Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Čo prinieslo teplé počasie? Okrem dovolenky napríklad aj salmonelózu

Mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia a rýchlo rastú. „Ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy. Prenášajú sa nielen rukami, ale napríklad i utierkami a kuchynskými pomôckami,“ povedala Trusková. Medzi príznaky salmonelózy patrí vysoká teplota, nevoľnosť, zvracanie, kŕčovité bolesti, zelené hnačky s prímesou krvi. Tie nastupujú už šesť až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. Pri ochorení je nebezpečná strata tekutín.

Ako sa jej vyhnúť?

  • Nekonzumujte rizikové potraviny neznámeho pôvodu.
  • Používajte iba pitnú vodu.
  • Chráňte potraviny pred hmyzom a hlodavcami.
  • Jedlá dôkladne tepelne spracúvajte, bezpečnými kulinárskymi postupmi.
  • Zeleninu a ovocie dôkladne poumývajte pod tečúcou pitnou vodou.
  • Nepoužívajte potraviny po dátume spotreby.
  • Dodržiavajte čistotu pri spracúvaní potravín do pokrmov.
  • Pred prípravou jedla i počas nej si dôkladne umývajte ruky.
  • Zabráňte styku medzi surovými a uvarenými jedlami.
  • Nezmrazujte znova úplne alebo čiastočne rozmrazené potraviny.
  • Mäso nakupujte iba v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení.
  • Jedlo a rýchlo sa kaziace potraviny noste v lete v taškách s chladiacimi vložkami.

Salmonelóza sa prenáša nielen nedostatočne tepelne upraveným kontaminovaným mäsom, tepelne nedostatočne upravenými slepačími vajcami, výrobkami z nich a pokrmami, do ktorých sa pri domácej príprave pridávajú surové vajcia, ale aj kontaminovanými rastlinnými potravinami (nedostatočne umytá zelenina, ovocie). Salmonely ničí teplota 75 stupňov Celzia počas 10 minút. Teplota musí byť dosiahnutá rovnaká vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

Zdroje: http://www.teraz.sk/slovensko/skory-nastup-tepleho-pocasia-zvysil/334570-clanok.html

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3512:salmoneloze-sa-moete-vyhnu&catid=95:informacie-pre-spotrebiteov

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií