fbpx
Klocher.sk
Magazín, ktorý tvoríme spolu

Poznáte princípy stravovania low carb? Upraví hmotnosť aj zdravotný stav

Pýtate sa, čo je low carb diéta? Nie je to len spôsob, ako schudnúť. Táto diéta upraví aj zdravotný stav a zníži hodnotu cukru v krvi.

Low carb je anglické označenie pre taký spôsob stravovania, kedy sa výrazne zníži príjem sacharidov a príjem tukov sa, naopak, navýši. Je to skvelá cesta, ktorou upravíte nielen svoju hmotnosť, ale aj zdravotný stav. Táto strava totiž pomáha dostať sa z mnohých zdravotných problémov. Zbavenie sa sacharidov vedie k stabilnej hodnote cukru v krvi. Okrem toho tiež budete dlhšie sýty a už teraz sa rozlúčte aj s popoludňajšou únavou.

Výhodou takého stravovania je, že nemusíte počítať žiadne kalórie. Prvým krokom je vyhodiť a zbaviť sa všetkých potravín, ktoré majú vysoký obsah sacharidov. Veľký dôraz sa pri low carb stravovaní kladie aj na spôsob, akým potraviny spracujete. Váš organizmus sa uspokojí len s prirodzenou stravou. Preto by ste sa mali vyhnúť všetkým priemyselne spracovaným potravinám, najmä tým ultra spracovaným, o ktorých sme písali v minulom článku.

čo je low carb
Zakázané jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Zdroj: canva.com

Ktoré potraviny majú najviac sacharidov?

Zo svojej chladničky, komory, ale aj všetkých iných skrýš by ste mali vyhodiť všetky suroviny s vysokým obsahom sacharidov. Medzi také potraviny patrí napríklad klasický, trstinový, ale aj kokosový cukor, med, sladkosti, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, múka, škrob, rôzne limonády, pivo a väčšina ovocia. Sacharidy však obsahujú aj niektoré druhy zeleniny. Dovolené sú tie s nízkym obsahom sacharidov, ako napríklad šalát, uhorka, cuketa, zelené fazuľky, brokolica, karfiol či baklažán.

Ktoré potraviny môžem jesť?

Tuky dokážu naše telo zasýtiť aj na niekoľko hodín. Keď ste už zistili, čo je low carb diéta, viete, že do svojich jedál by ste mali zaradiť čo najmenej sacharidov a len tie najkvalitnejšie suroviny. Medzi povolené jedlá patrí napríklad olivový a kokosový olej, maslo, avokádo, olivy, kokos, tučné ryby, niektoré orechy, mliečne výrobky, maslo ghee, bravčová masť a bravčové mäso. Čo sa týka bielkovín, tie sú väčšinou tam, kde sú aj tuky. Prevažne však ide o mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky.

čo je low carb
Povolené jedlo s nízkym obsahom sacharidov. Zdroj: canva.com

Prestaňte sa báť tuku

Tuky nie sú číre zlo. Sú veľkým zdrojom dlhodobej energie. Aj preto by ste pri low carb diéte mali zabudnúť na jedenie päťkrát denne. Hneď ako si vaše telo zvykne na to, že jeho hlavným zdrojom energie je tuk, a nie sacharidy, bude sýte oveľa dlhšie. Netlačte však na pílu. Všetko musí ísť postupne. Váš organizmus si bude musieť na novú diétu zvyknúť, a to chvíľu potrvá.

Zdroj: paleosnadno.cz

Na personalizáciu obsahu, poskytovania služieb sociálnych sietí a analýzy návštevnosti využívame súbory cookie. Používaním webu súhlasíte s používaním cookies a spracovaním súvisiacich osobných údajov. OK Viac informácií