klasickí jedáči môžu ostať verní aj kuracinke a poriadnym steakom. No ak vás už klasické jedlá z grilu nebavia, inšpirujte sa našim výberom skvelých receptov na grilovanie.

5. Mliečne výrobky

Skvelý chladivý efekt pre náš organizmus má napríklad ovčí aj kozí syr, kozie mlieko, jogurt, tvaroh, kefír aj kyslá smotana. Ak máte problém s laktózou, vynechajte produkty z kravského mlieka a doprajte si tie z kozieho a ovčieho, ktoré majú nižší obsah ťažko stráviteľnej laktózy.

Ak vám obyčajné vymenovanie týchto potravín veľmi nepomohlo, radi vás inšpirujeme aj inak. Prezrite si top 5 receptov na skvelé a svieže cestovinové šaláty, ktoré sme pre vás vybrali.

Zdroj: nataliri.cz

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií