Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Trojica si v Piešťanoch otvorila predajňu donutov: Ako je možné, že sú všetky zdravé?

V Piešťanoch, ale aj na celom Slovensku je toho ako šafránu. Sladká pochúťka u nás ešte nezažíva úplný boom, ale vďaka Donut sk možno bude. Lebo keď raz ochutnáte, budete chcieť stále viac. Predstavujeme vám najlepšie donuty v hre.

Našli sme ich v naoko zastrčenej pasáži, no ich logo sa prehliadnuť nedalo. Zlákala nás malá predajnička, pred ktorou stálo trio vysmiatych ľudí: Eva Kalusová, Tomáš Kalus a Lukáš Lehuta. Prečítajte si o vzniku jednej z mála donutérií na Slovensku.

V článku sa dozvieš aj:

  • ako súvisí Afrika s donutmi,
  • ako dlho im trvalo, kým prišli na správny recept,
  • koľko trvá výroba jedného donutu,
  • ako je možné, že všetky ich donuty sú zdravé.
Lukáš, Eva a Tomáš sa rozhodli ísť vlastnou cestou. Donuty piekli do tretej rána. Zdroj: Eva Jonisová

 

Nápad vznikol na Kapverdách

Jeden z trojice majiteľov Donut sk vďačí za túto ideu dovolenke v Afrike, na ktorej bol v októbri minulého roka. Na Kapverdách sa Tomáš stretol s partiou Slovákov, pričom jeden z nich mu spomenul svojho známeho zo Žiliny, ktorý si tam prednedávnom otvoril donutériu.

Tomášovi sa nápad so “šiškami” (vhodnejší slovenský ekvivalent neexistuje) tak zapáčil, že viac nebolo treba.Odkedy sa vrátil z dovolenky, musíme robiť,” hovorí so smiechom Eva. Tomáš spomína, že neprišiel so žiadnym konkrétnym plánom; mal len víziu. Keďže je žilinská donutéria frenčíza, ktorá má hlavné sídlo v Ostrave, týždeň po dovolenke sa vybral rovno tam. Nasledovali stretnutia, telefonáty, rozhodnutia.

Rozhodli sa ísť svojou cestou

I keď na začiatku zvažovali, že by išli taktiež cestou frenčízy, napokon zvolili svoju vlastnú. „Buď do toho ideme sami a budeme skúšať, alebo si zaplatíme licenciu a ukážu nám to,” hovorí Lukáš, „no a ak by sme išli cestou licencie a niečo by sa pokazilo, nevedeli by sme, kde nastal problém. Prečo to kysne, prečo to nekysne. Keď to sami skúšate, viete aj riešiť problémy.”

Trojica majiteľov sa dokonale dopĺňa a o vtipy či dobrú náladu nie je núdza. Zdroj: Eva Jonisová

 

Eva s Tomášom predtým pracovali vo finančníctve, Lukáš v gastre. Trojica sa dokonale dopĺňa, čo vidíme aj v srdečnom podpichovaní sa a mnohých spoločných zážitkoch, keďže sa poznajú už 12 rokov. Ako to medzi nimi funguje? „Tomáš je ten, čo všetko chce. Stačí mu ponúknuť a berie. Lukáš je ten racionálny, zdržanlivý, drží nás pri zemi, je praktický a vie veľa o práci v gastro priemysle. Ja som medzi nimi rozhodca, musím ich uzemniť,” opisuje prácu v trojici Eva. Ako inak, opäť so smiechom.

Dlhé rady a žiadne zásoby: aj tak vyzerali prvé dni

Oficiálne Donut sk funguje od 15. marca. Na začiatky spomínajú s humorom. Hovoria, že prvé dva týždne piekli a ozdobovali do tretej v noci, od ôsmej predávali. Počas otváracieho víkendu mali nachystané zásoby na týždeň; minuli sa za dva dni. Museli zavrieť a ísť na nákup k dodávateľom. Ľudia čakali, tvorili sa rady až po ulicu a donuty dorábali 4-krát za deň. 

donuty
Kávenka, 3Bitka či Lentilka? Výber je veľký a každý deň sa mení. Zdroj: Eva Jonisová

 

Tempo bolo šialené. Trojica majiteľov spomína aj na to, že Lukáš mal i ďalšiu prácu – z výrobne sa vracal o tretej v noci, o piatej už vstával. Bolo to nielen náročné, ale aj nebezpečné.

Postupne sa situácia upokojila. Medzičasom sa trošku rozrástli, prijali do tímu Eriku a pekára Milana, vďaka čomu majú viac času napríklad aj na administratívnej záležitosti firmy.

https://www.instagram.com/p/B0vKBPxneUy/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 

Koľko trvá výroba donutov?

„Raz sa ma niekto spýtal, koľko trvá výroba jedného jediného donutu,” zobral si slovo Lukáš, „musíte zobrať a navážiť vodu, múku… Nechá sa to odležať, nakysnúť, vyvaľkať, zas odležať, zas vykysnúť, upiecť, ozdobiť. Výroba jedného donutu trvá 6 hodín.” Samozrejme, nikto si však neupečie len jeden donut.

A ako dlho im trvalo, kým prišli na ten správny recept? Vraj celých 6 mesiacov! Dokonca ešte pri otvorení celkom nevedeli, čo a ako. Ukázalo sa však, že dni a noci strávené pokusmi a omylmi priniesli svoje ovocie.

Ktorý je ten najobľúbenejší?

… otázka, na ktorú neexistuje odpoveď. Každý zákazník má rád niečo iné. Dosť sa predávajú lotusové a Oreo donuty, preto sú v ponuke každý deň. Aj napriek tomu, že sú obľúbené, z času na čas nejaký zostane. Čokoládové sú klasika, ovocné letia teraz cez leto. Lekvárovo-makový má tiež svojich skalných fanúšikov. 

Vo všeobecnosti ale platí, že po plnených donutoch sa len tak zapráši. Zo začiatku ich plnili iba vanilkovým krémom, teraz už aj čokoládovým či kávovým.

„Keď sa zákazník spýta, ktorý mu odporúčame, zvyknem povedať, že ten, ktorý mu ako prvý padol do oka,” hovorí Tomáš.

https://www.facebook.com/791389611219863/videos/1280953045405732/?v=1280953045405732

 

V ponuke je napríklad 3Bitka, Rafaello, Nutella, Malina, Čučoriedka, Višňa v čokoláde, Kávenka, After Eight, Horalka, Lentilka, Boston (s kúskom Toffifee)…

Nedávno začali aj s výrobou donutových tortičiek. „Prišla jedna pani, ktorá sa nás spýtala, či by sme nevedeli spraviť taký väčší donut. Tomáš, samozrejme, hneď povedal, že áno. Až potom sme riešili, či sa to naozaj bude dať,” smejú sa všetci naraz. Zvládli už aj také výzvy, ako napríklad donuty v tvare zubov.

Donutová torta v tvare zubov, prečo nie? Zdroj: Donut sk

 

Ak si myslíte, že s tým bolo veľa roboty, máte pravdu. Tomáš hovorí: „Keď sa robí torta, nikdy nevieme, aká nakoniec bude. To, ako cesto vykysne, závisí aj od počasia: či je teplo, chladno, či prší alebo aký je tlak. Kysnuté cesto je živé.” 

Ďalšou obľúbenou otázkou je, či nemajú zdravší variant. „Keď sa to niekto spýta, automaticky odpovedám, že všetky naše donuty sú fitness. Dáš si jeden a hneď utekáš do fitka,” hovoria pobavene. Iste, premýšľali aj nad zdravším variantom, no sú toho názoru, že pridať niekoľko lyžíc celozrnnej múky a tváriť sa, že je to eko-bio-raw, nie je tou najlepšou voľbou. Radšej budú robiť donuty také, aké majú byť. 

https://www.instagram.com/p/B1YAXmXopna/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 

Ku koncu dňa sú takmer vždy vybrakovaní. A keď sa sem-tam stane, že im niečo zostane, spravia donutmi radosť deťom z detských domovov. 

Kde nájdeme tie najlepšie donuty?

Zatiaľ v Piešťanoch na adrese Námestie slobody 16, a to od pondelka do nedele. No možno ich stretnúť aj na rôznych akciách.

najlepšie donuty
Donut sk sídli v Piešťanoch na Námestí slobody 16. Zdroj: Eva Jonisová

 

Nedávno boli napríklad na Pohode, často sa objavujú v Elektrárni Piešťany (zrekonštruovaný priestor niekdajšej elektrárne, v ktorom sa koná množstvo kultúrnych akcií). Okrem klasických donutov si u nich môžete kúpiť aj tie mini (napríklad na svadbu) či, naopak, väčšie torty. A čím bláznivejšie prianie, tým väčšia radosť tímu Donut sk.

Z plánov do budúcna stojí za zmienku, že na donuty sa pomaličky môžeme začať tešiť aj v Trnave na Hlavnej v Pasáži Európa.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií