Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Kráska z Liptova nechala školu a splnila si koláčový sen. Teraz rúca mýty o nezdravých sladkostiach

Dievča, ktoré ma rado ľudí, verí v dobro a vo svoj koláčový sen.

Že koláčiky sú nezdravé a priberá sa z nich? Talentovaná Andrea Kubasová rúca mýty a stereotypy. Jej cukrovinky sú nielenže z kvalitných, zdravých surovín, ale svojím originálnym vzhľadom upútajú očko nejedného náročného zákazníka.

Prečítajte si o nezvyčajnom príbehu Liptáčky, ktorá kvôli svojej láske k pečeniu obetovala vysokú a aj keď to nie je pravidlom, jej sa to rozhodne vyplatilo.

https://www.instagram.com/p/Brsapdng1KV/?utm_source=ig_web_copy_link

Na Slovensku ste jednou z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších cukrárok. Bolo pečenie vašim snom od detstva?

Neviem, či som, ale ak to tak vnímate, je to pre mňa pocta. Od detstva som k pečeniu nejak extra neinklinovala, občas som pomohla mamke v kuchyni, ale to asi ako každé dievča. U mňa sa tá láska k pečeniu prejavila neskôr. Najskôr ma viac bavilo variť, brala som to ako takú formu psychohygieny. A časom som sa viac našla v tom pečení .

Boli ste na vysokej škole, ostával vám posledný semester piateho ročníka. Rozhodnutie ukončiť štúdium teda asi prekvapilo vašich blízkych. Ako to zobrali?

Na toto síce nie som veľmi pyšná, ani nikomu nechcem dávať takýto príklad (smiech), ale je to tak. Študovala som verejnú správu, štúdium ma ale vôbec nebavilo, bolo pre mňa nezáživné, nevedela som si predstaviť , že by som po škole mala sedieť niekde na úrade alebo v kancelárii. Došlo mi to ale celé trošku neskoro, až v tom poslednom semestri, po tom, ako som účinkovala v jednej kuchárskej súťaži. Určite ale toto rozhodnutie neľutujem a nesmútim, že nemám titul. Namiesto toho som si urobila výučný list v odbore cukrár.

Čo sa týka reakcie mojich blízkych, keďže pochádzam z rodiny, kde sa na vzdelanie dával veľký dôraz, samozrejme boli sklamaní. Keď ale časom videli, že to s pečením myslím naozaj vážne, začali mi so všetkým veľmi pomáhať, za čo som im nesmierne vďačná.

Slovensko je malý trh. Ako sa vám podarilo rozbehnúť biznis? 

Trh je malý a konkurencia je čoraz väčšia, čoraz viac dievčat a žien nachádza záľubu v pečení. Ja som mala šťastie, že som bola jedna z prvých, ktoré sme začali to pečenie robiť modernejšie, s dôrazom na kvalitu surovín, piecť moderné dezerty, zaujímavé aj vizuálne. Myslím, že ľudia už majú dosť klasických tort a koláčov plných stužovačov, margarínu, umelých farbív a podobne. Preto je teraz záujem aj o inú alternatívu.

V našom regióne som bola prvá, ktorá sa tomuto začala venovať oficiálne, so všetkým, čo k tomu patrí. Nepiekla som to len tak doma. Veľa som sa prezentovala na sociálnych sieťach, čo mi pomáha stále. Ľudia sa o mne dozvedeli, vyskúšali, zas odporučili niekomu ďalšiemu a takto pekne sa to posúva stále ďalej. Na mne je, aby som si svoje dobré meno nepokazila a nesklamala svojich zákazníkov.

Začiatky boli samozrejme veľmi ťažké, každý, kto podniká, alebo skúšal podnikať v gastronómii, vie, čo to obnáša. Človek sa musí obrniť trpezlivosťou, aby zvládol všetko, čo vyžadujú úrady. Mám však skvelú rodinu a blízkych, ktorí mi vo všetkom pomohli. Bez nich by som to zvládla len ťažko.

Každá torta a koláč, ktoré upečiete, sú originálne. To chce veľkú dávku kreativity. Necítite sa niekedy vyhorená?

Teším sa, že to takto vnímate a ďakujem. Máte pravdu, je to občas veľmi ťažké. Inšpirácie je veľa, či už na rôznych blogoch, v knihách, internet je nekonečný zdroj inšpirácie. Pre mňa je ale podstatné mať stále svoj štýl, aby moje torty a koláče niesli môj rukopis, ktorý bude na prvý pohľad rozpoznateľný. Niekedy je to naozaj veľmi ťažké prísť s niečím novým, keď už všetko niekto vymyslel a urobil. Zatiaľ som ale nepocítila nejaké vyhorenie, občas na mňa príde taká chvíľková kríza, väčšinou ku koncu týždňa, keď dokončujeme všetky objednávky. Vtedy si potrebujem trochu oddýchnuť, vyvetrať si hlavu, prísť na iné myšlienky a tá kreativita ma, vďakabohu, vždy znovu navštívi.

Mám ťažkú prácu, ktorej venujem takmer všetok svoj čas, preto potrebujem občas vypnúť.

Rok za rokom vám práce pribúda, v akom časovom rozmedzí sa momentálne pri objednávke pohybujete?

Je pravda, že práce máme čoraz viac, z čoho sa veľmi teším. Najviac práce je počas svadobnej sezóny, čo je od mája až do októbra. Niektoré termíny máme obsadené aj pol roka vopred, vždy sa ale mojim zákazníkom snažím vyhovieť ako sa len dá. Mám problém odmietať zákazky, tak sa niekedy stane, že keď mi niekto zavolá v stredu, že potrebuje objednávku na piatok, tak sa mu snažím vyhovieť a potom si trochu nadávam (smiech).

Mám v práci veľmi šikovnú pomocníčku, spolu toho zvládame naozaj veľa.

https://www.instagram.com/p/BugPmBAgmc4/?utm_source=ig_web_copy_link

Čo pečiete najradšej?

Nedávno sme do ponuky zaradili veterníky, samozrejme nie také tie bežné. Naše sú zo špaldovej múky, so slaným karamelom a praženými orechami. Zákazníci sa ich nevedia dojesť, je to aktuálne náš najpredávanejší koláčik, máme naň skvelé ohlasy. Tie ma bavia momentálne asi najviac. V blízkej dobe chcem zaradiť do ponuky viac takýchto tradičných koláčikov v modernejšom prevedení.

Za takmer tri roky môjho podnikania by som negatívnu skúsenosť alebo nespokojných zákazníkov spočítala na prstoch jednej ruky.

Stane sa, že sa nejaká cukrovinka nevydarí?

Na väčšinu vecí už máme presne vychytané postupy, keďže ich robíme pravidelne a vo veľkých množstvách. Samozrejme v každej výrobni je občas aj zlý deň a nepodarí sa vám aj vec, ktorú ste pred tým 1000-krát spravili dobre. To asi patrí k tomu, netreba si z toho robiť ťažkú hlavu.

Mali ste so zákazníkmi už aj zlú skúsenosť?

Musím si poklopať, ale naozaj mám veľké šťastie na zákazníkov. Sú milí, usmiati, tešia sa na koláčiky, často a rada sa s nimi pri odovzdávaní objednávok porozprávam, veľa z nich už sú moji dobrí známi a priatelia. Za takmer tri roky môjho podnikania by som negatívnu skúsenosť alebo nespokojných zákazníkov spočítala na prstoch jednej ruky. Zo začiatku som si to veľmi pripúšťala a trápila sa preto, voči takým veciam sa ale človek musí obrniť, lebo ho pohltia.

https://www.instagram.com/p/BuWzE1FAJrk/?utm_source=ig_web_copy_link

Je pre vás možné si v lete zobrať dovolenku a vypnúť mobil?

Neviem si predstaviť leto bez dovolenky a letných hudobných festivalov. Mám ťažkú prácu, ktorej venujem takmer všetok svoj čas, preto potrebujem občas aj vypnúť. Musím si to ale plánovať veľmi dopredu, keďže nevesty si hlavne svadobné termíny rezervujú aj rok vopred.

Všetko je to o dobrom plánovaní a time-managemente. Mobil ale veľmi nevypínam, stalo sa mi, že mi zákazník zavolal aj o 10-tej večer, to už je ale môj problém, že o takom čase dvíham telefón (smiech).

Od začiatku podnikania sídlite v dedinke Komjatná pri Ružomberku. Plánujete tam ostať?

Na začiatku môjho podnikania mi rodičia poskytli priestor na prevádzku pri ich rodinnom dome, čo mi na úvod veľmi pomohlo, nemusela som platiť drahé nájmy a podobne. V tomto priestore som fungovala viac ako dva roky. Začal mi byť malý, keďže práce pribúdalo a ja som potrebovala pomoc, nedokázala som už pracovať sama. Preto sme sa začiatkom mája tohto roku presťahovali do nových, krásnych, omnoho väčších priestorov priamo v Ružomberku. Veľmi sa z toho teším a tešia sa aj zákazníci, pretože teraz sme im bližšie, aj ľudia cestujúci napr. z Bratislavy na východ a naopak sa u nás často zastavia po koláčiky, lebo o nás vedia zo sociálnych sietí.

https://www.instagram.com/p/BxShR28gIo9/?utm_source=ig_web_copy_link

Aďku možno nájsť na Instagrame, aj Facebooku.

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií