fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Mnísi začnú vyrábať pivo podľa 220-ročného legendárneho receptu! Kedy sa dočkáme prvej várky?

Mnísi po mnohých rokoch opäť oprášia starú receptúru na výrobu piva Grimbergen. Nepôjde o sériovú výrobu.

Grimbergen je obchodná značka rôznych belgických opátskych pív. Pôvodne ho vytvorili mnísi v meste Grimbergen, teraz ho varia dva rôzne pivovary v Belgicku a vo Francúzsku.

Ich motto „Ardet nec consumitur” (spálené, ale nezničené) bolo vždy spojené s vynikajúcim pivom, ktoré pripravovali stáročia (až do francúzskej invázie v roku 1795). V tomto roku, paradoxne, Francúzi vypálili všetky pivovary v opátstve, čo postihlo i samotnú výrobu piva.

Prešlo niekoľko generácií a časom sa na tradičnú, no veľmi úspešnú receptúru zabudlo. O 220 rokov neskôr belgickí mnísi našli starý recept na výrobu piva a po dlhom snažení sa im ho napokon podarilo aj rozlúštiť (išlo o zmes latinčiny a starej holandčiny).

Zdroj: upsocl.com

Pôjde o jedinečné pivo

Hoci pivo Grimbergen kúpite v obchodných reťazcoch i dnes, keďže sa od roku 1950 predáva po celom svete, sériovo vyrábané pivo nie je to isté ako pivo vyrobené podľa starobylého receptu. Mnísi dúfajú, že prvú várku budú mať hotovú do roku 2020. Ešte predtým však musia rok stráviť na pivovarníckom kurze v Kodani.

„Mali sme knihy so starými receptami, ale nikto ich nevedel preložiť. Boli napísané v latinčine a starej holandčine, takže porozumieť im nebolo vôbec jednoduché. Strávili sme hodiny prezeraním kníh a zoznamov prísad, z ktorých sa kedysi pivo vyrábalo, ako napríklad druh chmeľu, ale i to, aké druhy sudov a fliaš používali,” povedal Karel Stautemas pre agentúru Reuters.

Stautemas je jedným z jedenástich mníchov, ktorí žijú v opátstve a pracuje v pivovare už niekoľko rokov.

Zdroj: upsocl.com

Na realizáciu projektu bolo potrebné schválenie miestnym zastupiteľstvom, ktoré však ani na malý okamih nezaváhalo. Vtedy nastal ten správny moment, aby si mnísi naštudovali starú receptúru a začali s výrobou. Zisk z piva, ktoré sa bude vyrábať iba z miestnych surovín, sa použije na údržbu pivovaru a charitatívne účely.

Ak ste dostali po prečítaní tohto článku chuť na jedno orosené, neváhajte a určite si ho dajte. Má množstvo pozitívnych účinkov.

Zdroj: upsocl.com

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií