fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Koľko cukru obsahujú obľúbené české a slovenské sladkosti? Odpoveď na to priniesla Slovenka Lenka

Máte tip? napíšte nám mailom

Tradičné a obľúbené československé sladkosti obsahujú cukru viac než dosť…

Horalky, Deva, Mila, Sójové rezy či Margot. To je len zlomok najobľúbenejších českých a slovenských sladkých pochutín, ktorým len málokto z nás odolá. Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, koľko cukru sa v nich nachádza? Zrejme nie. Poukázať sa na to rozhodla Slovenka Lenka Sameková. Tá prepočítala všetky hodnoty a na porovnanie vytvorila fotografie jednotlivých sladkostí spolu s kockami cukru, pričom pri každej sladkosti sa nachádza taký počet cukrových kociek, aký aj obsahuje. Skôr než si tieto fotografie pozrieme, si však povedzme niečo viac o obľúbenej kokosovej tyčinke Margot, ktorá obsahom cukru “vyhrala” prvé miesto v kategórii najviac cukru v balení.

Zdroj: Lenka Sameková

Jedna tyčinka sa totižto viac než z polovice skladá z cukru. Lenka po prepočte zistila, že sa v nej nachádza až 13 kociek cukru, pričom jedna kocka má 4 gramy. Margot teda obsahuje dvojnásobnú dávku cukru, než je maximálna denná dávka odporúčaná Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Aj keď výrobca na obale uvádza odporúčanie rozdeliť si túto pochutinu na dve dávky, v praxi však len málokto odolá skonzumovať celú tyčinku. Aj keby sa vám podarilo odolať a zjesť skutočne iba polovicu (čo predstavuje 6,5 kocky cukru), i tak by ste prekročili odporúčanú dennú dávku. Margot však nie je jedinou sladkosťou, pri ktorej by sa tak stalo – inak by tomu nebolo ani pri skonzumovaní jedného Banánu v čokoláde alebo Sójového rezu. Ostatné sladkosti sa do denne dávky “vmestili,” no do odporúčanej detskej dávky sa vošli iba 2.

Prečítajte si tiež:
Dnes večer začína prvé finále Superstar bez fanúšikov. Na toto sa môžeme tešiť

Pokračovanie na ďalšej strane

Najmenej cukru obsahuje Fidorka horká, ktorá obsahuje necelé tri kocky cukru a tesne za ňou sa umiestnili kakaové sušienky BeBe Dobré ráno. Tie obsahujú 3 a pol kocky. Práve tieto dve spĺňajú aj dennú detskú dávku cukru, ktorú Americká kardiologická asociácia určila na maximálne 4 kocky.

Rebríček sladkostí zoradený od najnižšieho po najvyšší obsah cukru

16. miesto: Fidorka horká (30 g) – 11,1 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

15. miesto: Bebe Dobré ráno (50 g) – 14 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

14. miesto: Horalky (50 g) – 16,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

13. miesto: Mila (50 g) – 17 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

12. miesto: Deva Klasik (33 g) – 17,16 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

11. miesto: Mäta (50 g) – 17,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

10. miesto: Koko (35 g) – 17,75 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

9. miesto: Rumba (32 g) – 18,4 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

8. miesto: Kofila (35 g) – 19,43 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

7. miesto: Kávenky (50 g) – 19,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

6. miesto: Lina (60 g) – 19,8 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

5. miesto: Miňonky (50 g) – 20,75 g cukru

Prečítajte si tiež:
Pred 30 rokmi vyvrcholila najväčšia vzbura väzňov v Československu
Zdroj: Lenka Sameková

4. miesto: 3Bit (46 g) – 22,77 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

3. miesto: Sójové rezy (50 g) – 24,55 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

2. miesto: Banány v čokoláde (45 g) – 26,15 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

1. miesto: Margot (100 g) – 52,5 g cukru

Zdroj: Lenka Sameková

 

Kompletný prehľad cukrov vo vyššie uvedených sladkostiach a tiež to, ako si správne vypočítať obsah cukru v potravinách nájdete na ďalšej strane.

Zdroj: Etrend

Ako si vypočítať množstvo cukru v potravine podľa etikety?

Obsah cukru v sladkostiach môžeme nájsť v nutričných údajoch, ktoré sa uvádzajú zvyčajne na zadnej strane obalu vo forme tabuľky alebo za údajmi v zložení. Tieto informácie nájdete na všetkých vyššie vybraných sladkostiach, čo je celkom pozitívne, nakoľko od decembra 2016 je uvádzanie nutričných hodnôt na dobrovoľnom rozhodnutí výrobcu.

V tabuľkách môžete nájsť položku “Sacharidy”, no smerodajná je položka “Cukry”, resp. “z toho cukry”. Je to preto, že pod pojmom sacharidy sa označuje široká škála látok, zatiaľ čo cukry označujú jednoduché cukry, medzi ktoré patria: glukóza (hroznový cukor), fruktóza (ovocný cukor), galaktóza (mliečny cukor), sacharóza (repný cukor), maltóza (sladový cukor) a laktóza (mliečny cukor).

Zdroj: Lenka Sameková

 

 

 

Zdroj: Etrend

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií