fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Talentovaná cukrárka z LULU’s bakery: Najkrajšie torty robím na konci dňa, keď som už úplne unavená a kúsok pred vyhorením

Cukrárka Lucia Gažová (29) je známa pre svoju vášeň k pečeniu. Čo všetko prezradila o tvorbe originálnych koláčov a toriet, ktoré sú už na pohľad také pekné, že ich je škoda pokaziť a zjesť?
 

Vo svojej produkcii vyrábate na objednávku okrem tortičiek aj víkendové balíčky, kde si zákazníci môžu vybrať až z 15 druhov. O aké koláčiky ide a a ktoré patria medzi najobľúbenejšie?

Víkendové balíčky pre našich zákazníkov väčšinou obsahujú 15 až 20 druhov koláčikov, ktoré zákazníkom namixujeme my – ako výber toho najlepšieho, čo v daný týždeň pripravujeme. Zákazníci majú tieto balíčky veľmi radi, lebo nemusia dodržať minimálny počet odberu koláčikov a majú krabicu plnú rôznorodých farieb a chutí. Krabičky vždy obsahujú tartaletky, makarónky, čokoládové košíčky, brownie, cheesecaky, naše kocky, profiterolky a bezlepkové koláčiky v rôznych chuťových variáciách.

Myslím, že suverénne najobľúbenejšie sú tartaletky v rôznych chuťových kombináciách, lebo pri nich je skvelé, že každá môže byť úplne iná a dajú sa variovať naozaj na mnoho spôsobov.

Jarné obdobie so sebou prináša i Veľkú noc. Aké sú tohtoročné trendy pri výrobe koláčikov? Príchute, zdobenie, farby…

Ja sa vždy snažím si skôr tie trendy zadefinovať sama, nie sa držať toho, čo je práve populárne a čo robia všetci. Chcem, aby moje koláčiky boli jednoducho moje aj na prvý pohlaď. Do koláčikov pripravovaných na Veľkú noc sa vždy snažím priniesť trochu jari, či už v chutiach, alebo vo farbách. Nesmú tam chýbať ľahké ovocné krémy, zelená farba pomletých pistácií a kopec čerstvého ovocia a jedlých kvietkov, ktoré koláčiky povýšia takmer až na umelecké dielo.

Zdroj: facebook.com/LULU’s bakery

Popíšte, ako vyzerá proces klasickej torty napríklad na oslavu. Čo je pri výrobe najťažšie a na čo sa pri jej tvorbe najviac tešíte?

Torta je spomedzi ostatných koláčikov a dezertov mierne iná, a to kvôli tomu, že pri nej neplatí pravidlo, že čím je čerstvejšia, tým je lepšia. Vyžaduje si, aby bola trochu odležaná a prešli ňou všetky chute. U nás vo výrobni trvá príprava každej torty niekoľko dní.

Jeden deň sa upečie korpus na druhý sa tortička naplní, na tretí sa obtrie a zdobí. Preto sa príprava torty nedá počítať na hodiny, lebo to jednoducho nie je ono. Na tortách mám, samozrejme, najradšej ich zdobenie. Keď mám pokoj a čas, môžem sa s každou jednou vyhrať a ozdobiť ju podľa mojich i zákazníkových predstáv. To je moja najobľúbenejšia časť celého tortovania.

Zdroj: facebook.com/LULU’s bakery

Kde hľadáte inšpiráciu na zdobenie toriet/koláčikov?

Snažím sa inšpiráciu cielene nevyhľadávať, neopakovať po trendoch a po tom, čo robia ostatní, lebo už je toho na slovenskej cukrárskej scéne skutočne primnoho. Často ma inšpiruje kvet, ktorý uvidím, obraz, fotografia alebo len tak prechádzka vonku. Tiež sa mi stáva, že zaspávam a zrazu mi napadne, aké zdobenie by sa mi páčilo, čo by som chcela vyskúšať. Následne beriem papier a kreslím.

Zo skúseností viem, že najkrajšie torty robím na konci dňa, keď som už úplne unavená a mám pocit, že som kúsok pred vyhorením. Vtedy ma to vnútorne naštartuje a vždy vznikne niečo úplne iné a jedinečné. Možno nie nové pre celý svet, lebo vymyslené bolo už takmer všetko. Pre mňa je to ale niečo výnimočné.
 
Zdroj: facebook.com/LULU’s bakery

Keby ste mohli odporučiť váš TOP koláč, ktorý by to bol a na akú príležitosť?  

Ja mám skutočne rada všetky, ktoré robíme. Skvelý je náš malinový Pán Punčák alebo Pavlova torta s pistáciovou príchuťou, čučoriedkové brownie, marakujová makarónka. Je pre mňa až nereálne vybrať si jeden.

Zdroj titulnej foto: facebook.com/LULU’s bakery

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií