fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Pred depresiou nás môže ochrániť aj niektoré jedlo. Čo konzumovať, aby sme sa cítili dobre nielen fyzicky ale i psychicky?

Jedlo môže ovplyvniť nielen fyzické, ale i psychické zdravie človeka…

Depresia je psychické ochorenie, ktoré môže postretnúť skutočne hocikoho z nás a to aj vo chvíli, kedy by to nečakal. Aj keď sa, samozrejme, nedá úplne ovplyvniť to, čo nám život prináša, v boji s touto chorobou sa môžeme popasovať napríklad aj tým, aké jedlo konzumujeme.

Práve správny výber jedla môže byť dokonca prevenciou vzniku depresie. Stačí konzumovať množstvo surovej zeleniny a ovocia. Jedenie týchto potravín má podľa výskumov nielen dlhodobé ale i krátkodobé účinky, pričom medzi ne patrí i lepšia nálada.

“Podarilo sa nám dokázať, že najlepšie účinky na našu psychiku ma predovšetkým surová zelenina a surové ovocie. Ak boli rovnaké potraviny uvarené či zakúpené v konzerve, tieto účinky sa nepotvrdili. Ako ideálne denné množstvo sa pritom ukázalo 6 malých porcií surovej zeleniny či surového ovocia,” upresnila autorka tejto štúdie, Dr. Tamlin Connerová.

Vedci dokonca zostavili aj rebríček potravín, ktoré sú v boji s depresiou najúčinnejšie:

  1. mrkva
  2. banány
  3. jablká
  4. tmavozelené lístky (napríklad špenát)
  5. grapefruit
  6. hlávkový šalát
  7. citrusy
  8. bobuľové ovocie
  9. uhorka
  10. kiwi

 

 

Zdroj: Spring

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií