fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Rozhodli ste sa predať svoj starší smartfón a neviete ako z neho odstrániť všetky osobné údaje? S týmto návodom to zvládnete rýchlo a jednoducho

Máte tip? napíšte nám mailom

Osobné údaje a dáta možno zo smartfónov odstrániť jednoduchšie, než ste si možno mysleli…

Určite ste zažili situáciu, že ste si vy, alebo niekto vo vašom okolí, kúpili nový smartfón, no ten starší bol ešte funkčný a použiteľný, tak ste rozhodli, že ho predáte. Ako ale docieliť, aby ste bezpečne odstránili všetky dôverné a osobné súbory a dáta bez toho, aby ste sa obávali toho, že sa k ním niekto dostane?

Zničiť všetky tieto citlivé informácie dokážete aj sami, stačí, ak sa budete držať návodu, ktorý vám dnes ponúkame. Samozrejme, tieto údaje sa mažú inak z iPhone-u a inak zo smartfónov s Androidom. Ako teda na to?

 

Návod pre iPhone

Šifrovanie

Používatelia smartfónov od značky Apple krok šifrovania riešiť nemusia, pretože každž iPhone má šifrovanie automatické a je nemožné ho pozastaviť alebo zrušiť.

Zdroj: Flickr

Zálohovanie

Zálohovať si údaje na iPhone sa dá dvojako. Pokiaľ máte aktivovaný iCloud, vaše dáta sa zálohujú automaticky každý deň podmienkou k tomu ale je, že je smartfón napojený na nabíjačku a je pripojený k WiFi. Toto nastavenie si môžete nastaviť takto: Nastavenia>iCloud>Záloha.

Zálohu údajov si však môžete spraviť aj ručne, k tomu je ale potrebný počítač a iTunes, ku ktorému iPhone pripojíte a v hlavnom menu vyberiete možnosť zálohovania dát. Tie sa následne bezpečne uložia a sú pripravené k otvoreniu na novom zariadení.

Resetovanie

V prípade, že na vašom zariadení máte aktivovaný iCloud účet, najprv je potrebné ho odhlásiť. To dosiahnete takto: Nastavenia>iCloud>Odhlásiť sa. Keď potvrdíte túto možnosť, postupujte nasledovne: Nastavenia>Všeobecné>Resetovať>Vymazať celý obsah a nastavenia. Krátko po tom, ako vymažete celý obsah sa vám na displeji objaví logo Apple a tým pádom bude váš iPhone úplne vyčistený od vašich údajov a súborov.

Prečítajte si tiež:
Michael Jackson a jeho evolúcia: Takto sa menil Kráľ popu od narodenia po smrť

 

Pokračovanie na ďalšej strane

Osobné údaje a dáta možno zo smartfónov odstrániť jednoduchšie, než ste si možno mysleli…

Zničiť všetky tieto citlivé informácie dokážete aj sami, stačí, ak sa budete držať návodu, ktorý vám dnes ponúkame. Samozrejme, tieto údaje sa mažú inak z iPhone-u a inak zo smartfónov s Androidom. Ako teda na to?

Návod pre smartfóny s Androidom

Šifrovanie

Šifrovanie je skvelým spôsobom, ako utajiť dôverné informácie a určite by ste ho mali využiť, pretože aj keď dáta a súbory v zariadení ostanú je len veľmi málo pravdepodobné, žeby sa k ním niekedy niekto dostal. Možnosť šifrovania jednoducho nastavíte takto: : Nastavenia>(Zamknutie a) Zabezpečenie>Šifrovať zariadenie.

Zdroj: Flickr

Zálohovanie

Na väčšine zariadení s operačným systémom Android sa o zálohovanie súborov a dát postará Google účet, takže pokiaľ ste si ten svoj ešte so smartfónom nespárovali urobte tak takto: Nastavenia>Účty>Pridať účet. Pokiaľ ste pri prvotnom nastavovaní telefónu nedostali výzvu na zapnutie zálohovania, prípadne ste ju odignorovali, potvrdiť ju môžete nasledovne: Nastavenia>Záloha a resetovanie>Zálohovať moje dáta.

 

Resetovanie

Podobne, ako to majú používatelia iPhone, aj tí, ktorí používajú smartfóny s Androidom sa pred resetovaním musia najprv odhlásiť zo svojho Google účtu. Spravíte to takto: Nastavenia>Účty/Účty a synchronizácia. Následne si vyberiete svoj účet a kliknete na ikonku troch bodiek (menu). Tam zvoľte možnosť odstrániť účet. Pokiaľ máte tento krok za sebou, môžete pristúpiť k obnove továrenských nastavení alebo inak povedané resetovaniu. To sa robí nasledovne: Nastavenia>Záloha a resetovanie>Továrenské resetovanie dát>Resetovať zariadenie. Reset trvá približne 10 minút, no samozrejme to môže byť trvať aj kratšie či naopak dlhšie. Po zresetovaní by mal byť telefón vyčistený od údajov, no odporúča sa aj nasledujúci krok.

Prečítajte si tiež:
Beštiálne ženy #5: Ottilie Klimek - čierna vdova z Chicaga

 

Klamlivé údaje

Potom, ako ste svoj smartfón resetovali, by mal byť vyčistený od vašich údajov, avšak stále nie je vylúčené, žeby sa k nim šikovnejší hackeri nevedeli dostať. Ak chcete mať väčšiu istotu, aby ste sa vyhli nepríjemnostiam, mali by ste si to už čistého telefónu vytvoriť niekoľko falošných kontaktov, posťahovať si doň random obrázky z internetu, či natočiť iba dnu či dianie na ulici, avšak tak, aby video zabralo celú pamäť zariadenia. To sa robí preto, aby ste falošnými údajmi prekryli tie pôvodné. Keď budete s týmto krokom hotoví, opätovne smartfón resetujte rovnako ako sme to opísali v kroku vyššie.

 

 

Zdroj: The New York Times

Máte tip? napíšte nám mailom

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií