Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Týchto 6 potravín vám rozhýbe mozog a myslenie!

Čo chutí nášmu mozgu?

Vedci dokázali, že jedením si môžeme vybudovať cestu k rýchlejšej mysli  a vyhnúť sa demencii pomocou šiestich kľúčových potravín!
Rastúce množstvo vedeckých výskumov naznačuje, ako môžeme ovplyvniť mozgovú činnosť. Konzumácia niektorých potravín môže zmeniť našu náladu a pomôcť nám premýšľať rýchlejšie. Tieto potraviny môžu tiež znížiť riziko Alzheimerovej choroby a iných foriem demencie. Niektorí odborníci naznačujú, že bežné potraviny sú rovnako dobré ako výživové doplnky, len treba vedieť, ktoré to sú, a ako s nimi zaobchádzať.

Prepojenie medzi stravou a zdravím je všetkým veľmi dobre známe. Ale málokto vie, že to, čo jeme môže mať tiež priamy vplyv na ten najzložitejší orgán v ľudskom tele – mozog. Oblasť  tohto výskumu nabrala takú váhu, že má dokonca svoje pomenovanie. Stravu, ktorá napomáha zdravému mysleniu a mozgovej činnosti nazývame  neurovýživa.

6 potravín pre zdravé fungovanie mozgu a mysle

mozog

1. Olivový olej: Efektívne riešenie problémov

Olivový olej je zdravší, ako slnečnicový, preto je dobré pripravovať na ňom jedlá častejšie. Má výborný vplyv na zdravie. Dá sa použiť v kuchyni aj v kozmetike. Olivový olej je typický desiatimi až pätnástimi percentami nasýtených tukov. Tiež obsahuje látky nazývané polyfenoly, ktoré môžu chrániť pred internými procesmi, ktoré vedú k demencii.

olivový olej

2. Citrusy: Podpora schopnosti vnímania

Citrusy osviežujú. Nie len telo, ale aj myseľ. Dajú sa využiť na mnoho spôsobov – v kuchyni do varenia, ochutenia vôd či koláčov, pokrájané kúsky zmiešané s jogurtom, až po kozmetiku – šampóny, krémy, spreje…  Pravidelné jedenie citrusov dokáže znížiť riziko cievnej mozgovej príhody až o 19 % .

citrusy

3. Orechy: Sústredenie a koncentrácia

Nie nadarmo sa hovorí, že vlašský orech vyzerá ako mozog. Má blahodárne účinky pre zlepšenie rozmýšľania a koncentrácie. Má mnoho antioxidantov, omega-3 mastných kyselín, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, bielkovín, a mnoho mnoho ďalších látok, ktoré sú prospešné pre správne a rýchle fungovanie mozgu.

orechy

 

4. Ryby: Vyššie IQ

Všetky morské plody obsahujú omega-3 mastné kyseliny, jód a vitamín D – všetky prvky spojené so zdravím mozgu. Výskum ukázal, že ľudia,  ktorí jedia ryby pravidelne majú väčší mozog  a rýchlejšie myslenie.

ryba

5. Čokoláda: Presné myslenie 

Ak ste sa práve potešili, že budeme môcť jesť všetku čokoládu, a bude vám to lepšie myslieť, sklamem vás. Pre rýchlejšie a presnejšie myslenie by sa mala jesť horká čokoláda. Je kvalitnejšia, pretože sa skladá z vyššieho  podielu kakaa, ako mliečne či biele čokolády. Čokoláda obsahuje kofeín, ktorý nás udrží v strehu, a látky, ktoré dokážu zlepšiť našu náladu.

čokoláda

6. Bobuľoviny a lesné ovocie : Pamäť a zrak

Černice, maliny, čierne ríbezle, čučoriedky, jahody, čerešne, čierne a červené hrozno obsahujú látky, ktoré majú priaznivý vplyv na cievy. Toto ovocie zvyšuje prietok krvi do časti mozgu, ktorá sa zaoberá s koncentráciou, pamäťou a pozornosťou k detailu.

maliny

A čím skôr  začneme jesť inteligentne, tým lepšie pre nás a naše telo.

Zdroj: dailymail.co.uk   pixabay.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií