Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Cukor ako biely jed. Čo vedci zistili?

To, či je cukor škodlivý, či dokonca toxický, bola pre vedcov častá otázka. Dnes všetci vieme, že jesť cukor vo veľkých množstvách a príliš často je naozaj zlý nápad. Cukor je totiž spojený s radom chronických ochorení, vrátane cukrovky, ochorení srdca či obezity.

Cukor je nepriateľom

Vedci chceli dlhšie dokázať priame spojenie medzi spotrebou cukru a chronickými chorobami.

Dr. Robert Lustig je známy pre jeho knihy o účinkoch cukru v tele. Ak má cukor nejakého verejného nepriateľa, je to práve doktor Lustig. Z jeho úst pochádza výrok, že cukor je toxický.

 

Štúdia cukor

Lustig testoval, čo sa stane ak sa v tele človeka zníži spotreba cukru.

Výsledky výskumu potvrdili, že cukor je toxický bez ohľadu na kalórie a jeho hmotnosť.

Výskumu sa zúčastnilo 43 deti od 8 do 18 rokov. Viedli sa podrobné dotazníky a zapisovali, koľko kalórii tieto deti príjmu. Množstvo kalórii deťom nechali nezmenené, no množstvo cukru v strave významne obmedzili. Ak dieťa začalo strácať na váhe práve kvôli menšiemu objemu cukru v tele, jedli viac jedla.

Po desiatich dňoch diéty odkedy mali znížené percento cukru na 10 percent v rámci všetkých prijatých kalórií, zaznamenali zlepšenia vo všetkých oblastiach, ktoré sledovali. Množstvo nameraného cukru v krvi kleslo až o 53 percent! Okrem toho sa výrazne znížilo množstvo triglyceridov, ukladanie tuku v pečeni a zmenšila sa aj produkcia inzulínu. Deti pritom nejedli len zdravé jedlá, ale aj umelo spracované jedlo, no aj napriek tomu sa ich zdravotný stav zlepšil.

Výskum sa realizoval na deťoch, ktoré mali zvýšený príliv kalórií.

Cukor je naozaj toxický jed a je viac nebezpečný, ako prijaté kalórie. Deti, ktoré prijímali kalórie, no neprijímali cukor, boli v lepšom stave a ich zdravie sa zlepšovalo.

www.newsledge.com

Mohlo by sa vám páčiť

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií