Čo chutí nášmu mozgu?
Vedci dokázali, že jedením si môžeme vybudovať cestu k rýchlejšej mysli a vyhnúť sa demencii pomocou šiestich kľúčových potravín!
Rastúce množstvo vedeckých výskumov naznačuje, ako môžeme ovplyvniť mozgovú činnosť. Konzumácia niektorých potravín môže zmeniť našu náladu a pomôcť nám premýšľať rýchlejšie. Tieto potraviny môžu tiež znížiť riziko Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie. Niektorí odborníci naznačujú, že bežné potraviny sú rovnako dobré ako výživové doplnky, len treba vedieť, ktoré to sú, a ako s nimi zaobchádzať.
Prepojenie medzi stravou a zdravím je všetkým veľmi dobre známe. Ale málokto vie, že to, čo jeme môže mať tiež priamy vplyv na ten najzložitejší orgán v ľudskom tele – mozog. Oblasť tohto výskumu nabrala takú váhu, že má dokonca svoje pomenovanie. Stravu, ktorá napomáha zdravému mysleniu a mozgovej činnosti nazývame neurovýživa.
6 potravín pre zdravé fungovanie mozgu a mysle
1. Olivový olej: Efektívne riešenie problémov
Olivový olej je zdravší, ako slnečnicový, preto je dobré pripravovať na ňom jedlá častejšie. Má výborný vplyv na zdravie. Dá sa použiť v kuchyni aj v kozmetike. Olivový olej je typický desiatimi až pätnástimi percentami nasýtených tukov. Tiež obsahuje látky nazývané polyfenoly, ktoré môžu chrániť pred internými procesmi, ktoré vedú k demencii.
2. Citrusy: Podpora schopnosti vnímania
Citrusy osviežujú. Nie len telo, ale aj myseľ. Dajú sa využiť na mnoho spôsobov – v kuchyni do varenia, ochutenia vôd či koláčov, pokrájané kúsky zmiešané s jogurtom, až po kozmetiku – šampóny, krémy, spreje… Pravidelné jedenie citrusov dokáže znížiť riziko cievnej mozgovej príhody až o 19 % .
3. Orechy: Sústredenie a koncentrácia
Nie nadarmo sa hovorí, že vlašský orech vyzerá ako mozog. Má blahodárne účinky pre zlepšenie rozmýšľania a koncentrácie. Má mnoho antioxidantov, omega-3 mastných kyselín, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, bielkovín, a mnoho mnoho ďalších látok, ktoré sú prospešné pre správne a rýchle fungovanie mozgu.
4. Ryby: Vyššie IQ
Všetky morské plody obsahujú omega-3 mastné kyseliny, jód a vitamín D – všetky prvky spojené so zdravím mozgu. Výskum ukázal, že ľudia, ktorí jedia ryby pravidelne majú väčší mozog a rýchlejšie myslenie.
5. Čokoláda: Presné myslenie
Ak ste sa práve potešili, že budeme môcť jesť všetku čokoládu, a bude vám to lepšie myslieť, sklamem vás. Pre rýchlejšie a presnejšie myslenie by sa mala jesť horká čokoláda. Je kvalitnejšia, pretože sa skladá z vyššieho podielu kakaa, ako mliečne či biele čokolády. Čokoláda obsahuje kofeín, ktorý nás udrží v strehu, a látky, ktoré dokážu zlepšiť našu náladu.
6. Bobuľoviny a lesné ovocie : Pamäť a zrak
Černice, maliny, čierne ríbezle, čučoriedky, jahody, čerešne, čierne a červené hrozno obsahujú látky, ktoré majú priaznivý vplyv na cievy. Toto ovocie zvyšuje prietok krvi do časti mozgu, ktorá sa zaoberá s koncentráciou, pamäťou a pozornosťou k detailu.
A čím skôr začneme jesť inteligentne, tým lepšie pre nás a naše telo.
Zdroj: dailymail.co.uk pixabay.com